Electrisch gereedschap in vochtige garage opbergen

Rds

  • #1
Beste Klussers,

Ik ben opzoek naar ideeen hoe ik het beste mijn elektrische gereedschap in mijn garage kan opbergen.
Het is een slecht geisoleerde garage, enkel steens, plaatdak van planken met wat bituum erover.
De luchtvochtigheid kan best oplopen omdat ik wel vaker dauw druppels tegen sommige plastic dozen zie staan die tegen een zijmuur staan.

Gezien de gevoeligheid van elektrisch gereedschap wil ik het goed opbergen en eventueel iets maken waardoor ik zo min mogelijk vochtproblemen heb.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Zo goed als mogelijk luchtdicht verpakken. Al zal ook je handgereedschap bijv. gaan roesten.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
De garage zelf beter ventileren, een extra rooster kan het verschil tussen schimmel en niks aan de hand betekenen.
Gereedschap blijft lastig, het metaal blijft koud terwijl de ruimte opwarmt en zodat krijg je condens op het metaal. (kort door de bocht)
Een afgesloten kast met vochtvreters?
 

Wim van Diedenhoven

  • #4
Ik zou, persoonlijk gezien, geen elektrisch, of andere metalen gereedschap, bewaren in een dergelijke schuur, aangezien vocht alles laat roesten en zeer slecht is voor elektrisch gereedschap . Ventileren kan, maar biedt geen oplossing!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Dat betekent vrijwel zeker je garage verbouwen zodat het er droog blijft en niet snel opwarmt/afkoelt.
Het kan wel want ik heb ook een onverwarmde schuur/garage en daarin blijft alles kurkdroog en roest er niets.
Heb dus aan de binnenkant eerst glaswol aangebracht en daar voor langs een 7 cm gasbetonwand geplaatst. Ruiten zelf voorzien van een 2e ruit aan de binnenkant en geplaatst in de zomer met een lage lucht vochtigheid, de kanteldeur voorzien van 5 cm tempex met een dunne plaat multiplex en zo een koude vochtige garage omgebouwd, maar de garage is daardoor binnenwerks wel 20 cm smaller en korter geworden.
 
  • Like
Waarderingen: Rds

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #6
Ik bewaar mijn electrische gereedschap al jarenlang in een schuurtje en nu een garage. Toegegeven in beide gevallen geen last van condens binnen, moet te realiseren zijn met goede ventilatie.

Het electrische gereedschap zit in mboxen, die zijn redelijk luchtdicht.accus gaan in de winter het huis in.

Handgereedschap zit in een luchtdichte koffer. De paar dingen die wel aan de muur hangen gaan licht roesten.
 

Kareltje333

  • #7
Een stevige kast (bijv. van staal of multiplex) luchtdicht maken en dan een paar vochtvreters onderin.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wim van Diedenhoven schreef:
Ventileren kan, maar biedt geen oplossing!
Dusdanig ventileren dat de temperatuur en de luchtvochtigheid van binnen en van buiten zo goed als mogelijk gelijk zijn en blijven.
 

Hharbers

  • #9
Afsluitbare kast kast kopen/maken waar je gereedschap in kan. Klein verwarmingselementje erin met thermostaat zodat het bijvoorbeeld nooit kouder wordt al 10 graden

Condens ontstaat op voorwerpen welke kouder zijn als de omgevingtemperatuur. Door temperatuurverschil tussen lucht en voorwerp condenseert het vocht uit de omgevingslucht op de koude oppervlakte

Je gereedschap zal normaal zelfde temperatuur als je omgeving hebben dus niet op condenseren.
Theoretisch zo het echter snachts kunnen vriezen waardoor alle gereedschap in je garage koud is en zonnetje begint op garage te schijnen waardoor lucht snel opwarmt. Op die momenten heb je kans op condensatie

hieronder beschreven van website van installatiekasten met electrische componenten


Wanneer krijgt u te maken met condensvorming?
Condensatie ontstaat wanneer warmere, vochtige lucht in contact komt met koudere oppervlakken. Vergelijk het met een verjaardagsfeestje in maart. Buiten is het fris en binnen zitten vijftien mensen gezellig in de woonkamer. Door de lichaamswarmte van de gasten stijgt de temperatuur en de luchtvochtigheid, met als gevolg dat er condensvorming plaatsvindt aan de binnenzijde van de koude ramen.
Ditzelfde gebeurt binnenin een schakel- of besturingskast vol elektronische componenten als er een groot temperatuurverschil is tussen de omgevingslucht en de bedrijfslucht in de kast. Bij kasten die buiten zijn geplaatst, vindt condensvorming met name in het voor- en het najaar plaats, omdat de temperatuurverschillen tussen dag en nacht dan het grootst zijn. Ook kasten die binnen staan kunnen met condensatie te maken krijgen. Bijvoorbeeld als er bij het productieproces met warm of koud water wordt gereinigd en hierdoor het temperatuurverschil met de bedrijfslucht in de behuizing plotseling groter wordt.

Zo bestrijdt u condensvorming!
1. Plaats een verwarmingselement van Rittal in de schakel- of besturingskast. Een verwarmingselement zet door middel van een weerstand elektrische stroom om in warmte. Een PTC-weerstand in het verwarmingselement zorgt bij het inschakelen voor een kortstondige piekstroom en temperatuurstijging. Naarmate het verwarmingselement warmer wordt, neemt de weerstand van het PTC-element toe en de elektrische stroom af. Oftewel: de PTC-weerstand wordt gebruikt als beveiliging van de maximale oppervlaktetemperatuur van het verwarmingselement.

2. Sluit een thermostaat aan op het verwarmingselement. Zo zorgt u ervoor dat het verwarmingselement ook bij vorst de gewenste bedrijfstemperatuur in de behuizing creëert. Deze thermostaat schakelt het verwarmingselement namelijk automatisch in- en uit, zodat de temperatuur in de behuizing in elke situatie op peil wordt gehouden.
 

Sander 1972

  • #10
Het ligt bij mij al jaren in de schuur, alleen tig las, staat binnen ivm met digitaal scherm. Maar ik gebruik het ook het hele jaar door. En machine's zitten in koffers als die nog heel zijn
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Hharbers schreef:
Theoretisch zo het echter snachts kunnen vriezen waardoor alle gereedschap in je garage
En in de praktijk. Mag wel he
 

Campo

  • #12
Zoals al eerder aangegeven goed ventileren en zoveel mogelijk droog bewaren.
Gereedschap goed droog opbergen. Heb zelf alles van Makita in Mboxen en nergens last van. Accu's gaan altijd zodra het koud begint te worden naar meterkast in huis.
Meest gebruikte handgereedschap zit opgeborgen in een grote gereedschapskist die waterdicht is doordat er een seal in de deksel zit. Ideaal.
Maar op een enkele speedboor na zie ik amper roestvorming op het gereedschap wat in de schuur aan de wand hangt. Heb je toch iets wat je een lange tijd niet gebruikt, spuit er dan wat siliconen spray overheen.

Het is in mijn schuur soms vochtig maar wel goed geventileerd.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu