Een stroomaanvoerdraad voor dubbele aan/uitknop en dimmer

EvOosten

 • #1
Goededag,

Ik probeer vanuit een stroomaanvoerdraad (bruin links) dubbele aan/uitknop voor lamp en een dimmer (enkel) voor twee lampaansluitingen daarop te realiseren.
Dit lukt met echter niet. Is daarvoor twee stroomaanvoerdraden nodig of kan dat vanuit een worden gerealiseerd, want ik heb er slechts een. Voor een beeld voeg ik een foto toe.

Hartelijk dank voor elke hulp.

Edwin van Oosten
 

Sxnder

Specialist Elektra
 • #2
De 'stroomaanvoer' is de bruine draad van links (fase) welke al is doorgelust naar de dimmer. Tot zover geen probleem. Echter hoort blauw (nul) volgens mij niet op de dimmer aangesloten te worden. Dit heeft nu waarschijnlijk kortsluiting veroorzaakt. Mogelijk is hierdoor de zekering gesneuveld. Zou je eventueel nog een close-up foto van de aansluitingen van de dimmer met bijbehorende symbolen kunnen plaatsen?
 

EvOosten

 • #3
Beste Sxnder,

Ik heb een paar dagen geleden een antwoord gegeven, blijkbaar niet hier maar in je persoonlijke mail. Weet niet of dat aangekomen is en of je het dan ook gelezen hebt. Vandaar hier nog even nogmaals. Allereerst de gevraagde detailfoto's

De blauwe draad zit daar inderdaad gewoon voor 'spek en bonen' daar even. Er was overigens geen kortsluiting en is geen zekering gesneuveld.
De blauwe en een zwarte draad lopen naar boven voor een tweede dimmer, maar daarop zit (nog) geen stroom. Die werkt dus niet.
Van links komt dus inderdaad via bruine draad stroomaanvoer en ook afvoer met een zwarte draad. Daar liggen nog twee zwarte draden 'los'.
Het grijze draad is niet van toepassing is nl. voor thermostaat.
Op de detailfoto met de dimmer (nr 813) staan ondersteboven respectievelijk de aansluitingsmeldingen: 'een pijltje met een golfje', een L, nog een L en een X.

Ik hoop dat je met deze extra informatie en foto's een oplossing kan geven. Zou fijn zijn, ik kom er nu niet uit.

Prettig weekend,

Edwin van Oosten
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #4
Het lijkt me dat op de eerste foto een van de zwarte draden op het contact linksonder hoort, wil je de lampen afzonderlijk kunnen schakelen.

Je hebt volgens mij nog niet verteld, wat er precies niet werkt.

Zorg even dat er geen blanke stukjes draad te zien zijn. Draden dieper insteken en als dat niet kan, een paar millimeters afknippen.
 

EvOosten

 • #5
Beste Tom.

Ik heb inderdaad hier niet aangegeven wat niet goed werkt. Alles werkt (1e dimmer geheel links niet te zien op foto's en een normale aan en uit schakelaar) behalve via de dimmer het blauwe en zwarte draad naar boven toe (zie linkerdeel) waar de tweede lamp zit.

Kan je hiermee vooruit?

Dank voor je antwoord.
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #6
De nul voor de lamp boven kun je niet uit de dimmer halen. Je moet aftakken van een andere blauwe draad die bij dezelfde groep hoort.
 

EvOosten

 • #7
Tom dank je wel voor je antwoord. Een laatste vraag nog.

Kan je de bruine fasedraad splitsen, waardoor er wel afzonderlijke lampen op een of twee (?) dimmers werken of moet ik anders , de muur openbreken?

Dank voor je antwoord en goede jaarwisseling alvast.

Groet, Edwın
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #8
Nu kan ik je even niet meer volgen. Wat ik tot nu toe had begrepen van het probleem is dat de dimmer rechts een lamp boven moet schakelen en dat dat niet werkt.
Voor deze lamp moest je nul ergens vandaan zien te halen. Maar nu heb je het over een fasedraad die je wilt splitsen.
 

EvOosten

 • #9
Beste Tom,

Ok even opnieuw voor de duidelijkheid,

Eerst de oorspronkelijke situatie (in muur achterkamer, zie de eerdere foto's):

linkerdeel was schakelaar voor twee lampen: plafondlamp voorkamer en muurlamp voorkamer
rechterdeel was schakelaar voor een lamp: plafondlamp achterkamer.

vanuit voorkamer komend in linkerdeel komen een bruin/fasedraad en drie zwarte/schakel?draden (zie foto).

De huidige te realiseren gewenste situatie vanuit deze draden:
Een dubbele (of evt enkele) dimmer (op linker of rechterdeel?) voor muurdimlamp voorkamer (die werkt nu) en muurdimlamp achterkamer (die is nog 'leeg' en loop naar boven vanuit het linkerdeel, daar ligt met name mijn probleem niet te weten hoe stroomdoorvoer daar naar boven te kunnen realiseren) (dimmer(s)die dus al dan niet los van elkaar kunnen functioneren?).
En naast deze dimmer (op het overgebleven linker of rechterdeel?) een schakelaar voor een lamp: plafondlamp achterkamer).

Heel erg bedankt met je antwoord weer hoe de oplossing eruit ziet.

Vriendelijke groet en prettige jaarwisseling!


Edwin
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #10
Beste Edwin,

Zo langzaam wordt het duidelijker. Het gaat dus om in totaal vier lampen, die je wilt schakelen. Drie bestonden al en als ik het goed heb, is "muurdimlamp achterkamer" degene die erbij komt.

Allereerst moet je de dimmer vervangen door een serieschakelaar of seriedimmer, want je hebt nu drie knoppen voor vier lampen. (Zij het dat er twee lampen zijn, die steeds tegelijk aan of uit kunnen.)

De zwarte draad van de nieuwe lamp kun je dan aansluiten op een van de uitgangen van de nieuwe schakelaar. De blauwe nul moet je echter ergens anders vandaan halen, zoals ik eerder al had gezegd.

Jij ook een gelukkig 2015.
 

EvOosten

 • #11
Beste Tom,

Wat je stelt klopt, een muurdimlamp achter moet er nog bij.

Ik heb zowel een enkele als dubbele dımmer (voor serıe-schakelıng. Moet ık nu de dubbele dımmer gebruıken (en nıet de enkele)? En moet de dımmer dan ın het lınker of rechterdeel geplaatst worden (naast de gewone (dubbele) aan en uıtschakelaar?

Waar ık de blauwe draad vandaan moet halen ıs me onduıdelıjk. Het blauwe draad op de afbeeldıng ıs los en nergens op aangesloten (al lıjkt het wellıcht zo aan een kant).

Dank voor je reactıe.
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #12
Je moet de enkelvoudige dimmer vervangen door een dubbele.

Waar je de nul vandaan kunt halen, kan ik uit de verte niet zien. Als je uitzoekt waar de bruine draad vandaan komt (meestal uit een zogenaamde centraaldoos in het plafond), dan vind je daar ongetwijfeld een blauwe draad, waarop je kunt aansluiten.

Maar misschien is het toch beter dat je er een vakman bij haalt.
 

EvOosten

 • #13
Tom dank je wel voor je hulp. Ik heb de oplossing met dubbele dimmers inmiddels gevonden.

Groet, Edwin
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #14
Mooi om te horen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu