Een vuren radiatorombouw

Geronimo

  • #1
Ik wil in mijn huiskamer een radiatorombouw maken. Omdat ik de standaardombouwen van mdf niet mooi vind en veel houten meubels in mijn kamer heb, wil ik de ombouw van vuren maken.

Nu vraag ik me af of het hout niet krom trekt door de plaatsing bij de radiator.
 

EdP

  • #2
Als je ze schildert/lakt en niet teveel morst met watergeven denk ik dat het best mee kan vallen. Het ergste is vocht qua kromtrekken, alleen is vuren van zichzelf wat vochtig. Misschien dat grenen hier beter is?
Kortom, ik zit gewoon lekker hardop te denken.
 

H@ns

  • #3
Vuren uit het gangbare DHZ circuit is vaak wat te noestig en onderhevig aan trek en drukspanningen voor dit soort toepassingen.

Je doet er goed aan om hout bij een houthandel te bestellen, evt. op maat geschaafd.

Qua houtsoort zou grenen beter gaan maar dit blijf wel een tijd lang "zweten" en harsgeur afgeven zo dicht bij de radiator.

Als je alles rondom schildert is elke soort geschikt anders een stabiele soort die ook bij de rest past wat kleur betreft
 

Pepjo

  • #4

EdP

  • #5
Niet de ombouw, maar wel het groen erboven. :wink:
Ik hou m'n vensterbank ook niet altijd droog.
 

Ellen2

  • #6
Je wilt grenen of vuren gebruiken voor de radiatorombouw?

Zorg dan wel ervoor dat het hout echt droog is. Dus niet een plank meubelpaneel van de bouwmarkt vers uit het plastic verwerken, dan springen de scheuren om je oren na een week.

Ik zou ook zeker een frame van hardhout maken waar ik het zachthout op vast lijm en/of schroef. Succes !

Groetjes Ellen
 

H@ns

  • #7
Beste Ellen,

Er is een wereld van verschil tussen "Grenen of vuren", te veel om ze even op één hoop te gooien denk ik

Alle hout dat verkocht wordt als meubelhout is droog, goed droog dus. Acclimatiseren van iets dat uit plasticfolie komt kan inderdaad nooit kwaad maar dan graag ook even vertellen hoe....
 

Ellen2

  • #8
Qua acclimatiseren denk ik dat het in dit geval het beste is het hout dicht bij een warme radiator te drogen. Grotere stukken hout regelmatig draaien om kromtrekken te voorkomen.

Ik gaf het advies om het hout te laten acclimatiseren omdat ik zelf vaak met verlijmd meubelpaneel werk wat in plastic zit als je het koopt. Ik laat het altijd een dikke week in een warme ruimte staan zonder plastic en de krimp is niet mis. Bij een breedte van 50 cm heb ik na een week uit het plastic gemiddeld 49,5 cm over.

En zeker bij een radiatorombouw moet het echt heel goed gedroogd zijn voor je het verwerkt of zit ik er nou zo naast :roll:

Groetjes, Ellen
 

Markus

  • #9
Denk bij de bouw ook om voldoende grote ventilatie openingen, dus onder en boven min. 10 cm open houden, liever nog openingen in de horizontale plaat, maar dat hoeft niet als de breedte beperkt blijft en deze dus niet teveel uitsteekt over de radiator.
Suc6 ermee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu