E-heater vloerverwarming

Pins

  • #1
Beste mede klussers, Mijn verdeler van de vloerverwarming is kapot en dat betekent dus een nieuwe installeren. Nu zat ik te denken om i.p.v een conventionele verdeler een zgn. E-heater verdeler er in te zetten. Zo'n E-heater ziet er uit als een normale verdeler maar er is een verwarmingselement, een soort elektrische boiler op gemonteerd die dan het vloerverwarmingswater op temperatuur moet houden. Het werkt dus onafhankelijk van de CV ketel. Nu heb ik gegoogled naar reviews c.q. ervaringen daarmee maar daar kwam weinig zinnigs uit. Zijn hier misschien installateurs/klussers die deze verdelers al eens hebben geinstalleerd en bereid zijn hun ervaringen en/of gedachten hierover te plaatsen??
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zonder gegevens is daar weinig over te zeggen behalve dat het nogal wat elektrisch vermogen gaat vragen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Dat moet je niet willen, want je gaat je zelf arm stoken. Het apparaat heeft een COP van 1. Wettelijk gezien is dat zelfs verboden. Ook in renovatie:


Elektrische verwarming met een COP van 1 (directe elektrische verwarming) is uitsluitende toegestaan met losse zelfstandige toestellen. Een technisch bouwsysteem op basis van directe elektrische verwarming, bijvoorbeeld een ‘elektrische ketel’, is vanwege de eisen uit afdeling 6.13 van het Bouwbesluit niet toegestaan, zowel niet voor nieuwbouw, als verbouw, als bij vervanging van het opwekkingstoestel.
 

Pins

  • #4
Het verbaast mij dat het plaatsen van een dergelijke verdeler verboden zou zijn want deze verdelers zijn in Nederland gewoon te koop en bovendien is het een los en zelfstandig toestel. zie deze link. https://rihoclimatesystems.nl/producten/e-heater-verdeelstation/ en bijgevoegde foto's. Nu weet ik ook wel dat te koop aangeboden en toepasbaarheid niet hetzelfde is maar?
1683972800217.png
1683971658123.png

Dat het ding veel energie slurpt ben ik het mee eens maar aangezien we veel capaciteit overhouden van de geplaatste panelen en de huidige verdeler toch vervangen moet worden lijkt het mij een goeie oplossing. In ons geval zou het gaan om 3 groepen en volgens de specificaties zou een verdeler van 2000 watt afdoende moeten zijn. Het is wel een duur ding trouwens zo'n €1300. Omdat deze verdeler onafhankelijk van de rest van het systeem werkt en de vloerverwarming maximaal tussen de 35 en 40 graden mag worden zou het verwarmingselement ook zo rond de 40 graden opgewarmd hoeven te worden. Dit zijn zomaar wat gedachten kronkels of heb ik het helemaal mis?? Ik hoor graag uw commentaar/opmerkingen

Hieronder nog een foto van de huidige situatie. Links zit een zwarte plek (roest) want daar is de temperatuurmeter naar beneden komen vallen.
1683972334511.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Op het moment dat je deze op je verdeler schroeft is het geen los toestel meer...
 

Pins

  • #6
Sorry Walker maar dat begrijp ik niet. Doelt u op de veiligheid aspecten? Daarvan uitgaande zou er dan toch ook geen circulatiepomp op geschroefd mogen worden?? Het blijft een volledige standalone unit die inderdaad via het verwarmingselement en de pomp aan 220 volt hangt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Je begrijpt niet wat "standalone" is. Door de boiler met leidingwerk te koppelen is het een integraal onderdeel van je installatie, dus niet meer "standalone".

Met standalone bedoelt met de met olie gevulde verrijdbare elektrische radiatoren.
 

Pins

  • #8
Aaah OK. Duidelijk! Ik was in de veronderstelling dat met standalone werd bedoelt de huidige met water gevulde vloerverwarming handhaven, deze loskoppelen van de ketel en/of andere radiatoren, oude verdeler eruit, nieuwe verdeler met e-heater erin en gaan maar dat is dus een complete misvatting begrijp ik nu. M.a.w verdeler met e-heater gaat het niet worden dan maar een "gewone". Nogmaals bedankt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
En als de saldering eraf is heb je niets aan je overproductie die je erin zou willen verstoken.
Want overproductie heb je in de zomer en verwarming in de winter.
 

Pins

  • #10
Bedankt headhunter, dat is inderdaad een argument waar we al rekening mee hadden gehouden maar het idee erachter was om de vloerverwarming de overdag ingeschakeld te houden want dan leveren die panelen nog wel iets, en dan in de avond de radiatoren in te schakelen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Dat iets opgewekt word is te weinig om de e heater te kunnen voedden dus het grootste deel van het verbruik koop je in.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu