Ecomline hrc22h tapwater wordt lauw

Remco-

  • #1
Mijn Nefit ecomline ketel geeft lauw water na enkele minuten. Ik denk dat dit begint zodra de boiler leeg is. Het water is hooguit 30 graden (gemeten aan wastafelkraam, beide vol open).

Het toestel start, moduleert snel op. Keteltemp is 75 graden en vrij constant. Driewegklep schakelt, leiding richting de boiler cv zijdig is heet (niet aan te raken). Leiding richting cv systeem is alleen recht na de klep heet, verder niet.

Het toestel lijkt op vollast te branden, ik kan geen verschil horen met de service mode. Toestel draait dan ook zonder storingscode in service mode op vollast.

Boilersensor zit netjes bovenin, en het toestel moduleert niet terug.

Ik verdenk de driewegklep van doorlekken. Of zie ik hier een andere oorzaak over het hoofd?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als de ketel brandt voor het warme water wordt dan de aanvoer van de c.v. bij de ketel ook heet ?
Zo ja dan is er iets met de driewegklep.
 

Panic

  • #3
Het kan zijn dat de ventilator in deellast blijft hangen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Hoeveel liter water per minuut tap je?
 

Remco-

  • #5
Jan, alleen direct na de klep, onder de ketel nauwelijks.

Panic, hoe herken ik vollast en deellast? Start de ventilator normaal in vollast bij het ontsteken? Hij maakt dat geluid in ieder geval.

Ingmar, dat heb ik niet gemeten maar net zoveel als altijd. Voorheen ging het goed, met regendouche op grohterm 2000. Ook als ik de wastafelkraan tot een klein straaltje zet blijft het lauw.

De laatste twee maanden heb ik ook een hoog gasverbruik. 200 - 250 kuub in de maand voor een goed geïsoleerde hoekwoning. Ik had dit toegeschreven aan het feit dat vanwege verbouwing er maar één radiator in de woonkamer hangt vanwege overstap op vloerverwarming. De thermostaat staat continu op 17 graden.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Ligt de tapwaterleiding dicht bij de vloerverwarming??
 

Remco-

  • #7
Nee, nog niet in de buurt. Wat me opvalt is dat als de ketel op ww bedrijf draait, de fan een constant toerental heeft. Ik kan me herinneren dat dit voorheen wat wisselde tijdens ww bedrijf.
 

Panic

  • #8
Remco- schreef:
Panic, hoe herken ik vollast en deellast? Start de ventilator normaal in vollast bij het ontsteken? Hij maakt dat geluid in ieder geval.
Dat is lastig uit te leggen, dat gaat op gehoor.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Je kunt eventueel meten d.m.v. het "klokken" van de gasmeter. Wel zorgen dat de vrouw dan niet aan het koken is.
je meet het gasverbruik over 36 seconden.
de hoeveelheid liters gas die je verbruikt hebt, is het vermogen van de cv in KW.
Om een nauwkeuriger beeld te krijgen kun je ook bijvoorbeeld 2 minuten meten, en dan delen door 120 maal 36.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
De ecomline start in deellast. Als ie daarna niet optoert, is 95℅ zeker de fan defect.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #11
Je geeft aan een thermostaatkraan te hebben,
zodra je koud/lauw water uit je douchekop krijgt, laat
de kraan van de douche lopen, en pak puur heet water op
je wastafel....
Is die wel heet, zoek het dan in je douchekraan,
is die ook niet heet, dan zou zomaar je boiler verkalkt
kunnen zijn, want je geeft aan dat hij op de servicestand
evenveel toeren maakt, en hem wel eerst hoog op hoort toeren.
 

Remco-

  • #12
@Ingmar, bedankt voor de tip. Ik ga dit eens proberen.

@Hessie, de ketel start altijd met een lage fan (zachte brom) gevolgd door een tik van het gasblok dat schakelt. Daarna zie ik de gloeiplug opgloeien, en dan toert de fan op en ontsteekt de brander. Bij ww bedrijf blijft het toerental gelijk. Is dit deellast? M.a.w. zou de fan nog verder op moeten toeren? Zal eens kijken of ik een filmpje kan maken vanavond. Bij cv bedrijf hoor ik vaak een start op lage toeren, waarbij de fan stapsgewijs optoert.


@DexterXL, Dat heb ik gedaan. Ik dacht eerst aan een verkalkte thermostaatkraan (hoewel, pas een half jaar oud). Maar als de douche lauw wordt, is de wastafelkraan dat ook. Zet ik alleen de wastafel vol open, duurt het iets langer maar ook dan krijg ik water van 35 graden op een gegeven moment.

Er zit idioot veel kalk in het water in mijn regio. Misschien is de verkalking nu op een kritiek punt. Is hier nog iets aan te doen, of is het einde verhaal?
 

Remco-

  • #13
Ik heb zojuist de kap van de ketel gepakt om het geluid beter te kunnen filmen. De fan moduleert duidelijk. De temperatuur zakt in bij meer debiet, met twee wastafel kranen vol open. Dit is dus wat er ook gebeurt bij de regendouche.


In het filmpje zie je de ketel die net is geschakeld van cv naar ww bedrijf.

De doorstroombegrenzer is niet veranderd, dus in feite zou er toch nooit meer water doorgelaten mogen worden dan wat het toestel kan verwarmen? Voorheen ging dit prima (situatie is al een jaar zo).

Toch een deels verkalkte boiler dus?

Ik ruik ook een lichte gaslucht bij de gasleiding van het gasblok naar de brander. Het viel me op bij het afpakken van de kap. Ik ga het jaarlijkse onderhoud maar laten uitvoeren denk ik. Want die gaslucht kan niet de bedoeling zijn. Uitgedroogde o ring oid? Toestel heeft vorig jaar iig gewoon onderhoud gehad.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #14
Wacht eens even, je hebt het over een regendouche.

Meet eens hoeveel water per minuut de wastafel geeft op 'heet'. Dit mag niet meer zijn dan 6 liter per minuut, want dat is de maximale opbrengst van de ketel. Direct onder de boiler zit een ventiel dat afgesteld moet worden op 6l/min. Staat deze verder open, dan krijg je ook deze problemen bij toepassing van een regendouche of andere waterzuiper.
 

Remco-

  • #15
Dus toch! De instelling hiervan is gaan verlopen op de een of andere manier. Ik heb er namelijk niet aan gedraaid, en voorheen was de douche wel warm. Het was ruim 9 liter per minuut nu... mogelijk uit de douche nog meer.

Ik ga hem terug op 6 afstellen. Bedankt allemaal voor het meedenken!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #16
Uit ervaring weet ik dat deze ventielen wel eens willen gaan lekken als je eraan draait. Dan het ventiel even helemaal eruit halen (wel hoofdkraan dicht!) en opnieuw invetten met kranenvet.

Ik zet de Ecomline 22 vaak op 7 liter trouwens, dat trekken ze wel zonder merkbare temperatuurval, en het is net even wat een fellere straal in de keuken.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #17
Idd, hier staat mijn HRC23vt "gewoon" tegen de 8 l/min
aan, trekt hij gewoon, na 20min douchen nog steeds heet te
krijgen....moet er wel eerlijk bij zeggen dat we hier geen
kalk problemen kennen na 17 jaar draaien :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu