Elektrische huisinstallatie, schakelingen voor geluid / data

P.Konings

  • #1
In verband met een verbouwing vraag ik me af of ik bij het leggen van nieuwe leidingen in de kamer rekening moet houden met aansluitingen voor luidsprekers, je ziet tegenwoordig van die systemen met meerdere luidsprekers.

Welke schakeling moet ik dan gebruiken in de kamer, wat moet ik als wandcontactdozen daarvoor gebruiken?

Moet ik ook voor data wandcontactdozen inbouwen, en welke moet ik dan gebruiken, zijn daar speciale aansluitkabels voor?
 

Toon

  • #2
Of je er rekening mee moet houden? Nee, er is geen verplichting voor. Schakelingen voor luidsprekers zijn er niet. Het is natuurlijk wel mogelijk om naar de plaatsen waar je de luidsprekers gaat hangen/neerzetten een buis te leggen vanaf de plaats waar de geluidsinstallatie staat. Deze leidingen mag je ook doorlussen. Voor luidsprekeraansluitingen bestaan speciale audioconnectors. Je kan er ook voor kiezen om de buis zo uit de muur te laten komen en direct de bedrading aan te sluiten.

Voor data geldt hetzelfde, maar mag ook met de zogenaamde RJ45 connectoren. Hiervoor kan je utp-kabel gebruiken.

Succes
 

Thehog

  • #3
Mijn ervaring is dat luidsprekers later vaak op een plaats komen waar je in eerste instantie niet de buizen naar toe hebt gelegd. Je kunt ook overwegen om luidsprekerkabel achter een plint te leggen.
 

H@ns

  • #4
Ik heb onlangs al mijn overtollig kabelmateriaal netjes weggewerkt in de muur. Uiteraard in combinatie met een grote verbouwing!
Ik heb flink wat geinvesteerd in mooie dozen en afdekplaatjes voor kabel (CAI), luidsprekers en stopkontacten.
In elke hoek zit een kabelaansluiting een luidsprekeraansluiting en een WCD, zo kan ik met mijn installatie, mijn TV en mijn speakers overal terecht.
Verder heb ik de plinten vervangen en die met schroeven en pluggen in de muur gezet zodat ik altijd nog een kabeltje voor een Suroundsysteem kan wegwerken.

Mijn ervaring...

(tja nu verwacht je natuurlijk een eenduidig hoera!)

Je zet het spul net dáár neer waar je niet op een aansluiting gerekend had!!
Dus leer van mijn ervaring en bepaal eerst je inrichting en ga dan je aansluitingen leggen. Overigens is het uiteindelijk wel goed gekomen door wat aanpassingen en ben ik heel blij met de netjes weggewerkte kabels dus het is zeker de moeite waard om het allemaal weg te werken!
 

Herg

  • #5
Ja H@ns die ervaring heb ik ook.
Op maar liefst 5 plaatsen in de woonkamer aansluitpunten.
En waar moest de TV vervolgens staan?
Ergo, draadloos is zo gek nog niet.

Herg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Alleen: die mooie, goede kwaliteit speakerboxen, die ik al heb. Draadloos? Hoe?
Surround: draadloos: er bestaan wel een paar systemen, maar of dat nou de kwaliteit is die een echte Hifi-freak (ik niet hoor) wil?
Bij speakers zit je meestal toch vast aan draden.

Voor het antenne- of satelliet signaal geldt eigenlijk hetzelfde, er bestaan wel draadloze systemen, maar dan wordt alleen het videosignaal overgedragen.
Voor je videorecorder + radiotuner + tv moet je dan 3 draadloze systemen nemen, terwijl 1 antennekabel + stopcontact (met ingebouwde radio/tv splitter) voldoende is. Praktijk dus meestal: niet draadloos.

Alleen voor telefoon (Dect) en eventueel computer is draadloos een echte optie, mits je het draadloze netwerk goed beveiligt.
 

Thehog

  • #7
Draadloze data netwerken zijn ook niet geheel betrouwbaar:
  • Gevoelig voor storing (brommers, netwerk v/d buren, bluetooth apparatuur);
  • Toegankelijk voor derden vanaf buiten, elke beveiliging is kraakbaar;
  • Beperkt in snelheid: momenteel max. 54Mbps, in de nabije toekomst mischien 100Mbps maar dan is 1 Gbps voor bedraad netwerk weer gangbaar.
Ik leg zelf een bedraad Cat 5e netwerk aan. Naar alle kamers. Op 1 aansluitpunt komt een accesspoint voor op de bank met een laptop.
 

Herg

  • #8
Kees dat klopt (helaas).
Voor al voor je audio.
Digitenne oid wil misschien helpen?
Ik heb overigings alles met snoeren aangesloten, was wat extra werk :cry:

herg.
 

P.Konings

  • #9
Iedereen bedankt voor de reactie.

Ik doe er dus het beste aan een soort ringleiding te maken in de kamer voor het geluid, met daarin een twee-aderige kabel (?) die ik op een aantal plaatsen verbind met de audioconnectoren die Toon noemde in de inbouwdozen.

In die ringleiding kan ik dan ook de coaxkabel opnemen en die koppelen aan de antenne inbouwdozen. Maar dan kan ik niet zo`n systeem met 5 luidsprekers aansluiten denk ik.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Nee, elke speaker heeft zijn eigen snoer naar de versterker.
En meestal geldt ook nog dat je daar niet de allerdunste voor moet nemen, zo'n 1,5 mm² is toch wel het minste.
Overdrijf dat trouwens niet, mijn 4 mm² snoer kreeg ik dus mooi niet in de aansluitingen achterop m'n nieuwe receiver...

Elke antennedoos verzwakt het signaal een beetje, dus hoe meer dozen hoe meer verzwakking. Je kunt het op twee manieren doen:

Als "rijg" lijn:
Je gebruikt geen splitters, maar gebruikt alleen een einddoos (met eindweerstand) voor de laatste op de lijn, de rest zijn doorlusdozen (zonder eindweerstand). Voordeel van deze methode is de makkelijke aanleg, nadeel: een fout in 1 van de dozen beïnvloedt alle aansluitingen.

Als sterlijn:
Een splitter met meerdere aansluitingen, en vandaar naar elke doos een kabel. De dozen zijn dan allemaal einddozen. Voordeel van deze methode is dat je bij een probleem heel makkelijk kunt bepalen waar een eventuele fout zit, door de betreffende dozen af te koppelen bij de splitter. Nadeel is de uitgebreidere bekabeling.

In beide gevallen kan het noodzakelijk zijn aan het begin een versterker te plaatsen, die dan weer een probleem kan veroorzaken: intermodulatie, met (extra) schuine strepen door sommige kanalen. Dus: hoe minder aansluitingen, hoe minder noodzaak op een versterker en dus beter beeld.

Ik heb zelf een systeem met versterker met twee uitgangen en twee rijglijnen, waarop elk vier aansluitdozen (dus 3 rijgdozen en 1 einddoos). Toch wel (te) veel last van intermodulatie (ondanks zeer goede kwaliteit versterker).

Digitenne neem ik niet, want aantal zenders is me te beperkt (geen BBC), en ik moet voor elk apparaat in huis een aparte ontvanger / decoder nemen.
 

Markus

  • #11
Draadloos G netwerk van 54Mbps is toch nog altijd 10 maal zo snel ls de beste internetprovider momenteel levert dus daar kunnen we allemaal nog ruim mee vooruit....
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Een netwerk in huis hoeft in principe helemaal niet uitsluitend voor Internet in gebruik te zijn. Ik ken mensen die thuis een klein servertje hebben staan met enkele PC's er aan. Als je dan met videobestanden of grote grafische bestanden werkt, is snelheid van wezenlijk belang.

Weliswaar is daarvoor de snelheid van 54 Mb/s op zich ook niet onaardig.
Maar om nu te zeggen, dat het genoeg is omdat het internet altijd nog trager is, is dus wat kort door de bocht.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Daarbij komt dan nog dat de beveiliging van draadloze netwerken een gigantische wassen neus is.
In een uur is bijna elke wireless verbinding te gebruiken door iedereen met een pc en het juiste stukje software, zonder verdere kennis.

Met een beetje meer kennis is de rest een eitje.

Nu werkt het allemaal soepel maar wacht nog 1 a 2 jaartjes dan is het echt gemeen goed en probeert iedereen draadloos te werken, gevolg de kanalen raken vol en weg snelheid.
Eigenlijk is bedraad helemaal niet zo gek. Het is iig minder gevoelig voor storingen van buiten af.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu