Dwarsbalken nodig voor Zadeldak Tuinhuis?

Vistavision

 • #1
Hallo allemaal,

Ik ben bezig met het ontwerpen van een tuinhuis (3.5 x 3.5 meter) en daarop wil ik graag een zadeldak plaatsen.Nou vraag ik me af of er voor het zadeldak de dwarsbalken (op tekening aangegeven in roze) echt nodig zijn voor een 3.5x3.5 tuinhuis (balken zijn 5x15 cm)? Ik snap uiteraard dat het steviger is, maar is het echt te adviseren voor dit formaat?

Aanvullend zie je soms ook een dwarsbalk in de nok (in tekening aangegeven in groen). Zelfde verhaal, zijn die nodig?

Zijn er overzichten / formules vanaf wanneer deze balken noodzakelijk zijn? Ik zou het liefst bovenin nog wat opbergruimte maken, dus als ze niet nodig zijn, houd ik wat meer ruimte over. Als echter de constructie in gevaar komt, dan plaats ik ze uiteraard wel :D

Alvast bedankt voor het meedenken!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walaba

  • #2
  Hoi, leuk ontwerp.

  Die dwarsbalken zijn niet perse nodig ook niet in de nok. Een 30 graden kapje zal ook niet zoveel krachten op de zijwanden uit oefenen, bovendien zitten de wanden opgesloten toch?

  Wel zouden die balkjes goed gebruikt kunnen worden om daar een vloertje te leggen voor jouw spulletjes. Denk aan ventilatie.

  Succes,
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #3
  Waarop baseer je deze uitspraak?
   

  Walaba

  • #4
  Gebaseerd op jarenlange ervaring in blokhutten, en mechanica, werktuigbouw.

  E.e.a. is natuurlijk afhankelijk van materiaal, dikten, verbindingen en fundering. Deze zijn niet genoemd dus ik denk vanuit mijn eigen visie.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Je forumnaam is veranderd, omdat merknamen niet zijn toegestaan.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #6
  Ik durf met mijn achtergrond (oa. houtconstructies als vak) niet zonder meer te zeggen dat eea stabiel blijft bij sneeuwbelasting. Omdat de balken ontbreken die de trekfunctie op moeten nemen, worden de spatkrachten op de wanden te groot.
   

  Walaba

  • #7
  Sneeuwbelasting, tja het kan nog eens flink gaan sneeuwen.
  Een oorkaan, tja ook een van de mogelijkheden. We praten over een tuinschuurtje van 28mm dik of zo.

  Zijn de wanden van 44 mm wat doorgaans gebruikt wordt, met een extra verstevigde ringbalk boven. Dan voorzie ik geen enkel probleem.

  Beter is om een andere constructie toe te passen wat ook gebruikelijke is in de blokhutten generatie. De kopse kanten gebruiken als ondersteuning van de langs balken. De krachten worden dan anders verdeeld en niet meer op de zijwanden.

  Wat TS wilt is eigenlijk een conventionele bouwplan van een kap voor woonhuizen, met zware belastingen van dakpannen, wind, dakbeschot, sneeuw, 45 graden kap etc.

  Het is een simpel tuinschuurtje, dus simpel denken lijkt me in dit geval ook van toepassing. Koop anders een compleet pakketje, kant en klaar... timmeren maar.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Er staat middenin een kolom die de nok ondersteund. Als je dat in de voor- en achtergevel ook doet, zijn er geen spatkrachten.
   

  Walaba

  • #9
  https://qcqcdn.com/aza/product/4030089669-09-072-0389-21.jpg

  Zo zou ik het doen, geen kolommen maar de voorgevel en achtergevel gebruiken als steunvlakken voor de gordingen. De inhoud blijft mooi leeg en geeft een ruimtelijk effect. Een wat schuiner dak (45 graden) en twee gordingen extra maakt het ineens een ander verhaal. Nog mooier. :D
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu