Aansluiten elektrische CV Ketel

vbth

  • #1
Dag!

Ik heb een vraag over het juist afzekeren van een elektrische CV ketel van 4kw.

De ketel kan volgens de handleiding op 230v of 400v worden aangesloten. Op dit moment is er alleen 230v aanwezig, dus die keuze is snel gemaakt. In deze configuratie maakt de ketel gebruik van een draadbrug om de 3 fases allemaal te voeden.

Om het maximale vermogern van 4kw te halen is minimaal 20a nodig, dit betekend dat er een 20a (aardlek)automaat óf een 2x16a kookgroep nodig is.

Volgens de handleiding is het nodig om 4mm2 draden te gebruiken bij de 20A groep, echter dacht ik dat tot 20A 2,5mm2 ook voldoende was. De eerste vraag is dan ook, is dit nodig want die heb ik niet in huis.

De tweede optie, de kookgroep, kan met 2,5mm2 draden. Deze manier wordt echter niet officieel beschreven in de handleiding, maar ik kan nog geen reden bedenken waarom dat een probleem zal zijn behalve dat hieronder. Als ik de ketel op deze manier aansluit wil ik dit dan ook eerst controleren. De ketel zal dan aangesloten worden met 2 fase draden in combinatie met de brug en beide nuldraden. Omdat er twee nuldraden zijn vraag ik mij af of dit kan. Ik heb de tekeningen bijgevoegd en hoop dat iemand hier een antwoord op kan geven.

Schermafbeelding 2022-12-10 om 17.47.21.png Schermafbeelding 2022-12-10 om 17.47.42.png
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Hoe ga je zorgen dat 2x16a ook netjes over de elementen word verdeeld?
Hoe ga je zorgen dat de nul niet overbelast word door 2x16a door 1 nuldraad.
Zodra de fabrikant het niet beschrijft is het product er niet op getest en gecontroleerd en kan veilige werking niet gegarandeerd worden. Bij elk gebruik anders dan beschreven vervallen de keurmerken en word de aanpasser fabrikant met bijbehorende verantwoording.

2,5mm2 kabel mag onder voorwaarden met 20a belast worden.
 

vbth

  • #3
Bedankt voor je antwoord. Ik stel de vraag uiteraard met een reden.

Uit je antwoord begrijp ik dat jij er vanuit gaat dat de vraag per draad niet gelijk verdeeld wordt. Dit lijkt me incorrect.

Ook bij een 3fase gaat er 3x16ampere door een zelfde nuldraad. Waarom zal hij dan nu wel overbelast raken?

Schermafbeelding 2022-12-10 om 19.04.10.png
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
"Ook bij een 3fase gaat er 3x16ampere door een zelfde nuldraad."
Dat is niet correct, bij gelijke belasting van de 3 fasen gaat er zelfs 0 (niks) door de nuldraad.
 

vbth

  • #5
Hi Jackd, ik begrijp dat er door de faseverschuiving op momenten/vermogen de nuldraad niet nodig is, maar ik doelde meer op het circuit van de ketel. Hoezo werkt dit wel met 20A en niet 2xP 2xN? Is er dan echt verschil tussen de weerstand van beide draden door bv een klein verschil in lengte of andere oorzaken?

Toevoeging: De andere oplossing, 20A zekeren, mag dit in deze situatie op een 2,5mm2? De lengte zit net onder de 10m.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
O zo.
Volgens het schema kan het, dus intern zal het goed gaan. De ketel ziet het verschil niet.
Het gevaarlijk zit hem in een overbelasting van één van de draden tussen de ketel en de groepenkast.
 

vbth

  • #7
Ok check, dus het kan zijn dat, door wat voor reden dan ook, een van de 2 nul draden meer belast wordt en daarom is het een slecht idee. Als dat zo is duidelijk. Dat beantwoord dan ook mijn twijfel over de nuldraden.

In mijn vorige bericht had ik een wijziging mbt de mm2 van het draad. Het is mij dan nu niet duidelijk of ik hiervoor 2,5mm2 mag gebruiken bij een 20A zekering.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als alles goed gaat, gaat het goed, maar als één van de nul draden een slecht contact heeft of onderbroken wordt, dan kan de andere doorbranden. Een kleine fout kan zo een huis laten afbranden. De nul draad is namelijk niet beveiligd door de 16A zekering.

Hoe het precies zit met 20A zekeringen weet ik niet. Dan zal je eerst mogen uitzoeken of 20A wel toegestaan is in jouw groepenkast.
 
  • Like
Waarderingen: liviu2004

vbth

  • #9
Duidelijk. Voor context, we zijn voor een aantal dagen opzoek naar een oplossing tot de meterkast én aansluiting vervangen wordt. Het huis is nu leeg en wordt verbouwd. De temperatuur moet tot die tijd gemanaged worden. (Niet dat daarmee afbranden geen probleem is..)

Hangt of 20A zekeren is toegestaan af van de hoofdzekering? Of dit 1x25 is of 1x35?
 

vbth

  • #10
Het betreft een 1 fase aansluiting. Hij is behoorlijk oud, maar heeft een redelijk recente ABB stoppenkast met automaten; echter zonder hoofdschakelaar en dus daarvan niet af te lezen. Er is geen slimme meter en mede daardoor ook niet op de huidige nota's te zien om welke aansluiting het gaat.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
vbth schreef:
Het huis is nu leeg en wordt verbouwd. De temperatuur moet tot die tijd gemanaged worden.
Dan stel je de ketel zo in dat je nooit aan de 4 kW kunt komen. Op 1 fase en 16A moet je een eind kunnen komen.
 

vbth

  • #12
Hi Walker,

Daar zat ik ook aan te denken, maar ik heb natuurlijk geen idee hoe het aparaat zijn werk gaat doen. Elk element heeft 1,3kW (3,9 in totaal + 200w voor de pomp etc). Zal de CV alleen over aan/uit beschikken en gaat hij op vol vermogen tot de maximale temperatuur is bereikt of kan hij dit netjes sturen? Ik heb geen idee.

De maximale temperatuur voor de vloerverwarming max om te beginnen maar 40c zijn. In dit geval willen we de aanvoer temperatuur op maximaal 20-25 graden hebben zodat alleen de vloer rond de 20-25 graden zal zijn. Al is dit niet berekend, denk ik dat er niet veel vermogen nodig is om het water met 5-10 graden te verwarmen.

Optie wellicht, slechts één fase aansluiten zonder brug of twee met eigen brug. Dan is het maximaal vermogen 1.3kw of 2,6kw + een beetje voor het aparaat.

Voordat iemand de opmerking maakt, ik snap dat dit mogelijks niet de bedoeling was van de fabrikant. Het gaat nu om een oplossing en veiligheid.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu