Electrische oven inbouwen. wat doen met rubberen gasleiding?

Brigit

  • #1
Ik ben bezig een electrische oven in te bouwen. Nu komt er achterin het kastje vanaf boven een rubberen gasleiding van de kookplaat die met een bocht in het naastgelegen kastje verdwijnt. Ongeveer 10 cm is zichtbaar. Ik kan me voorstellen dat dit niet mag in verband met de hitte?
Als dat zo is, wat moet ik dan doen?

Er komt trouwens ook een snoer van de electrische ontsteking op dezelfde manier van boven.... Gezien we maar 1 stopcontact daar hebben, zal die zijn voor de oven en gaan we dus maar weer een gasaansteker gebruiken, maar toch.

Ik neem aan dat je nl geen soort van tafelcontactdoos mag gebruiken. Of is er een andere oplossing? Er is geen ruimte voor het maken van een dubbele wcd.

Ook laat de kitrand van de kookplaat wat los. Is dat gevaarlijk als dat te warm wordt door de oven?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die gasleiding mag er zonder meer al niet zitten, indien je niet bij de aansluitkraan ervan kunt komen. Dus er zit al iets niet goed daar...

Zoals ik het me voorstel, zit de kraan achter de achterwand van het naastgelegen kastje, en zal die achterwand daarom (gedeeltelijk) verwijderd moeten worden, waarna er gebruik gemaakt kan worden van een rvs gasslang (met gele mantel).

De elektra-aansluiting mag inderdaad niet via een tafelstopcontact lopen. Wellicht is er een mogelijkheid om achter dat kastje een echt stopcontact aan te (laten) leggen.

De vraag is toch al, of het betreffende stopcontact voldoende (reserve-) vermogen heeft om de oven op aan te sluiten. Wat is het opgenomen vermogen van de oven (of wat zijn het merk en typenummer...) En wat zit er nog meer op de groep van dat stopcontact? Zo'n kookplaat-ontsteking gebruikt niet zoveel, die kan makkelijk bij andere apparatuur op een groep zitten. Maar een oven is een heel ander verhaal!

Met brand indien niet goed aangesloten ben je verder van huis...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Rubberslangen mogen altijd alleen in zicht geplaatst worden, dus oven of niet het mag daar niet zitten.
Vervang deze voor een rvs-gasslang.

Het snoer voor de el-ontsteker hoeft geen probleem te zijn zolang deze niet tegen de oven aan ligt.

Snoercentrales gebruiken is nooit slim en al helemaal niet onder een keuken met zware apparaten.

Normaal zit er onder de keuken een ruimte van ±15cm.
Hier kan je makkelijk een dubbele wcd kwijt.
 

Brigit

  • #4
Heel erg bedankt voor de snelle reactie. Hij was zo snel dat waarschijnlijk mijn laatste bewerking van het bericht, het stuk over de kitrand, niet is gezien :lol:

Een wandcontactdoos plaatsen onder de keuken lijkt me niet iets dat je zelf goed kan doen toch?
De wcd voor de oven zit achter een rond gat in het hoekkastje. Dan zou je die denk ik door moeten trekken naar beneden ofzo?
Het laten doen kost vast een hoop geld met dat gepriegel.....
 

Brigit

  • #5
Ok, ik dacht dus dat de wcd als enige op de groep zat omdat hij in principe gebruikt wordt voor een oven, die we tot nu toe dus nog niet hadden. Gezien de reactie boven toch maar even gaan checken. Hij zit dus niet alleen. Hij zit samen met 4 lichtpunten en 2 wcd boven....
ik zie trouwens wel vlak onder de gasaansluiting een zwarte "trekveer" uit het gat komen. Wellicht zit daar dan dus een lege leding die gebruikt kan worden om een eventuele nieuwe groep in de meterkast te plaatsen?

Op de sticker van de oven staat 2,5 KW. Is dat wat je bedoelt?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het is niet verstandig een oven van 2,5 kW te combineren met andere lichtpunten. Vooral omdat je niet weet hoeveel lassen er in de route naar die wcd zitten en wat de kwaliteit ervan is.

Het genoemde gat is vrijwel zeker een aansluitpunt voor een elektrisch fornuis, met een buis naar de groepenkast.

Het zal voor een installateur relatief weinig werk zijn dat punt te benutten om een wcd te plaatsen en aan te sluiten op een extra aan te brengen groep in de groepenkast (mits daar ruimte voor is).

Daarom raad ik aan een installateur in de omgeving darvoor een offerte te laten maken. Dan kun je de bestaande wcd gewoon weer benutten voor de ontsteking.

Advies: ga niet aan die trekdraad trekken... :wink:

Over die kitrand durf ik niets te zeggen, kan ik niet beoordelen.
Eventueel even een foto plaatsen...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu