Elektra aanleggen voor een elektrische schuifpoort

JMIH

  • #1
Hoi,

Mijn eerste vraag op dit forum, dus vergeef mij als ik het niet op de juiste plek heb gesteld. Ik ben op zoek naar bevestiging of mijn plan klopt of niet.

Ik wil de elektra gaan leggen voor een elektrische schuifpoort. Ik weet nog niet zeker hoe zwaar de motor wordt, maar vast niet meer dan 1500 watt (verwacht minder). De afstand tussen de meterkast en de motor is ongeveer 15 meter (inclusief wat marge). In de meterkast heb ik 8 groepen en 2 aardlekschakelaars (allemaal merk Hager).

Ik wil het allemaal wat ruim aanleggen (wil geen risico lopen met elektra). Dus ik zit te denken aan het volgende:
1. Een nieuwe aardlekschakelaar (Hager CDA440D), omdat advies is om 4 automaten per aardlek te hebben, dus momenteel zit het vol. Deze aardlek heeft 4 aansluitingen, dus dan heb ik nog ruimte in de toekomst (als ik bijvoorbeeld een extra groep wil plaatsen voor zonnepanelen).
2. Een nieuwe automaat 16 amp met karakteristiek C, omdat het toch om een motor gaat (Hager MCN116).
3. 15 meter YMvK-as mb 2X4mm² grondkabel. Volgens wiki moet een 4 mm kabel 36 ampere kunnen hebben, dus dat is (bij 230 volt) ongeveer 8000 watt. Dat lijkt mij dan ruim genoeg voor een motor van max 1500 watt. Misschien dat een motor nog pieken heeft in het stroomverbruik als de poort vast zit of als die start, maar dat moet hiermee toch wel mee worden afgevangen toch? Ik kies voor 2 aderig met de aarde in de mantel vervlochten ipv drie aderig, dat is toch wel ok? De motor gebruikt geen drie fase stroom of iets dergelijks.

Algemene vraag: Is dit een nette opstelling, of mis ik nog iets?
Alvast bedankt voor de reacties.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou iig beginnen met een mantelbuis te leggen naar de lokatie van de poort. Als je dan eenmaal weet wat je precies gaat installeren, trek je daar de benodigde kabels doorheen. Denk bijv. ook aan bel/camera etc.
Een complete aanpassing van groepenkast lijkt me wat voorbarig.
 

JMIH

  • #3
Hoi Sxnder,

Bedankt voor je reactie.

Kan op zich natuurlijk altijd. Maar ik weet al wel zeker dat ik geen bel of video nodig heb. De poort staat naast het huis, dus mensen kunnen gewoon de deurbel gebruiken. En ik kijk vanuit het woonkamerraam op de oprit, dus zie wie voor de poort staat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu