Bestaand gipsplaten wandje (voegt steenwol veel toe?)

Richardpeelen

 • #1
Hallo,

Bij een bestaand gipsplaten wandje (gipsplaat-houten_frame-gipsplaat) is de geluidisolatie matig.
Het eerste wat mij te doen staat is natuurlijk controleren op geluidslekken.
Ik wil daarna in ieder geval de constructie wat verzwaren door aan 1 zijde een extra laag gipsplaat te bevestigen (andere zijde is in verband met een ertegenaan geplaatste houten trap moeilijk te beplaten)

Mijn vraag gaat echter over het eventueel aanbrengen van steenwol tussen de twee gipsplaten.
Ik heb op dit forum gelezen dat steenwol als een soort opvang-veer dienst doet, waardoor de (geluids) trilling van de gipsplaat aan de ene kant van het frame, niet de gipsplaat aan de andere kant versterkt.
Er staat mij echter bij dat ik ook ergens gelezen heb, dat wanneer je aan 1 kant een andere dikte gipsplaat hebt als aan de andere kant (in mijn geval zouden dat dus twee platen over elkaar zijn) dit meetrillen niet (of niet zo sterk) optreed.

Mijn vraag is dus: is het het waard om eerst aan 1 kant van de muur de gipsplaten er af te slopen (ik denk niet dat je ze heel kunt houden ?) om de steenwol te kunnen aanbrengen, om vervolgens daarna de gipsplaten (nu 2 lagen over elkaar) weer aan te brengen? Of is de geluidsisolatiewinst van steenwol in deze situatie minimaal of niet aanwezig ?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Het zal inderdaad wel veel schelen in geluid isolatie.
  Nu heb je zeg maar een klank kast, en als de holle ruimte vol zit met steenwol niet meer.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Bijzonder dat er überhaupt een houten wand zonder isolatie is geplaatst :?

  Als de schroeven in de gipsplaten niet meer zichtbaar zijn wordt het slopen. Maar als je het met beleid doet, kan je de platen nog wel hergebruiken als eerste laag. Er komt toch een tweede overheen om alle slechte plekken af te dekken. Laat de naden verspringen, en gebruik langere schroeven voor de tweede laag. Rondom een paar mm loshouden en de naad afkitten.
   

  Richardpeelen

  • #4
  Geweldig bedankt IJkenhout en Peter!
  Duidelijke antwoorden.
  Ik weet nu wat mij te doen staat :D
  Richard
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu