Eigen antenne radio en centrale antenne via de kabel

Masten

  • #1
We hebben in een keukenkastje een radio geplaatst. Als antenne zit hier een zwart draadje van ca. 1 meter. Dit draadje ligt via een gat in de achterwand van het kastje bovenop de keukenkastjes. De ontvangst is echter niet optimaal.

In de radio zit geen mogelijkheid om een externe antenne aan te sluiten. Toch heb ik vanuit de meterkast via een geboord gat een antennekabel (van de kabelexploitant) naar de radio getrokken en aangesloten op het uiteinde van de zwarte antennedraad van de radio.

De ontvangst is wel aardig, maar bij de meeste zenders krijg ik nu 2 zenders door elkaar te horen! Ik denk dat het komt doordat de zwarte antenne draad de zenders via de ether blijft pakken en het sterkste signaal van de centale kabel komt.

Wie weet een oplossing?
Kan ik het zwarte eigen antennedraadje straffelooos afknippen?
 

Rotjeknor

  • #2
Geen probleem. Desnoods kan je het er altijd nog weer aan vast maken. Overigens, met een losse draad als antenne kan je altijd nog de draad anders wegleggen, vaak kan je met een beetje spelen beter ontvangst krijgen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Centraal antenne geeft meestal een beter resultaat, én meer zenders.
Ik heb het inderdaad wel eens opgelost door het draadje heel kort te houden en dat te monteren in een cas-plugje.

Eigenlijk moet de "massa" van de radio verbonden worden met de buitenkant van de cas-kabel, daarvoor moet echter vaak de radio open. En dat is niet iedereen gegeven om dat netjes uit te voeren.

Nadeel is dat je zonder massa de balans van het cas-systeem enigszins verstoort, je kunt daardoor andere zenders (bijv. van digitenne) op je cas-systeem krijgen, die dwars door je beeld heen gaan.

Wees er dus alert op dat als je rare dingen, interferentie (schuine lopende strepen) op je TV krijgt, dat het door die aansluiting zou kunnen komen. Maar ook door allerlei andere oorzaken, er zit in mijn TV-signaal meer interferentie dan me lief is...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Als je een normale coax kabel neemt en de radio direct op de binnenkern aansluit en pas daar waar je de aansluiting maakt de buitenmantel verwijdert zal je al een heel stuk verbetering moeten merken. Ideaal is het niet maar in ieder geval beter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu