Elektra en badkamer

Deleted member 32812

  • #1
De badkamer is gesloopt. Ik heb twee vragen:
a. In de badkamer is een 230 volt wcd. Ik trek die door naar een kolom waarachter ook koperen leidingen lopen. Vandaar wil ik een draad trekken voor de spiegelverwarming en de aansluiting voor scheerapp. en elek.tandenborstel. Kan dit allemaal?

b. na de sloop vind ik ook verschillende aardedraden. Ongeveer 2mm flex. stalen draden waarvan die met een klem aan CV zat, andere aan koperen leidingen van wastafel. Ik ga dat ook weer doen.
Maakt het nog uit welke draad ik waarvoor gebruik of kun je zo'n draad overal met een klem aansluiten?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Zoek hier op de site eens naar CAP (centraal aardpunt) er is al heel veel over geschreven. Verder moet je voor de plaatsing van wcd's rekening houden met de zone indeling voor badkamers, ook hierover kun je alle info op de site vinden. Je moet er wel rekening mee houden dat de elektra en aarding in de badkamer aan strenge eisen moet voldoen. Als je dit zelf wilt uitvoeren, verdiep je hier dan goed in.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Nog even een aanvulling op punt b. Aardleidingen (eigenlijk vereffenings leidingen) voor metalen delen en leidingen worden uitgevoerd in 4mm2 vertinde koperdraad (eventueel zonder buis) en aangesloten op het CAP. Vereffeningsleidingen naar de elektra installatie voer je uit in geel/groen geïsoleerde 2,5mm2 koperdraad in buis en sluit je op het CAP aan.
 

Deleted member 32812

  • #4
A. In de badkamer is een 230 volt wcd.
Hier zit bruin, blauw, zwart en groen/geel. Als ik deze draden doortrek naar een ander punt (wcd), doe ik het toch goed (veilig)? Dan blijf ik bij de badkamergroep.

b. Uit het beton komen verschillende "vertinde"draden. Ik zie geen CAP.
Als ik deze draden gebruik, is toch ok?

Ik heb geen idee waar de CAP zit. Ik denk achter het schot van de meterkast.
 

Fiesiekus

  • #5
Toch weer even zoeken op "CAP" en voor je WCD's op "zone indeling".
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
A. WCD-en in de badkamer mogen alleen in zone 3 geplaatst worden en moeten achter een aardlekschakelaar zitten.

B. In de badkamer moet een CAP aanwezig zijn. Meestal een dergelijk aardrailtje in een inbouwdoos onder de wastafel.

Hierop sluit je de aarddraden naar vloer, radiator, waterleiding, metalen bad/doucebak etc. aan. Tevens moet er een geel/groene aarddraad op worden aangesloten verbonden met de aarde in de centraaldoos.
Als dit geheel niet aan wezig is zul je dit dus moeten maken.
 

Deleted member 32812

  • #7
WCD-en in de badkamer mogen alleen in zone 3 geplaatst worden en moeten achter een aardlekschakelaar zitten.

Ik ga de wcd verplaatsen. Van de oude wcd trek ik fase, nul, massa naar een andere plek, deze blijft in zone 3. De oude gaat dicht achter een tegel. Ik gebruik de oude wcd en maak hem dicht met gips, daarna tegelen. Wat is de beste manier van verbinden zodat je zeker weet dat het niet los schiet. Een las - wat er nu ook in zit, of kroonsteen?
 

Fiesiekus

  • #8
Dat is nu net het punt: om dat risico te voorkomen, moet je de draden vanaf een toegankelijke lasdoos doortrekken of vernieuwen. Als jij die oude doos wegsmeert en betegelt, kan je er niet meer bij. Dan mag het geen lasdoos meer zijn en moeten de draden vanaf het beginpunt tot de plek van de nieuwe WCD vernieuwd worden.
 

Deleted member 32812

  • #9
Wat je bedoelt is dat ik vanaf de meterkast moet beginnen. Als ik weet op welke groep de badkamer zit, trek ik de draden opnieuw door.
Zoals het hoort denk ik, maar wat een werk. Ik denk dat ik in de oude wcd elke draad zodanig bevestig dat er krachten geen invloed hebben.

het is niet mooi, maar voor een amateurtje anders heeeel lastig.
Ik zal kijken of ik een tekening kan posten met een schema.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Als er een centraaldoos (lichtpunt) in de badkamer is, kun je toch vanaf daar werken? Ook voor het CAP zullen, naar ik begrijp, nieuwe leidingen gemaakt moeten worden. Ik zou je willen adviseren, als het voor jouw als amateur te lastig is, eea netjes volgens de voorschriften te doen, deze klus aan een installateur uit te besteden. Elektra in de badkamer is te gevaarlijk om ondeskundig mee te gaan lopen knoeien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu