Een wandje strak zetten

MoniqueH

  • #1
Hoi,
Wij zijn een oude woning aan het opknappen sinds kort. Nu wil ik een wandje proberen te stucken c.q. glad zetten. Ik heb dat echter nog nooit gedaan. Ik wil het wandje dus een beetje netjes recht maken.

Er zat oud stuckwerk op dat ik eraf gekapt heb. Dat was niet moeilijk want de vorige bewoners hadden boven een wastafel die aangesloten zat op de afvoer die in dat muurtje zit. Het deel van de afvoer dat net uit het muurtje steekt hadden ze echter gewoon afgedopt en niet aangesloten op de daaronder liggende afvoerbuis :roll:. Met als gevolg dat deze is gaan lekken en dat al het water uit de wastafel van boven daarin bleef staan en langzaam weglekte op die muur :?.

Die muur is dus gedeeltelijk helemaal nat, het water is er helemaal ingetrokken, het stuckwerk dat er op zat ging er dus makkelijk af. Ik neem aan dat ik die muur eerst moet laten drogen. Daar komt dus al mijn eerste vraag: hoe lang? Moet het echt helemaal droog aanvoelen voor ik ermee aan de gang kan gaan? Er zit een verwarming vlakbij die ik op de hoogste stand heb aangezet in de hoop het droogproces wat te versnellen.

Nu komt mijn volgende vraag. Er bestaan zoveel soorten stuckmateriaal en omdat ik het nog nooit eerder gedaan heb, weet ik niet wat ik moet kiezen. Ik neem aan dat ik het eerst voor moet strijken met flevo. Als ik daarna gewoon een recht wit muurtje wil maken moet ik dan b.v. roodband nemen of geelband of juist iets anders? Kan iemand mij wat advies geven? Het is een mooi oefenmuurtje voor mij, ik kan er niks aan verpesten, beter dan het nu is zal het altijd worden.

In ieder geval hoeft er geen dikke korrel of zo in, gewoon netjes een beetje strak. Wat kan ik dan het beste kopen om te proberen en wat voor spul werkt het handigst voor een beginner? Het muurtje heeft een paar behoorlijke gaten (2 a 3 cm diep en met een omtrek van circa 10 a 15 cm). Moet ik die gaten eerst vullen met iets anders? Of kan dat met hetzelfde spul?

Alvast bedankt.
Groetjes,

Monique
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Er bestaan zoveel soorten stuckmateriaal en omdat ik het nog nooit eerder gedaan heb, weet ik niet wat ik moet kiezen.
Het is een uitdaging iets voor de eerste keer te doen, of dit met stucen moet zijn vraag ik mij af.
Stucen is vakwerk dat je niet zomaar even doet, de ondergrond en de behandeling daarvan is belangrijk, daarnaast de samenstelling van de stuc en als belangrijkste de verwerking.

Misschien is het verstandiger eerst eens te gaan kijken op plaatsen waar gestuct wordt en vragen of u ook een stukje mag opzetten, de stucadoor kan dit wel herstellen wanneer het (gegarandeerd :wink: ) mis gaat.
Hierna kunt u altijd nog besluiten het zelf te doen.
 

renehi

  • #3
Grote gaten kunt u vullen met zandcement. De door u genoemde producten hangt ook af van de ondergrond, ook het behandelen van de ondergrond (zuigende of niet zuigende ondergrond?) U kunt ook de website van de producent raadplegen, staat veel info op. Ik stuur nog een link op met een 'handleiding' voor stucen, zoals u kunt lezen is stucen echt een vak apart, ik zou bij de 1e keer stucen dan ook een zakje Fix&Finish meenemen om de boel 'af te maken'
 

MoniqueH

  • #4
@renehi
Heel erg bedankt voor het mailen van de handleiding. Ik had een andere gedownload maar deze is veel duidelijker. Even nog een misschien hele stomme vraag hoor. Kan je ook gewoon een muur recht en netjes maken met alleen Fix&Finish? Dan blijft het in ieder geval goed plakken en dat kan volgens mij op bijna iedere ondergrond, of zie ik dat verkeerd? Het is maar een heel klein muurtje. Ik schat dat het ongeveer 3 m2 is.

@jan
Ja ik snap wat je bedoelt. Ik heb nog nooit gestuct, wel vaak erbij staan kijken. Wij knappen oude panden op en verkopen die daarna. Daar verdienen we voor het grootste deel ons brood mee. In die zin ben ik dus geen onervaren klusser, heb alleen nog nooit gestuct. Heb wel ervaring in het recht zetten van muren waar gaten in zitten, maar dit is toch wat anders.

Stucen is een vak apart, wij hebben daar altijd in het verleden mensen voor ingehuurd, wat overigens ook niet altijd een garantie is voor goed afgeleverd werk. In het pand waarin we nu bezig zijn hoeft enkel dat kleine muurtje en evt. nog een ander klein muurtje, dus vandaar dat ik het nu eens zelf wil proberen.
 

renehi

  • #5
FF kun je gebruiken tot laagdiktes van 2-3 mm. Je pleistert het dan echt glad daarmee. Wel ondergrond voorbehandelen zoals fabrikant dat heeft aangegeven. Ik stuur je nog een link op met een 'gipsoverzicht', zeer handig.
 

MoniqueH

  • #6
Hee wat goed en wat een handig overzicht! :D
Dankjewel!
 

MoniqueH

  • #7
Hoi,
Ik wilde nog even vertellen dat het, mede dankzij de goede tips en handleidingen, mij gelukt is om het wandje recht te maken. Wat een zwaar werk!!! Kan me goed voorstellen dat dit werk vooral door mannen gedaan wordt :lol:. Maar het is goed gelukt en ik ben supertevreden met het resultaat. FF heb ik er nog niet opgedaan maar ik heb met een natte spons met draaiende bewegingen de kleine oneffenheidjes weggewerkt en nu lijkt het een beetje op zo'n geschuurde muur met van die ronde vegen. Ik denk eigenlijk dat ik er niks meer aan ga doen, het gewoon maar ga texen als het goed droog is, omdat het er nu eigenlijk prima uitziet. Bedankt in ieder geval voor de goede tips.
Groetjes,
Monique
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Knap werk :prima: :bedankt:

Bedankt voor de terugmelding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu