Badkamer elektra aanleggen

dmen

  • #1
hoi

we gaan onze badkamer vernieuwen
graag wil ik wat informatie over de gira 55 serie kan ik deze gewoon aansluiten met rand aarde of zijn er speciale spatwaterdicht stopcontacten en licht schakelaars.
te krijgen die je moet gebruiken volgens de NEN norm> ? en waar moet je nog meer rekening mee houden voor het elektra in de badkamer,?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Waar moet je nog meer rekening mee houden? Met best wel veel! Haast te veel om op te noemen... Heb je jezelf al ingelezen in dit onderwerp?

Om maar eens een tipje van de sluier op te lichten:
- In de badkamer moet aanvullende lokale potentiaalvereffening worden voorzien. Hiervoor maak je een centraal aardpunt wat wordt gekoppeld met de beschermingsleiding van alle eindgroepen (in ieder geval de centraaldoos) en vreemd geleidende delen zoals metalen waterleidingen, metalen CV-leidingen, metalen putten of draingoten, de wapening of een aardmat in geleidende vloeren.
- In badkamers geldt een zone-indeling rondom de douche(bak) of badkuip, zone 0, 1 en 2. Binnen die zones mag alleen geschikt materiaal geplaatst worden.
- De gehele elektrische installatie in de badkamer moet zijn aangesloten achter een 30mA aardlekschakelaar.
- De gehele elektrische installatie in de badkamer moet zijn voorzien van (rand)aarde.

Voor wat betreft het schakelmateriaal:
- In zone 0, 1 en 2 mogen geen wandcontactdozen zijn geplaatst. Buiten deze zones zijn er geen extra eisen wat betreft (spat)waterdichtheid. Je hebt dus nooit spatwaterdichte wandcontactdozen nodig, want in een zone waar de componenten spatwaterdicht moeten zijn mag die contactdoos helemaal niet geplaatst worden. Het kan natuurlijk geen kwaad om iets boven de gestelde eisen uit de norm te gaan zitten en toch spatwaterdicht materiaal of contactdozen met klepdeksel te plaatsen.
- In zone 0 en 1 mag ook geen lichtschakelaar worden geplaatst, deze mag eventueel wel in zone 2. Al het elektrisch materiaal in zone 2 moet tenminste IPX4 zijn. Wellicht moet je de schakelaar dus wel spatwaterdicht uitvoeren, afhankelijk van de plaats.

Wat ik al eerder vroeg, heb je jezelf al eens ingelezen in dit onderwerp? Dan kun je wellicht met specifieke vragen komen waar we op kunnen focussen. De vraag zoals je die nu stelt is wel erg breed en het wordt lastig om de gehele vakopleiding van een monteur samen te vatten in een reactie hier. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en dmen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu