Elektrische takel bevestigen aan sporen kap

Harrie.H

  • #1
Ik wil een elektrische takel met een maximum trekkracht van 400kg monteren in de nok van het dak van de schuur. Het dak bestaat uit een sporenkap met 11 sporen van ongeveer 50cm hart afstand. De sporen zijn gemaakt van, ik meen, 5x15 balken. Dakbedekking zijn pannen.

Er zal hoogstwaarschijnlijk maximaal 100 tot 150 kg aan de takel komen hangen.

Is een dergelijke kap berekend of sterk genoeg om de takel aan te bevestigen en zo ja, over hoeveel sporen moet deze gemonteerd worden?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik reken altijd zo dat als er een pak sneeuw op ligt dan zakt het dak ook niet in elkaar en als je zelf over het dak loopt zal de schuur ook niet in elkaar storten dus het dak zal het wel kunnen hebben.
Nu is een takel natuurlijk wel wat anders omdat je een puntbelasting creëert maar als je die punt belasting verdeelt over een groter oppervlakte dan draagt de gehele kap en heeft een afzonderlijk onderdeel minder te dragen.
Belangrijkste is dat je een driehoekconstructie in je dak hebt zitten, dus er zullen hanenbalken of vloerbalken aanwezig moeten zijn anders loop je de kans dat de muren naar buiten gedrukt worden zodra je er wat zwaars aan gaat hangen.
Maar verder is e.e.a simpel te testen, knoop er een flink touw aan en ga er zelf of met z'n 2en aan hangen.
Begint het al te kraken en te doen dan zou ik me nog wel een keer bedenken of een andere constructie maken.
 

Harrie.H

  • #3
Zeker zijn de sporen bevestigd aan 11 vloerbalken en bovenin de schoren zijn ook driehoeken bevestigd. Was alleen benieuwd of hout dit kan hebben aangezien alles van hout is.

En daarnaast, hoe bevestig je zo'n takel op een deugdelijke manier aan de sporen? Enkele houtdraad bouten zullen niet genoeg zijn dus wellicht met bouten en moeren door een balk heen, of toch voor ijzer gaan?
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
Gerelateerde onderwerpen
Obstakels bij dakisolatie hellend dak

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu