Eettafel beitsen, hulp nodig

Ragaroah

  • #1
Ik ben van plan dit weekend mijn nieuwe (grenen) eettafel te beitsen en af te lakken. Nu heb ik bij een verfwinkel 2 producten gehaald:
Parketlak Glansvrij

Nu wil ik op een stuk grenen de beits testen. In Amerika zie ik echter dat ze een pre-stain wood conditioner gebruiken voordat ze gaan beitsen, zodat je een mooi effen resultaat krijgt, en een lichter resultaat. In Nederland kom ik dit totaal niet tegen. Is er een Nederlands alternatief hiervoor? Ik kom alleen adviezen tegen om de beits eerst te verdunnen, maar dan trekt de beits toch nog steeds diep in het hout? Wat ik ervan lees, voorkomt de pre-stain wood conditioner dit.

Daarnaast ben ik benieuwd hoe ik het beste kan beitsen, is dit het beste te doen met een platte kwast (spalter misschien?), een beitsroller, of een beitspad? Het is een volledig strakke eettafel, dus geen vreemde hoekjes o.i.d.

Alvast bedankt voor de reacties!

Link verwijderd - we doen hier niet aan merken - mod
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
Een beetje laat maar toch....

Grenen hout heeft de eigenschap om onregelmatig te kleuren bij het beitsen en zodoende alle natuurlijke "foutjes" extra tot zijn recht te laten komen. Ik hou daarvan.
In de US houden ze daar niet van :-).
Daarom gaan ze eerst een isolerende olie/vernis aanbrengen zodanig dat de beits niet in het hout trekt maar er eerder gaat opliggen. Eigenlijk is dat niet meer beitsen maar eerder een gekleurde semi-transparante verflaag aanbrengen.

Zoek eens wat verder op "blotchy pine" en je zal misschien beter begrijpen wat ik bedoel.

Dus ...de keuze is aan jou. Hou je van alle natuurlijke accenten in het hout dan zeker GEEN conditioner aanbrengen, en een water-of alcoholbeits geeft het allermooiste resultaat; aanbrengen met een kwast een terug wegvegen met een zachte doek en achteraf meerdere lagen vernis aanbrengen ter bescherming.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu