Beitsen en aflakken van onbehandelde eiken eettafel

Dingena

  • #21
Helaas Kees61, zeker nieuwe onbehandelde tafels hebben een olie of wax laagje..dit is geheel normaal en wordt vaak door mensen onderschat. Dit probleem komen wij in de winkel meerdere malen per week tegen.

Door inmiddels al heel wat jaren ervaring met adviezen en in onze winkel elke dag weer van dit soort vragen, weet je vaak al als de vraag gesteld wordt waar het aan zou kunnen liggen. Sommige vragen zijn heel duidelijk en geef je dus gelijk aan. Maar soms is het even nodig nog een antwoord te krijgen zodat je andere optie's weg kan strepen.
Zoals mij gewaardeerde collega altijd zegt: het is geen exacte wetenschap... maar wij zien uit ervaring wat er aan de hand is of zou kunnen zijn. Daarom zijn we ook hier, om mensen te helpen daar waar ze tegen aan lopen.

Maar goed mocht je het niet geloven is dit prima hoor, ieder zijn eigen mening!
 

Kees61

  • #22
Dingena schreef:
Helaas Kees61, zeker nieuwe onbehandelde tafels hebben een olie of wax laagje..dit is geheel normaal en wordt vaak door mensen onderschat.
Oke, dan is het niet onbehandeld. Een winkelier die een tafel die in de olie staat, verkoopt als onbehandeld, moest zich schamen.
Ik wil best wel geloven dat er olie of was op zit anders zitten er al vlekken op voordat het bij de klant thuis staat. Onbehandeld heet dan eigenlijk: niet gelakt. Je kunt het dan makkelijk even afschuren en opnieuw oliën als ergens een vlek zit.
Als ik iets maak, klaar voor de spuiter, niet afgewerkt dus, dan kan je het zo beitsen.
 

Dingena

  • #23
De meubels staan niet echt in de olie, de beschermlaag die erop zit is logisch zoals je zelf al aangeeft.
Plus het feit dat als mensen het meubel aanraken deze ook vet wordt. En als je eens wist hoevaak iets vastgepakt wordt voordat het in de winkel staat, dus schoonmaken voor je ermee gaat werken is logisch als je dit allemaal weet.

Als ik iets klaar maak zodat het behandeld kan worden wordt het zodra ik het aflever in de werkplaats altijd nog even ontvet, risico van vette handen of iets anders wat er op terecht kan komen is toch aanwezig. Dus wat is er simpeler dan even ontvetten om dit risico voor te zijn.
:wink:


We gaan zo wel erg off-topic. :wink:
 

Elsbeth

  • #24
De tafel is niet afkomstig uit een winkel maar is zelgemaakt uit eiken planken
 

Dingena

  • #25
Zoals ik al aangeef hierboven Elsbeth dient dan zelfs ontvet te worden.
 

Kees61

  • #26
Dag Elsbeth,
Elsbeth schreef:
beits is 'vlekkerig' opgedroogd.
Ik moet ineens aan nog iets denken waardoor je vlekken kunt krijgen. Eikenhout en ijzer en water gaat nooit goed. Ijzer van een kwast bijvoorbeeld en het water uit de beits. Het ijzer zorgt voor blauwe vlekken.

--Kees
 

Elsbeth

  • #27
Dingena schreef:
Zoals ik al aangeef hierboven Elsbeth dient dan zelfs ontvet te worden.
Ja weet ik, ik heb de tafel denk ik op sommige plaatsen niet goed genoeg ontvet. Tip voor de volgende keer :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu