Eiken hoevevloer, hoe deze leggen?

Kjiratsiekoedel

 • #1
We hebben een mooie vloer op het oog om in de woonkamer te gaan leggen. Aleen nog enkele vragen of en hoe dit uit te voeren.

Het gaat om een eiken hoevevloer. Nog onbehandeld. De planken zijn 26cm breed en zo'n 2 meter lang en 2cm dik. De woonkamer is 10 meter lang, z'n 4 meter breed op een deel van 2.5m in het midden na, dat is zo'n 6 meter breed. De planken komen in de lengte.

Het huis is uit 1958, de ondervloer bestaat uit planken. De kruipkelder wordt nog geïsoleerd. We verwarmen met radiatoren.

Van de planken zijn de kopse kanten nog onregelmatig. Op de lange zijden zit wel een mes en groef.

Het plan is om de vloer zwevend te leggen met groene onderplaten en rubbers rondom. Dit lijkt een stuk makkelijker dan verlijmen en ook goedkoper (bij verlijmen ook nog kosten van een spaanplaat ondergrond en lijm).

Omdat op de kopse kanten van de planken nog geen mes en groef zit en deze kanten onregelmatig zijn moet dit worden gezaagd. Mijn plan is om dit met een afkortzaag te doen en de randen even licht op te schuren. De haakse kanten kunnen zo mooi tegen elkaar en als ik zorg dat twee naden nooit naast elkaar komen maar de vloer in wildverband (ik zla 40cm aanhouden) ligt lijkt mij dit geen probleem. Ik besef me dat door werking de naden licht voelbaar kunnen zijn, dat is niet erg.

Als de vloer eenmaal ligt wordt deze in de olie gezet.

Mijn vragen:
-verwachten jullie dat deze vloer qua afmetingen en materiaal inderdaad zwevend te leggen is? Of moet hij verlijmd?
-gaat het werken om de kopse kanten haaks te zagen en de delen zo tegen elkaar te leggen?
-als hij zwevend kan, wat voor soort ondervloer is het beste om te nemen?
-hoeveel marge vanaf de muur is het beste? 2cm
-waarmee is de werking het beste op te vangen? Veren of rubbers?
-nog andere tips?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kjiratsiekoedel

  • #2
  Ik heb al geïnformeerd bij een meubelmakerij om er een mes en groef in te laten zetten. Dat was wel voor een redelijke prijs te doen. Lijkt me wel prima.

  Maar nu vraag ik mij nog af of de vloer zwevend kan of niet. Iemand?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu