Eisen elektrische installatie in trainingshal

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wij zijn bezig met het bouwen van een nieuwe trainingshal voor onze hondenschool. De verlichting, stopcontacten e.d. installeer ik zelf m.b.v. XMVK-kabel en spatwaterdicht schakelmateriaal. Nu ben ik benieuwd wat de huidige eisen zijn waaraan de installatie moet voldoen. Ik kan nergens op internet daar de huidige normen over vinden en ik wil het graag in een keer goed. De trainingshal is om de bestaande meterkast heen gebouwd, de groepenkast is dus blijven zitten. Hoe zit het met de huidige eisen/normen m.b.t. de groepenkast? Normen van een aantal jaar geleden weet ik wel maar aangezien die vaak veranderen wil ik graag zeker van mijn zaak zijn.

Groeten van Maurits
 
Het is nogal lastig om hier de gehele NEN neer te typen.
Vraag dus liever gericht naar iets en je hebt meer kans op een antwoord.
 
De kabels voor de tl-verlichting kunnen we op meerdere manieren laten lopen. Het mooist is als ze achter de stalen steunbalken van het dak lopen. Daar zit genoeg ruimte voor de kabels, maar mag dat wel? Moet de kabel in buizen lopen (slagvast (grijs) of gewoon (geel)) of mag die ook bevestigd worden met kabelclips?
De groepenkast die er nog zit en kan blijven zitten is van het oude type (halyester met schroefzekeringen) met een hoofdschakelaar, drie krachtgroepen en drie enkele groepen. De stroomvoorziening komt vanuit de meterkast in het woonhuis dat er op 10 meter afstand vanaf staat. Daar is de grondkabel aangesloten op de groepenkast. Die groepenkast (wordt gebruikt als "hoofdzekering" voor de hal zeg maar) is voorzien van één ALS. Dit alles is aangelegd door de vorige bewoners en wij willen de boel graag op de juiste en veilige manier aangesloten hebben.
 
3 krachtgroepen en 3 gewone groepen achter 1 ALS?

Dit is toch werk voor de e-installateur, mede gezien het feit dat er 2 groepenkasten zijn (?)
 
Inderdaad, ruimte moet verdeeld zijn over minimaal 2 aardlekschakelaars.
De halyester kasten op zich mogen gewoon gebruikt worden.
Kabels mogen met clips bevestigd worden zolang die bevestiging aan de eisen voldoet.

Maar........., inderdaad, vraag een installateur om even mee te kijken.
 
De krachtgroepen zitten er wel, maar zijn nooit aangesloten omdat er geen krachtstroom was. Omdat we wel krachtstroom nodig hebben gaan die krachtgroepen uiteindelijk wel gebruikt worden. Mag de installatiekabel voor de tl-verlichting tussen dakplaat en steunbalk (ruimte van plm. 1,5 cm) doorlopen?
De vorige eigenaar heeft het elektra als volgt gemaakt: in de huismeterkast een extra enkel groepenkastje geplaatst (met 16 A schroefzekering en aangesloten op een ALS). Vanuit dat groepenkastje is er een kabel ondergronds doorgetrokken naar de trainingshal. Die kabel (4 aderig + gevlochten buitenmantel) is in de trainingshal aangesloten op de hiervoor genoemde groepenkast met 3 (nu nog loze) krachtgroepen en 3 enkele groepen.
Ik heb alleen het idee dat het niet heel zinvol is geweest zo'n extra groepenkast te installeren in de hal, aangezien vanuit huis de zekering bij 16 ampère toch al uitschakelt. Is het toegestaan om vanaf de kwh-meter in de huismeterkast een juiste grondkabel aan te laten sluiten (zonder dat enkele groepenkastje), die naar de hal te laten lopen en daar op die al aanwezige groepenkast aan te laten sluiten? Of betekent dit dat je met een herkeuring o.i.d. van de elektrische installatie zit met alle daarbij behorende administratie.
 
Ik zou er toch maar een installateur bijhalen. Als je de hal gaat gebruiken voor een hondenschool gebruik je de hal beroepsmatig. Je moet dan wel exact aan de regels voldoen in verband met aansprakelijkheden. Ook kun je het grootste gezeur krijgen met overheidsinstanties.

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan