Elektrische CV ketel aansluiten

Gsm

  • #1
Hallo

Ik ga in ons vakantiehuis een elektrische cv ketel installeren en heb even advies nodig.
De CV zal alleen werken als ik er niet ben en dus de woning vóór te verwarmen en als we er zijn stoken we de hout CV kachel. De ketel kan maximaal 13KW verbruiken over 3 fasen
Volgens de vorige eigenaar moet die afgezekerd worden met 20A.
Klopt dat ?

Ik ga de ketel terug schroeven naar 9KW.
Met hoeveel moet die dan afgezekerd worden ? Hij zei 13A dus afzekeren met 16A

Moet ik een 2,5 mm2 of een 4 mm2 kabel nemen ?
Kabel zal ±15 meter lang zijn en volledig binnen aangelegd worden.

Wat zal de piekspanning zijn bij het inschakelen ?
Dit om te weten of die bij inschakelen van de 9KW niet over de eventuele 16A heen gaat.

Alvast bedankt
Nol
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
In Nederland is 2,5mm2 gebruikelijk bij 16A gezekerde groepen. In een ander land zal je de desbetreffende norm moeten toepassen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Als de CV ketel bestaat uit grote verwarmingsspiralen in water, dan zal er van een piekstroom geen sprake zijn en hoef je niet bang te zijn dat bij opstarten de zekering/automaat er uit vliegt. Een dergelijke verwarmingsspiraal gedraagt zich als een nette Ohmse weerstand. Piekstromen bij het opstarten zie je met name bij motoren, maar het piekstroompje dat de circulatiepomp van een CV ketel genereert is te verwaarlozen ten opzichte van de totale 13 kW die deze CV ketel gebruikt.

Als terugschroeven van 13 naar 9kW gaat door van een driehoek naar een sterschakeling te gaan, dan wordt de opgenomen stroom wel minder, maar de vermogens die je opgeeft kloppen niet met die situatie:

230 Volt x 13 Ampere x 3 fasen = 8.97 kW (klopt)
400 Volt x 20 Ampere x 3 fasen = 24 kW (klopt niet)

Wat wel ongeveer klopt:

230 Volt x 20 Ampere x 3 fasen = 13,8 kW

Dus gegeven de getallen blijft bij de reductie van 13 naar 9 kilowatt de ketel in ster aangesloten en wordt waarschijnlijk een deel van de verwarmingsspiralen uitgeschakeld. Bij die manier van aansluiten kloppen de stromen en vermogens die je opgegeven hebt.
 

Gsm

  • #4
Bedankt Krunnie, het is tot zover duidelijk en sorrie dat ik het niet volledig beschreven heb.
Het terugschroeven is het uitschakelen van één element.
Er zitten 3 elementen in : 6KW + 4KW + 3KW =13KW
Door het weghalen van één of meerdere doorverbindingen kan je het totale vermogen aanpassen naar 3 - 4 - 6 - 7 - 9 - 10 en 13KW
Afgeleverd wordt die als 13KW maar ik ga dus één verbinding weghalen en dan vervalt die 4KW element en kom ik op 9KW

Ik ga de ketel aansluiten via een magneetrelais die bediend gaat worden via een een switch die weer bediend wordt via internet.
M.a.w. ik kan thuis via internet de switch aan en uit zetten en deze switch zal het magneetrelais aantrekken wat de ketel van spanning voorziet.
Het huis zal dan tot de vooraf ingestelde temperatuur worden opgewarmd.
Ik was even bang dat als ik het zo doet en de ketel inkomt er een piekspanning op zou treden die de 16A zekering er uit laat gaan en de verwarming niet aan zou gaan.

Nog even advies over de bekabeling.
Moet ik nu een 4 mm2 of kan ik een 2,5 mm2 kabel toepassen ?
Volgens mij kan ik het gemakkelijk af met een 2,5 mm2 maar stel ik stel de ketel toch in op 13KW en dus afgezekerd op 20A kan die 2,5 mm2 dat gemakkelijk aan of is dan toch beter om een 4 mm2 toe te passen of is het misschien ook wel verplicht om die 4 mm2 toe te passen ?
Graag nog even je advies hierover.

Bedankt
Nol
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Voor 20A zou ik minimaal 4mm2 nemen. Maar zoals gezegd hangt eea af van de lokale voorschriften. Is dat 6 kW element trouwens op één fase aangesloten of weer onderverdeeld op drie fase. OP één fase zou de stroom ruim 25A bedragen!
 

Gsm

  • #6
Dank je wel voor je antwoord
Net kreeg ik de installatiehandleiding van de ketel binnen in pdf formaat en daar staat in 4 mm2. Dat is gebaseerd op de 13KW.
Na een telefonisch contact blijkt dat als je terug schroeft van 13 naar bv 9 dan kan 2,5 mm2 dat gemakkelijk aan maar het probleem is dat het net zo gemakkelijk weer naar 13 KW kan worden terug gezet en dan is die 2,5 mm2 blijkbaar te weinig en is dus 4 mm2 nodig.
Ik ga dus voor de 4 mm2, zit ik altijd goed.

Alle elementen zijn onderverdeelt over 3 fasen ook die van 3KW

Mvg
Nol
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu