Ecotec - Calormatic 430F - Instellen zonder kamertemperatuur

DubbleEagle

 • #1
Ik gebruik momenteel de draadloze VRC 430F van Calormatic om mijn Ecotec ketel aan te sturen. Deze staat in de woonkamer.

Wij gaan binnenkort 'slimme' radiatorkranen op de radiators plaatsen, die elk apart met tijdsvensters en dag/nacht temperatuur in te stellen zijn, zodat we per kamer kunnen genieten van een maximaal comfort.

Nu had ik eerst gedacht om de kamerthermostaat weg te doen, en de ketel de temperatuur constant te laten houden. Echter zou ik toch graag gebruik willen maken van de weersafhankelijke aanvoertemperatuur van het water. In het tussenseizoen moet die ketel niet op maximum staan stoken... Je kan dit manueel dan wel op de ketel aanpassen, maar had het liever weersafhankelijk gezien (want manueel vergeet ik dat toch :-))

Heeft iemand een idee of dit in te stellen is met de 430F? Dat hij dus niet kijkt naar het aantal graden dat bereikt werd in een kamer, maar zuiver naar de buitentemperatuur? Tijdsvensters zouden dan weer wel leuk zijn om bijvoorbeeld overdag als er niemand thuis is, de ketel uit te schakelen. 's nachts hebben we wel graag de ketel aan voor verwarming op slaapkamers, 's ochtends de badkamer,...
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Obelix2

  Specialist Witgoed
  • #2
  Een super mooie handleiding

  wat ik zo snel heb kunnen zien kan er een stooklijn in dus zou hij weersafhankelijk moeten kunnen regelen

  Handleiding.
   

  DubbleEagle

  • #3
  Deze handleiding heb ik ook al gezien, maar het was net of ik steeds over de setting heen keek:) Ik heb de volledige PDF eens gescanned op 'thermostaat', en uiteindelijk een paragraaf gevonden over 'binnencompensatie'. Deze zal ik dus op 'geen' moeten zetten veronderstel ik... Bedankt!


  Binnencompensatie (bedieningsniveau voor de installateur)
  Op de displaypagina C8 "CV1 parameter" kan in het menupunt "Binnencompensatie" worden vastgelegd of de ingebouwde temperatuurvoeler in de calorMATIC 430f wordt gebruikt.
  In het menupunt "Binnencompensatie" zijn de volgende invoeren mogelijk:
  — Geen
  De temperatuurvoeler wordt niet voor de regeling gebruikt.
  — Compensatie
  De ingebouwde temperatuurvoeler meet de actuele kamertemperatuur in de referentiekamer. Deze waarde wordt vergeleken met de gewenste kamertemperatuur en leidt bij een verschil tot een aanpassing van de CV-aanvoertemperatuur.
  — Thermostaat
  De ingebouwde temperatuurvoeler meet de actuele kamertemperatuur in de referentiekamer. Als de gemeten waarde onder de gewenste kamertemperatuur ligt, wordt de CV-aanvoertemperatuur verhoogd, als de waarde boven de gewenste kamertemperatuur ligt, wordt het CV-toestel uitgeschakeld.
   

  DubbleEagle

  • #4
  Toch nog even op terugkomen...

  Ik heb de instelling voor binnencompensatie eens aangepast naar 'Geen'. Dat lukt perfect, maar de radiatoren worden nooit echt heel warm, waardoor de kamers amper verwarmd worden. De stooklijn heb ik verhoogd naar 3.0 om zeker te zijn dat het daar niet aan ligt.

  Als ik de instelling terug naar 'Thermostaat' zet (binnen een actief tijdsvenster), dan worden de radiatoren binnen de 5 minuten lekker heet.

  Moet ik iets speciaal doen om meer warmte te krijgen? Of is het normaal bij dergelijke weersafhankelijke ketels dat ze nooit op volle toeren draaien? Moet ik de ketel/radiatoren de hele dag/nacht 'vrij constant' houden?

  De tijdsvensters heb ik gewoon laten staan tijdens de testen. Instellingen nu zijn:
  05:00 - 08:00 20°C
  15:00 - 22:00 20°C
  Buiten die tijdsvensters (of als we meer dan 20°C willen) wordt er verwarmd met een pelletkachel in de woonkamer.
  Moet ik die 20°C instelling hoger zetten (bv 25°) als ik weersafhankelijk stook en hij niet meer moet kijken naar de temperatuur? Of hoe werkt zoiets? Ik veronderstel dat hij hier enkel naar de actieve tijdsvensters kijkt om dan wel of geen warmte te produceren?

  Iemand die me het algemeen principe hiervan kan uitleggen: zou ook heel erg nuttig zijn!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu