Egaliseren vloer en kit vraag

Hebeentuin

  • #1
beste lezer,

Is het mogelijk deze betonvloer eenvoudig te overgieten met een egaliserende mortel?
20201025_083423.jpg
20201025_083445.jpg

Her en der zitten scheuren, ergens zit een gat tot op zand en op sommige plekken breekt de wapening door. En er zit een smeerkelder in de vloer.


De ijzeren rand van deze smeerkelder is behoorlijk geoxideerd (net niet het stukje op deze foto, maar geloof me) en wil ik graag verwijderen. Het steekt uit boven de vloer en is gewoon kapot. Kan ik deze ijzeren rand (heeft dit ook een naam?) verwijderen of moet ik hier wat voor terug plaatsen. Ik wil er gewoon weer planken in leggen.

20201025_083438.jpg


De smeerkelder loopt vol, zal dit niet gewoon condens zijn?

Onderstaande kit heb ik gebruikt tussen houten platen in de buitenschuur. (zie eerste foto) Kieren van 2 mm tot 1 cm. Als ik het goed lees zou ik het nu een week later reeds moeten kunnen overschilderen. De kit blijft echter zacht, het plakt niet echt meer. Maar het is erg vervormbaar en de verf hecht maar matig. enig idee?

20201024_154638.jpg


De stoppenkast in de schuur is inmiddels vervangen met een lasdoos. Ik zal nog een foto posten als het helemaal klaar is, ik fatsoneer de boel ook direct.

Hoe kan ik het beste meten of er stroom staat op losse kabels die ik her en der tegen kom?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ten aanzien van je laatste vraag: als je de uiteinden van de kabel tegenkomt dan natuurlijk met een spanningsmeter. Als je ergens gewoon een deel van en kabel ziet lopen dan geeft een voltstick prima aan of er spanning op staat (zolang het geen '-as' kabel is).

Ik heb overigens precies eenzelfde smeerput in mijn garage waarbij ook dit kader versleten was. Ik heb deze wel vervangen omdat anders de vloer snel begint af te brokkelen.
 

Hebeentuin

  • #3
Als ik er een gietvloer over wil leggen dan is het inderdaad verstandig om maar direct dat hoekprofiel te vervangen. Ik heb deze dan ook direct verwijderd. Het koste me een volledige slijpschijf :D

Ondertussen heb ik met enig speurwerk egaliserend mortel gevonden speciaal voor buiten. Van het gele merk met een W : 'zichtvloer' heet het.

Zijn er ook alternatieven? Kan het ook goedkoper met een ander merk of gaat dit niet lukken (niet verstandig)? De bouwmarkt heeft ook egaliserend mortel en die lijkt ook voor buiten geschikt. Helaas is die Duitse bouwmarkt hier 35 minuten vandaan... dus ik moet het met de andere doen of naar een bouwwinkel.

Maar ik zou vooral graag advies willen ontvangen over de voorbereidende werkzaamheden. Ik zal de bodem waar ik het nieuwe hoekprofiel 35/35 mm op ga bevestigen moeten herstellen. Ik zou het fijn vinden als iemand mij enigszins concreet kan vertellen welk materiaal daar het beste voor is. en moet ik dat nog primeren? Ook met het oog op de ijzeraanslag die overal zit en de restanten ijzer die nog in de vloer zitten(zie onderste foto). De foto's geven denk ik veel info.

oja: het profiel gewoon vast zetten met een paar schroeven die met een plug naar beneden vast gezet worden? Het heeft niets te lijden toch, behalve het vocht.

bij voorbaat dank.
20201025_145300(1).jpg
20201025_151427.jpg
20201025_151406.jpg


20201025_151415.jpg
 
Laatst bewerkt:

Hebeentuin

  • #4
Ik weet dat ik veel vragen stel maar ik kom er anders niet goed uit. Het zou fijn zijn als er nog wat antwoorden komen.

Ondertussen ben ik met mijn zoektocht naar profielen op het volgende uitgekomen. Kunststof valt af, en RVS wordt geadviseerd. Maar RVS is hartstikke duur heb ik inmiddels al gezien, en het moet besteld worden.

Staal is wat betaalbaarder. Daarom vroeg ik mij af of ik de stalen profielen niet gewoon in de antiroestprimer kan zetten. Is dat niet prima?

Of gewoon een stalen plaat op de onderzijde en een aluminium hoekprofiel aan de bovenzijde, net zoals met een trap.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Het hoeklijn wat erin zat, heeft ook ooit in de menie gestaan.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Ik heb van hoeklijnen zelf een kader in elkaar gelast en deze flink in de menie gezet. Werkt bij mij al meer dan een jaar prima. Put wordt geregeld gebruikt en zit overal nog goed in de menie.
 

Hebeentuin

  • #7
Ja ik heb ook besloten gewoon stalen profielen te gebruiken. Budget speelt een rol en 50 euro voor 2 m vind ik teveel worden. Die profielen overleven de schuur, dus prima zo. Kan alleen de hoeken niet aan elkaar lassen. het zij zo.

Wat betreft die egaliserende mortel. Ik begrijp nu dat deze nooit een constructieve functie kunnen hebben. Mij wordt verteld dat er altijd nog iets op moet, ook bij de egaline voor buiten. Dan moeten er tegels over. Ik kan het mij bijna niet voorstellen dat dit zo is. Dit ga ik verder uitzoeken

morgen ga ik die rand met betonmortel glad maken zodat ik de profielen er netjes op kan leggen. Moet ik dit nog voorbehandelen? Er zit namelijk best wat aanslag van die ijzeren profielen op.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Jouw smeerput is behoorlijk vochtig, dat maakt een groot verschil in de levensduur van je hoeklijn in de menie of thermisch verzinkt.
 

Hebeentuin

  • #9
sorry net buiten de 20 minuten bewerkingstijd....

Aanvulling: kan ik niet beter een traditionele cementbeton vloer maken en met de hand glad strijken? maar ik heb op sommige plekken dat het zeker niet dikker moet worden dan 5 mm. Kan dit ? Ik kom er iet uit. Hoe kan ik de vloer in de schuur nu het beste fatsoeneren?


haha. vochtig? dat is een understatement. Er staat straks 40 cm water in :D
 

Hebeentuin

  • #10
Egaline lijkt dus niet mogelijk. Is gietmortel een mogelijkheid?

Link verwijderd, is niet nodig, mod.

Als ik dit werkelijk kan gieten wordt het makkelijk om alles egaal te krijgen en met beperkte dikte te werken.
Er staat bij niet voor buiten, maar waarom niet? Ik loop alleen maar over de vloer. Of bedoelen ze met buiten, in de buitenlucht, Want het is een vloer in een schuur, niet in zonlicht of regen.

Een zandcementdekvloer lijkt mij wel pittig, En dit moet echt 3 cm dik? Ik ben bang dat de hechting niet goed gaat en dan doe ik alles voor niets.

Ik zou het fijn vinden als jullie mij opweg willen helpen. Dankje
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu