Dwarsbalken nodig voor Zadeldak Tuinhuis?

Hallo allemaal,

Ik ben bezig met het ontwerpen van een tuinhuis (3.5 x 3.5 meter) en daarop wil ik graag een zadeldak plaatsen.

47093_tuinhuisje_1.jpg


Nou vraag ik me af of er voor het zadeldak de dwarsbalken (op tekening aangegeven in roze) echt nodig zijn voor een 3.5x3.5 tuinhuis (balken zijn 5x15 cm)? Ik snap uiteraard dat het steviger is, maar is het echt te adviseren voor dit formaat?

Aanvullend zie je soms ook een dwarsbalk in de nok (in tekening aangegeven in groen). Zelfde verhaal, zijn die nodig?

Zijn er overzichten / formules vanaf wanneer deze balken noodzakelijk zijn? Ik zou het liefst bovenin nog wat opbergruimte maken, dus als ze niet nodig zijn, houd ik wat meer ruimte over. Als echter de constructie in gevaar komt, dan plaats ik ze uiteraard wel :D

Alvast bedankt voor het meedenken!
 
Hoi, leuk ontwerp.

Die dwarsbalken zijn niet perse nodig ook niet in de nok. Een 30 graden kapje zal ook niet zoveel krachten op de zijwanden uit oefenen, bovendien zitten de wanden opgesloten toch?

Wel zouden die balkjes goed gebruikt kunnen worden om daar een vloertje te leggen voor jouw spulletjes. Denk aan ventilatie.

Succes,
 
Gebaseerd op jarenlange ervaring in blokhutten, en mechanica, werktuigbouw.

E.e.a. is natuurlijk afhankelijk van materiaal, dikten, verbindingen en fundering. Deze zijn niet genoemd dus ik denk vanuit mijn eigen visie.
 
Ik durf met mijn achtergrond (oa. houtconstructies als vak) niet zonder meer te zeggen dat eea stabiel blijft bij sneeuwbelasting. Omdat de balken ontbreken die de trekfunctie op moeten nemen, worden de spatkrachten op de wanden te groot.
 
Sneeuwbelasting, tja het kan nog eens flink gaan sneeuwen.
Een oorkaan, tja ook een van de mogelijkheden. We praten over een tuinschuurtje van 28mm dik of zo.

Zijn de wanden van 44 mm wat doorgaans gebruikt wordt, met een extra verstevigde ringbalk boven. Dan voorzie ik geen enkel probleem.

Beter is om een andere constructie toe te passen wat ook gebruikelijke is in de blokhutten generatie. De kopse kanten gebruiken als ondersteuning van de langs balken. De krachten worden dan anders verdeeld en niet meer op de zijwanden.

Wat TS wilt is eigenlijk een conventionele bouwplan van een kap voor woonhuizen, met zware belastingen van dakpannen, wind, dakbeschot, sneeuw, 45 graden kap etc.

Het is een simpel tuinschuurtje, dus simpel denken lijkt me in dit geval ook van toepassing. Koop anders een compleet pakketje, kant en klaar... timmeren maar.
 
Er staat middenin een kolom die de nok ondersteund. Als je dat in de voor- en achtergevel ook doet, zijn er geen spatkrachten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan