Aanleggen elektra voor verlichting achter knieschotten

konewka

  • #1
Bij mij op zolder heb ik aan beide kanten knieschotten zitten, met daarachter extra bergruimte, toegankelijk via een deurtje. Nu wil ik achter beide knieschotten verlichting aanbrengen, waarschijnlijk in de vorm van LED-TL-balken (9V), twee lichtbalken per knieschot, waarbij de twee lichtbalken achter hetzelfde knieschot met één schakelaar te bedienen zijn. Achter de knieschotten is op dit moment nog geen elektra / bekabeling aanwezig, ook geen leidingen, wel zijn er wanddozen met stopcontacten op zolder aanwezig in de buurt van de knieschotten.

Mijn idee is als volgt (met tekening van de situatie)
1641832254095.png

1641832288645.png

Aangezien ik geen nieuwe sleuven wil frezen, wil ik het stopcontact op zolder gebruiken. Ik wil een stekker met daaraan een lang snoer (met fase- en nuldraad) via een geboord gaatje in het knieschot naar een lasdoos leiden. Van daaruit laat ik de fasedraad naar een schakelaar lopen, en de schakeldraad splits ik in de lasdoos met een lasdopje. Ik splits in de lasdoos ook de nuldraad. Vervolgens laat ik in twee PVC-buisjes de schakel- en nuldraad naar de lampen lopen, die ik met kroonsteentjes bevestig. Voor alle bedrading vanaf de lasdoos wil ik VD-draad gebruiken, en voor de rest dus alles met zadels en PVC-buisjes netjes wegwerken.

Nu vraag ik mij af: is dit überhaupt een goed idee, of is er een veel betere manier om dit aan te pakken? En daarnaast: mijn ervaring is op dit moment het aansluiten van stopcontacten, lampen, dimmers etc. op bestaande elektra; is dit überhaupt iets dat ik zelf (evt. met hulp van een handige schoonvader) kán aansluiten, of moet ik het niet zelf proberen en het door een elektricien laten doen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Een stekker hoort niet thuis in de vaste installatie. Je kunt het beste een K25 of P25 systeem gebruiken. Je vervangt een wcd door een uitbreidingsdoos en kunt met een opbouw gootje naar de lasdoos toe. Vanuit de lasdoos kun je dan jouw plannen voortzetten. Dat klinkt allemaal prima.

Dit is goed zelf te doen als je een beetje handig bent. Zorg voor goede verbindingen, geen kerfjes in het koper en draad overal netjes door pvc buis heen.
 
  • Like
Waarderingen: konewka

DSR9500

  • #3
Hoe vaak moet je erbij ?

Je kunt ook overwegen het snoer (lekker lang met stekker eraan) achter het luik te leggen en pas in het stopcontact te doen als je erbij moet.
 

konewka

  • #4
Klinkt goed! Ter info, wat is het verschil tussen een K25 en P25-systeem, of zijn het twee benamingen voor hetzelfde idee?

@DSR9500 goede overweging, ik hoef er niet bijster vaak bij, in theorie zou een stekkerdoos waarop ik lampen met een stekker aan zou sluiten, met een aan-uit-knop (de stekker er in / uit halen is wat onhandig aangezien het stopcontact een stuk van het deurtje af zit). Het voelt alleen een beetje houtje-touwtje.. ;)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
P25 heeft een dubbele bodem, waardoor je direct kunt schroeven. Je hebt dan nog steeds dubbele isolatie en kunt er zo de installatiedraad in kwijt.
K25 wordt brvestigd op een soort klikbeugeltjes, die je eerst monteert.

P25 werkt veel fijner, vind ik. Maar het kan allebei.
 
  • Like
Waarderingen: konewka

konewka

  • #6
@Vonken_trekker super, bedankt voor de heldere uitleg!

Eén aanvullende vraag nog, het knieschot aan de andere kant van de zolder is langer, mogelijk wil ik daar nog een extra lichtbalk neerhangen. Kan ik de twee lampen die aan dezelfde kant van de lasdoos hangen dan in serie schakelen, of kan ik beter twee losse buisjes vanuit de lasdoos laten komen? (en, als ik ze in serie schakel, is de verbinding tússen de twee lampen dan met de schakeldraad?)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Je kunt gewoon doorlussen van de ene naar de andere lamp ja. Rijen TL verlichting worden ook op die manier aangesloten ipv een losse buis naar iedere lamp. Dat lijkt dan een serie maar de elektrische aansluiting is parallel. Dat doe je inderdaad met zwart, blauw en geelgroen.
 

konewka

  • #8
@Vonken_trekker die snap ik nog niet helemaal, beetje traag van begrip ;)
Ik zou die twee lampen dan toch op de volgende manier aan elkaar doorlussen? En waarom is dit dan geen serie-schakeling? Of snap ik 'm verkeerd?
1641844427425.png
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Dat is een serie schakeling ja. Maar dan krijg je (in geval van klassieke gloeilampen) dat ze allebei maar op halve sterkte werken.

Je gaat dus wel met 1 leiding van armatuur 1 naar armatuur 2 maar sluit ik beide armaturen zwart aan op L en blauw aan op N. Splitsen doe je best in het armatuur met een lasklem.
 

konewka

  • #10
@Vonken_trekker ah helder, had niet bedacht om de aftakkingen in het armatuur te doen, hartelijk dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu