Een heel voorzichtig lekkende knelfitting

Tommie-boy

 • #1
Goedemorgen allemaal

Ik heb op dit moment een klein probleempje met een waterleiding. De geschiedenis zit zo:

Afgelopen weekeinde een gat gemaakt voor de nieuwe afvoer. Bij het maken van het gat is een 22mm koudwaterleiding geraakt waardoor deze is gaan lekken (rechte leiding tegenover elkaar) (Ik weet het, niet slim/handig :oops: )

De leiding ter hoogte van de lekkage compleet uitgehakt, en er knelkoppelingen opgeplaatst. Op dit moment blijft er 1 koppeling heel lichtjes lekken. Het is mij niet duidelijk of het condens is, of dat er toch een vorm van lichte lekkage aanwezig is. (Als het condens zou zijn, lijkt het mij dat de andere koppelingen ook heel licht vochtig zouden moeten zijn?).

Ik heb gisteren de koppeling nog iets aangedraaid, en er vervolgens een wc-papiertje omheen gewikkeld om te kijken waar er lekkage is. De meest rechter koppeling had na afgelopen nacht ongeveer 1 klein druppeltje (na pakweg 9 uur).

Nu vraag ik me af of ik de koppeling nog verder moet gaan aandraaien (met het risico dat de koppeling breekt) - of het beter even aan kan kijken, in de hoop dat er wat kalk afzetting tussenkomt? Ik heb er inmiddels al teflon tape tussen zitten, maar de 'lekkage' lijkt te blijven.

Kortom: wat is nu wijsheid...
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Geduld oefenen. Niet verder aandraaien
   

  Swblom

  • #3
  Teflon tape? waar heb je die tussen zitten?
   

  Tommie-boy

  • #4
  Ik heb de teflon tape om het schroefdraad heen gewikkeld.
   

  Fiesiekus

  • #5
  Ja, da's dus niet oké.

  Beter alles loshalen en die tape (1 -2 slagen) om de ring en dan weer de wartel erom. Drupje olie op de schroefdraad en je kan 'm lekdicht aandraaien.
   

  Swblom

  • #6
  Of eerst eens proberen zonder teflon tape, dus ook niet om de knelring. Goed kijken of alles schoon en dan aandraaien. Dat zou dicht moeten zitten. Mocht dat niet werken, dan kun je altijd nog gaan "improviseren"

  Succes.

  P.S. Heb je wel genoeg buislengte in de koppelingen? Ik kan me voorstellen dat het lastig is om alles pas te krijgen bij het uitzagen van een stuk pijp, maar de buis moet door de klemring heensteken. Anders heeft hij niet genoeg materiaal om op af te klemmen.
   

  Mark en 3 meiden

  • #7
  De knelring lekker dik in de vaseline en dan goed aandraaien
  er vanuitgaande dat de knelring goed om de pijp zit
   

  Xr8

  • #8
  Een knelkoppeling hoort dicht te zijn met de bijgeleverde onderdelen. Elke toevoeging hoort niet nodig te zijn. Het kan ook best zijn dat de koppeling te vast is gedraaid. Vooral bij koper kan de buis gemakkelijk vervormen.

  Condens is makkelijk te achterhalen. Als er geen water getapt wordt dan zal deze ook niet condenseren. Droogmaken en een tijd niet gebruiken zal dit uitsluiten.

  Succes.
   

  Tommie-boy

  • #9
  Zover bedankt voor al jullie reacties. Ik ben net thuis, inderdaad weer een druppeltje water.

  De buis lengte zal zeer waarschijnlijk wel voldoende zijn. Ik heb met 'n dremel heel voorzichtig het 'randje' uit de wartel gefreesd, zodat ik die om de buis heen kon bewegen (zonder kracht). De speling tussen de nieuwe buis en de oude is ongeveer 2-3 mm (ik weet het: creatieve oplossing die misschien ook verantwoordelijk kan zijn voor de lekkage... Ik zag hier echt geen andere oplossing voor).

  Ik ga hem zo direct helemaal schoon maken (teflon tape verwijderen), en kijken hoe dat gaat... Hopelijk weet ik morgenochtend meer (en is ie dan dicht....)
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Geen knelkoppeling in de vloer aanbrengen, hardsolderen met gebruik van overschuifsokken is een prima methode.
   

  Tommie-boy

  • #11
  Gisteren avond is de boel opnieuw vastgezet (na het verwijderen van teflon tape dat om het schroefdraad zat)... Na het losdraaien van de koppeling kwam er toch iets water uit zetten.

  De wartel is iets losgehaald, waarbij ik de rechter moer nu als eerste heb aangedraaid, toen de linker. Het lijkt erop dat dit geholpen heeft, gezien het feit dat alles vanmorgen nog steeds droog was.

  Kan iemand overigens aangeven waarom je om het schroefdraad geen teflontape gebruikt? (meer vanwege het feit dat ik daar nogal wat tegenstrijdigheden over gelezen heb op het forum)

  @ Jan: het gebruik van fittingen is een hels karwei gebleken. Doordat de waterleiding met geen mogelijkheid helemaal leeg wil lopen, komt de koperen buis niet op de juiste temperatuur. Bovendien komt er straks nog een afvoer te lopen. E.e.a. wordt afgetimmerd met een koof die later zonder problemen ook te verwijderen zal zijn. Naar mijn idee kan dit geen kwaad omdat je er nog steeds goed bij kunt (afgezien van het feit dat het in een hoek zit :lol: )

  Voorzover: iedereen bedankt voor alle ideeën!
   

  Kloek77

  • #12
  Tommie-boy schreef:
  Kan iemand overigens aangeven waarom je om het schroefdraad geen teflontape gebruikt?
  Omdat het schroefdraad bij een knelfitting niet voor de afdichting zorgt.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Kan je die pijp er niet uit halen en dan onder en boven de vloer een sok te plaatsen en dan klemmen
   

  Xr8

  • #14
  De schroefdraad heeft alleen maar als functie om de wartel vast te houden en deze aan te kunnen draaien.

  De ring valt in de conische kant van de koppeling en deze zorgt daar voor de afdichting. Je kunt een knelkoppeling echter ook te strak draaien en vooral bij koper zal dan de buis vervormen. Lekkages zijn dan ook mogelijk.

  Ben persoonlijk van mening als teflon tape oid nodig is om de koppeling af te dichten dan zou de fabrikant dit wel meeleveren.

  Er bestaan overigens ook reparatie knelkoppelingen welke geen stuitrand binnenin hebben en een lengte hebben van ongeveer 10cm speciaal voor dit soort situaties.

  Succes.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu