Electra voor schuur

Robbie1

  • #1


Ik heb een schema gemaakt voor electra in de schuur.
Er komt (vanuit de meterkast) een 4 aderige (+litze/groen in schema) YMVKas kabel uit in de schuur.

Deze wil ik binnen laten komen in een kabeldoos onder de houten vloer en vervolgens naar een combinatie WCD met dubbele schakelaar laten lopen.
Naar ik aanneem (schakelaars zijn spatwaterdicht) is de schakelaar dubbelpolig? Of maakt dat in dit geval niet uit?

De 1e schakelaar bedient 2 lampen binnen. De kabels wil ik echter als 'aparte lus' terug naar de kabeldoos laten lopen en van daar naar een 2e kabeldoos onder de vloer en tenslotte daar vandaan langs de wand naar een balk onder het schuine dak.

De 2e schakelaar bedient 2 buitenlampen (links onder in schema), de 1e lamp zit in de buurt van de schakelaar, de 2e echter in de buurt van de 'dubbele' wcd links boven in het schema. Volgens mij moet ik dus op eenzelfde wijze als voor de 1e schakelaar heen en terug door beide kabeldozen met een tweede 'lus' (niet in het schema).

Vraag:
1 klopt dit schema op deze wijze.
2 heeft het zin om de extra aders die binnen komen voor de WCDs te gebruiken en de andere voor de lampen? Nu gebruik ik ze helemaal niet..
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Waarom lasdozen onder de vloer? Boven de vloer is toch veel makkelijker? De dozen moeten zoiezo bereikbaar blijven. Verder kun je de schakeldraden via de lasdozen laten lopen, echter als je draad in buis aanlegt, dien je er wel rekening mee te houden dat er max 5 draden in een 16mm buis mogen lopen.
 

Robbie1

  • #3
Dank Sxnder,

Vloer is nog niet gelegd (zwevend houten vloer boven stelconplaten), was mooiste oplossing en blijft redelijk bereikbaar. Maar neem je advies ter harte en zal ze tegen de wand plaatsen.

Dacht zelf XMVK kabels (of YMVK even afhankelijk van de hoeveelheden die ik sowieso van 1 van beide nodig heb) ipv draden door buis te gebruiken, kan dat ook?

Maar het schema is volgens jou goed zo? (2e lamparmatuur links wordt uiteraard ook geaard, maar vanaf een andere plek, niet getekend werd een beetje ingewikkeld)

Zou jij de 'extra' draden gebruiken voor de wcd's of gewoon ongebruikt laten?

Overigens is een van de aders uit de binnenkomende YMVK kabel niet grijs maar zwart. Ik moet nog even checken of dit betekent dat er in de meterkast een schakelaar zit :)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Schema lijkt me in orde alhoewel je de aansluiting van de lampen er wat vreemd ingetekend hebt. Op elke lamp komt een zowel een zwarte als een blauwe draad maar dat lijkt me duidelijk. Installatie kabel kun je uiteraard ook gebruiken maar met buis ben je wat flexibeler voor wat betreft het aantal lampdraden dat je nodig hebt. Gebruik de bruine ader in de grondkabel voor de fase, de extra aders (grijs of zwart) kun je eventueel als schakeldraad gebruiken. Zo niet gewoon niet aansluiten.
 

Robbie1

  • #5
Wederom dank,

Tav de lampen, ik dacht deze (omdat het er steeds maar 2 zijn) in serie te schakelen.

Gezien jouw opmerking geen goed idee?

Kan vrij eenvoudig een extra schakelaar voor een 2e lamp leggen, dat is misschien sowieso een goed idee. Is dat direct geen probleem meer. Maar voor de andere 2 lampen dacht ik met een serie weg te komen. Eigenlijk een beetje ingegeven door minder draden door de dozen.

Toch beter parallel? Betekent wel idd meer draden :)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
In serie gaat niet, dat heeft met het voltage te maken, je moet de lampen parallel aansluiten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu