Electra in gipswand

Frenko1222

  • #1
Hallo,

Op mijn zolder heb ik een houten frame gemaakt en nu ben ik bezig daar gipsplaten tegenaan te zetten. In het houten frame lopen verschillende stukken flex pvc naar inbouwdozen voor schakelaar en stopcontact.

Nu had ik verwacht dat de inbouwdoos wel klem zou komen te zitten in de gipsplaat. Dit is dus niet het geval, hij beweegt waardoor ik hem eigenlijk vast moet zitten. De vraag is echter hoe? Een lat erachter en een schroef door achterkant inbouwdoos of mag dat absoluut niet met electra?

Ik weet het even niet meer, graag suggesties en tips.

Frank
 

Pepjo

  • #2
Hier is een welles-nietes discussie over geweest op dit forum.
Schroeven in dozen doet men toch liever niet.

Het beste is om de inbouwdozen vast te klemmen tussen twee latten die je in het frame schroeft. Eventueel pur-schuim gebruiken of zelf een truc verzinnen.

Anders nog even zoeken op dit forum.
 

Gerrit

  • #3
De door Pepjo genoemde discussie ging over een ander soort dozen. Bij inbouwdozen is het gewoon niet toegestaan. Er is de mogelijkheid om bij elke set dozen een houder te gebruiken. Deze schroef je aan het hout en daar haak je de doos aan vast. Beter is het om inbouwdozen voor holle wand te gebruiken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Frenko1222 schreef:
In het houten frame lopen verschillende stukken flex pvc naar inbouwdozen voor schakelaar en stopcontact.
Op dit forum is al diverse keren ter sprake is geweest, dat je flexibele buis uitsluitend mag gebruiken voor hele korte stukken, bijv. dicht in de buurt van een doos.

Voor de rest dient normale installatiepijp gebruikt te worden.

Herbedraden bij gebruik van langere stukken flexibel is zo goed als onmogelijk, terwijl de kans dat de flexibele pijp (achter de wand in dit geval) uit de doos schiet vrij groot is. Dan zit de draad gewoon bloot, zonder buis in de wand.
 

Ronald42

  • #5
Klusidee Kees schreef:
Op dit forum is al diverse keren ter sprake is geweest, dat je flexibele buis uitsluitend mag gebruiken voor hele korte stukken, bijv. dicht in de buurt van een doos.
Dat is een misverstand zonder dat ik weer een hele discussie wil openenen overgens.

Je mag het wel gebruiken ook over langere stukken of het verstandig is dat is wat anders. Het is gewoon lastiger om draad te trekken als het flex wat langer is en niet goed vast zit. Ik zelf gebruik(te) veel flex maar zorgde dat mijn draad er al in zat en dat alle overgangen gelijmd waren tevens zette ik het goed vast. Bijna nooit problemen gehad. O ja, geen te scherpe bochten maken is ook belangrijk.

Wat niet mag is

Doos => Pijp => Flex => Pijp => Doos

Het flex moet dus uitkomen of weggaan in een doos dan is het geen bezwaar. Sommige mensen moeten er niets van hebben ik vind het ideaal ieder zijn ding denk ik. Let wel dat de binnen diameter van flex kleiner is en er dus minder draden in mogen als in normale pijp. Dit kan nog wel eens belangrijk zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu