Eén lamp, twee schakelaars: hoe overstappen op dimmer(s)?

DJFM

  • #1
Ik heb een plafondlamp die momenteel is aan te sturen met twee reguliere schakelaars: één bij het bed en één bij de deur.

De lamp/lichtbron is dimbaar en ik wil deze dan ook graag kunnen dimmen. Hoe pak ik dit aan?

Bij een lamp met één lichtschakelaar vervang je die ene schakelaar door een dimmer, lijkt me. Hoe werkt dat met een lamp met twee schakelaars? Kun je één van de schakelaars door een dimmer vervangen? Of wellicht zelfs beide? Nog aandachtspunten?

Ik hoor het graag, bij voorbaat hartelijk dank!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Je kunt relatief probleemloos één van de schakelaars vervangen door een dimmer met wisselcontact. Wil je op beide plekken kunnen dimmen, dan moet je een dimmer kiezen waar een neventoestel op kan worden aangesloten. Voor het installeren van hoofd- /neventoestel moet je ook je bedrading aanpassen.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

DJFM

  • #3
Dank voor de reactie.

Als ik de bedrading niet wil aanpassen kies ik er dus voor om op één plek de schakelaar te vervangen door een dimmer.

Ik heb even gezocht naar een 'dimmer met wisselcontact' maar helaas zonder resultaat. Bedoel je hiermee een dimmer met een draaiknop (voor dimmen) die tegelijk een drukknop is (voor aan/uit)?

Zo niet, kun je me verder op weg helpen hoe ik in een webshop dit type dimmer vind/filter?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Een dimmer met wisselcontact is een combinatie van dimmer en wisselschakelaar. Het is inderdaad zo dat je hem indrukt om het licht aan en uit te zetten en dat je draait om te dimmen. Ik zou allereerst kijken van welk merk je overig schakelmateriaal is en dan op de website van die fabrikant kijken. Daar kun je meestal ook aansluitschema's downloaden.
 

DJFM

  • #5
Ik denk dat ik genoeg weet. Hartelijk dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu