Egaline, hoe krijg je de gewenste laagdikte?

blauwpet

 • #1
Heb inmiddels heel veel youtube etc filmpjes gezien over egaline aanbrengen, op zich is dat duidelijk.
Echter, wat nooit wordt verteld of laten zien is hoe bepaal je nu of je de gewenste laagdikte hebt bereikt?

Er wordt wel geroepen 'per mm heb je x aantal kg nodig per m2' dus dan kan ik wel uitrekenen hoeveel zakken ik nodig heb als ik bijv. in een kamer van 10m2 een laagdikte van 3mm zou willen, maar... hoe bepaal ik tijdens het storten dat ik die 3mm daadwerkelijk aanbreng? Of is het gewoon zo simpel als bijv. het spul verdelen met een 3mm tegellijmkam oid?
 

blauwpet

 • #2
Niemand?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #3
Van te voren bepaal je op diverse plaatsen de hoogtes van de bestaande vloer. Deze middel je uit.
Daarmee krijg je dus een gemiddelde laagdikte.

Verder is het domweg omrekenen naar volume. Als je heel veel diepe gaten hebt neem je 5% tot 10% extra. 0,1 of 0,2 mm hoogteverschil is niet meetbaar.

Zorg dat het goed vloeibaar en zelfnivellerend is en werk het netjes uit. Spijkerschoenen en een spijkerroller halen de lucht uit het mengsel.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #4
blauwpet schreef:
maar... hoe bepaal ik tijdens het storten dat ik die 3mm daadwerkelijk aanbreng? Of is het gewoon zo simpel als bijv. het spul verdelen met een 3mm tegellijmkam oid?
nee, dat kun je niet bepalen of beter gezegd niet helemaal zelf bepalen.
De laagdikte hangt dan ook niet af van hoe dik jij de laag wilt hebben maar hoe dik de laag moet zijn om je vloer in zijn geheel te nivelleren.
Wil je een indicatie zet dan een lijnlaser in de ruimte, kijk op de zak hoe dik de laag minimaal moet zijn, stel daar je laser op af en je kunt in de ruimte zien waar je nog een stuk weg moet kappen om de minimale dikte te verkrijgen en hoe dik de laag op andere lagere delen moet worden om hem vlak te krijgen.
 

blauwpet

 • #5
Ik ben niet duidelijk denk ik. Stel, ik WEET dat ik 5mm moet ophogen. Dat heb ik gemeten. Stel dat ik 10 zakken daarvoor nodig heb, dus 10 emmers, 10 gietpogingen. Ik giet emmer nr 1. Hoe zorg ik dat als ik die leeg giet, deze 5mm dik wordt? Het spul is vloeibaar, dus vormt een plas. Daarna giet ik de 2e emmer, plas wordt iets groter. Hoe smeer ik die plassen zo uit dat het 5 mm PER PLAS wordt en geen 3?

Ik snap dat als je de hele kamer in 1x vol kan laten lopen zoals met beetonstorten, je kunt berekenen hoeveel m3 product je nodig hebt, maar nu moet je per emmer of zak werken, je stort dus niet in 1x de hele kamer maar 10x of meer.

Of moet ik inderdaad gewoon het volume berekenen en dan domweg zo snel mogelijk de hele kamer volgieten, totaal niet op de hoogte letten, en dan daarna pas met een spaan het spul verdelen? Dat zie je ze op youtube nooit doen. Ze gieten, DAT stukjevverdelen ze, en als ze een flink stuk gedaan hebben, halen ze de prikroller er overheen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
Je weet dat je 100 liter aan gaat maken. En je hebt 60 m2. Dan is het dus iedere 6 m2 ongeveer 1 emmer...
 

blauwpet

 • #7
Ja precies, je moet dus eerst even goed berekenen hoeveel oppervlakte je per emmer/zak moet bedekken om je gewenste dikte daar ongeveer te krijgen. Hoe dikker je laag hoe moeilijker dat wordt... want het spul vloeit uit...
 

PimKlus

 • #8
Zie bijlage, die gebruikte ik bij egaliseren met steel eraan. De kartels zorgen voor snellere verdeling maar bepalen niet de hoogte. Hoogte is puur hoeveelheid egaline en vloeit uit.

De kunst is ook goed doorwerken zodat de egaline nog goed vloeibaar is . Dus alles goed voorbereiden en klaarzetten zodat je snel kunt werken. Als je meerdere emmers moet aanmaken, altijd met zijn tweeën werken. 1 iemand is constant aan het mixen.

IMG_3666.jpeg
 
Laatst bewerkt:

ninjaaa

 • #9
je heb lijmkammen met verschillende hoogte tanden. als je een lijmkam van 4mm pakt en die steek je er in kun je dus zien of je tanden verdwijnen of dat er nog te veel van de tanden zichtbaar is. door dat je daarna met een prikroller er overgaat zul je niets meer zien van het insteken van de lijmkam
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #10
Een dikkere laag is juist makkelijker, dunne lagen vloeien slechter. Met dunnere lagen kan je weer sneller werken, dus heb je meer tijd voordat het begint te binden.
Als je één emmer per 6 m2 nodig hebt, dan die niet in het midden van die 6 m2 leeg gooien, maar uit de emmer al verdelen. Egaline bestaat uit zwaardere en lichtere delen.

Of je de hele kamer vol kan gieten en dan pas met de prikroller is afhankelijk van de mortel en hoe groot de kamer is. Bij sommige mortels heb je maar 10 minuten, beter een mortel kiezen waar je iets langer de tijd hebt. Daarom ook met 2 of meer personen werken en genoeg emmers enzovoorts klaar hebben staan.
Kijk meer eens hoeveel tijd het kost om 10 keer 3 liter af te meten, dat kan ook vooraf.

Als je overal 3 mm nodig hebt is het makkelijk, maar meestal heb je op een deel 2 mm nodig, dan een deel 3 mm, ergens 6 mm en nog een stukje 1 mm..
 

Pvr

 • #11
Gebruik een egalisatie rakel bv een c4 dan krijg je ongeveer 4 tot 5 mm laag dikte afhankelijk hoe schuin je hem houd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu