Elektra uitbreiden zolder

BepisCola

  • #1
In een nieuw te plaatsen wand wil ik wat elektra gaan stoppen, maar omdat het mijn eerste keer is zou ik graag even willen laten toetsen of dit op deze manier goed gaat.

De stroom komt uit een centraaldoos in de wand. Dit is een lichtpunt wat ik wil gebruiken om elektra door de muur te leggen. Er zit een schakelaar op, maar uit de centraaldoos komt ook een bruine draad.

1. De bestaande schakelaar wil ik doorleggen naar 2 nieuw te plaatsen wandlampen. Dat is de zwarte lijn die door de wand loopt langs de wandlampen. Is dat een kwestie van de draad naar een inbouwdoos laten lopen, daarin met een lasdoos een vertakking maken en daar wandlamp 1 op aansluiten? Dan kan ik een draad vanuit de lasklem doorleggen naar wandlamp 2.

2. De bruine draad vanuit de centraaldoos gaat bij de eerste WCD erin, en komt er ook weer uit. Volgens mij is het met WCDs zo dat je ze in serie kan aansluiten zonder verdere lasklemmen. Die loopt dan door naar WCD2, dan een schakelaar voor de plafondlamp (lasklem?) en dan door naar de achterste 2 WCDs (rechtsboven op tekening).

3. De blauwe draad komt overal langs. Dus in de eerste WCD, dan langs de wandlamp (lasklem), dan naar de volgende WCD, dan de plafondlamp (lasklem), de 2e wandlamp en dan de laatste 2 WCDs.

4. Vanuit de nieuw te plaatsen schakelaar loopt dan een zwarte draad naar de plafondlamp.

5. Overal gaat aarde naar toe. Dus vanuit de centraaldoos naar de WCDs en middels lasklemmen in de lichtpunten.

Mijn vragen zijn dan:
- Gaat dit zo goed?
- Kan alles zo in serie op die blauwe en bruine draad gedaan worden? Of is het beter om in de wand nog ergens lasdozen te plaatsen met daarin vertakkingen?
- Kan de aarde ook zo in serie geplaatst worden?


elektraschema.png
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Schema ziet er ok uit. Het doorlussen is ok maar noem je elekrotechnisch juist paralel. Naar de plafond lamp is één blauwe draad voldoende. Deze bij de schakelaar in een lasdop steken samen met de andere twee.
 

BepisCola

  • #3
Bedankt zeg! Dan ga ik er uit komen. Klopt het dat een doos voor een wandlamp minimaal 50mm moet zijn als je er lasklemmen in wilt stoppen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu