Egaliseren gemengde vloer badkamer

Ribruijn

  • #1
Goedenavond iedereen,

Na enige tijd op dit prachtige forum te hebben rondgelezen en veel ideeën te hebben opgedaan dan toch een vraag (omdat mijn situatie weer net iets anders is dan vergelijkbare gevallen).
Ik heb mijn badkamer uit een jaren '50 woning compleet gestript. In deze badkamer staat een betonnen verhoging waar ooit een douchecabine op stond. Hier omheen ga ik een rand plaatsen en deze met cement verder egaliseren tot een nieuwe (inloop) douche. Doucheputje is reeds aanwezig, op de foto's te herkennen (uitgehakt i.v.m. bestaande afvoer).

Hier gaat het echter niet om. De vloer bestaat deels uiut houten planken en deels uit beton, een "gemengde" vloer dus. Verder ligt er nog een "losse" houten plaat. Als ik deze laatste heb rechtgetrokken (en de nog aanwezige gaten heb gedicht...) heb ik een vloer welke op zich redelijk goed waterpas ligt, alleen met wat kleine hobbels en bobbels op de overgangen hout/beton. Uiteindelijk zal deze vloer betegeld worden. Gezien de constructie kan ik geen lewisplaten met een laag eroverheen gebruiken, dat zou te zwaar worden (en teveel hoogte kosten). Ik heb daarom gekozen voor 18mm watervast Multiplex, gevolgd door een ditra ontkoppelingsmat. Verder uiteraard kimband voor de hoeken en hieroverheen de tegels.

De hamvraag: hoe kan ik de vloer het beste egaliseren? Ik kan het Multiplex nu niet "lekker" bevestigen gezien de overgangen. Of moet ik er maar gewoon een bandschuurmachine overhalen en het Multiplex dan direct op het beton/hout schroeven? Ik sta open voor alle suggesties, ook op de door mij gekozen oplossingsrichting.

Op bijgaande foto's een overzicht van de badkamer. Eerste foto genomen vanuit deuropening, 2e foto staand aan de achterzijde.

Alvast dank!




[Edit] Woord "MDF" vervangen door "Multiplex"
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Wat wil je met dat MDF gaan doen?
 

Ribruijn

  • #3
Sorry, ik bedoelde het Multiplex, heb dit nu aangepast in de posting..... Dit om te laten dienen als stabiele(re) ondergrond voor de ditra mat. Deze kan ik beter op een dikke plaat Multiplex bevestigen die op de vloer zit geschroefd, dan op deze houtje-touwtje vloer. Althans, dat was de gedachte.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Ik zou toch voor lewis platen gaan in dit geval.
Ja je komt dan wel hoger uit, maar je hebt dan wel een stabiele ondergrond.

Zo met die verschillende delen van hout en beton, zal een houten plaat er over altijd blijven veren.
En zullen straks op den duur de tegels scheuren.

Die stukken beton en tegelvloer, waar rusten die nu op?
 

Ribruijn

  • #5
Beton is gewapend en rust ook direct op de draagbalken. De badkamer is een aantal keer verbouwd en 2 x uitgebouwd, vandaar de ratjetoe aan stukjes. Maar als ik niet egaliseer, met een vlakschuurmachine de hobbels wegschuur (de vloer loopt niet af en ligt waterpas) en het Multiplex direct op de vloer schroef (met heel veel schroeven) dan zorgt de Ditra mat toch in principe voor de ontkoppeling? Ik ben bang dat de constructie (alleen dwarsbalken 60 cm uit elkaar, onder badkamervloer geen lengtebalken) een Lewis constructie niet aankan (qua gewicht / draagkracht). Dus ik zoek eigenlijk naar het beste alternatief voor een Lewis constructie. maar als iedereen mij dat afraadt, dan moeten we dat maar niet doen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Ik zou overwegen om de oude vloer er helemaal uit te slopen. Zowel het beton als hout. Dan een nieuwe lewisvloer maken. Dan weet je zeker dat je geen problemen krijgt met de werking van de verschillende ondergronden. De kans op losliggende tegels met de bijbehorende lekkage is anders groot vrees ik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu