Dunne leidingen CV - welke ketel?

Mamagyver

  • #1
In mijn huis is de CV leiding dikte naar de radiatoren 8 mm. De ketel was in beslag genomen toen we het huis kochten wegens een opgerolde wietplantage, de eigenaar voortvluchtig. Het huis werd verkocht aan ons door de bank. Ik kan dus niet bij de eigenaar navragen waarom er voor zo'n dunne maat leiding is gekozen. Ik vermoed echter wel dat dit een bewuste keus is geweest, ik weet alleen niet waarom. Is er misschien een ketel die daar heel goed op functioneert bijvoorbeeld? We hebben destijds een Intergas HR ketel laten plaatsen. We verstoken al jaren zo'n 2600 kuub per jaar, wat veel te veel is voor een 2 persoons huishouden. Niks helpt. Er is dubbel glas en isolatie etc en om 20.30 gaat ie al naar nachtstand. Het is vaak fris in huis.

Kortom: nu we aan een nieuwe ketel toe zijn, wat is een goede keus bij die rare dunne leidinkjes???
 

Ceeshobby

  • #2
Is het mogelijk om een paar foto's te maken van de leidingen.
Gas verbruik is veel: Maar hoe groot is het huis. Wat is het bouwjaar. Vrij staand.

Succes
 

Mamagyver

  • #3
Hallo Cees, dank voor je reactie, ik kan wel een foto sturen maar het is echt 8mm. Op de bovenverdieping is het trouwens 12 mm. Ik snap niet waarom iemand zoiets aanlegt, daar moet ie toch een reden voor hebben gehad?

Het gasverbruik hebben we al op alle mogelijke manieren getracht terug te brengen. Het huis is van 1910, helft van dubbel. De buren stoken 1000 minder.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Ik wacht even op de foto's.
 

Mamagyver

  • #5


dit zijn ze dan, op de beneden verdieping. Keuken, wc, huiskamer en bijkeuken allemaal zo
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Dit heb ik nog nooit gezien. Logisch dat je gasverbruik hoog is. De ketel kan de warmte onmogelijk goed naar de radiatoren brengen.

Volgens mij is er maar 1 optie: Alle leidingen eruit, en opnieuw aanleggen met de juiste materialen.
 

Mamagyver

  • #7
Ja, anderzijds, de leidingen boven zijn wel 15mm en beneden hebben wij een forse uitbouw naar achteren, daar is het ook 15mm. Het zou dus kunnen zijn dat de vorige eigenaar dit bewust heeft gedaan om prioriteit aan die ruimtes te geven. Of is dat onzin?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Misschien kon hij een partijtje leidingen voor weinig krijgen en heeft hij dit uit pure dommigheid gedaan.

Dit is nog nooit ergens anders vertoond denk ik.
 

Mamagyver

  • #9
P.s. ik heb ook de indruk dat de aanvoer en retour niet overal klopt. Vuistregel? Bij leidingen links van de radiatoren dient de aanvoer rechts te zitten toch? En viseversa.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Ongekend inderdaad.
Weghalen en aanleggen met geschikte materialen.
buitenste leiding moet de aanvoer zijn bij deze blokken zo te zien. er zijn ook genoeg blokken waarbij dat andersom is.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Het lijkt wel een ouderwetse olieleiding.
Ik vraag me wel af hoe de leiding in het onderblok aangesloten is, dit is niet een standaard aansluiting.
Fraai staaltje huisvlijt
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #12
Doe een gokje dat er in de vloer nog de orginele 16 mm leidingen leggen maar dat die lek waren. Misschien is er 8 mm doorgetrokken om de vloer niet open te hakke.

john
 

Mamagyver

  • #13
Heel veel dank voor alle reacties. Ik denk toch echt dat hier bewust voor is gekozen. Er was in dit huis begonnen met renoveren en dat was op een best goeie manier gedaan. Wand-isolatie (er is hier geen spouw), overal nieuwe binnen deuren, dubbele beglazing Geheel nieuwe electriciteit enzovoort. Daarom denk ik dat hier een reden voor moet zijn.

Oude leidingen liggen er niet. Vermoedelijk is het huis eerder van gaskachels voorzien geweest. Er is heel weinig kruipruimte en de leidingen en afvoeren etc die daar liggen zien er vrij nieuw uit. Er liggen ook buizen waar kabels (internet, coax) doorheen lopen. De cv buizen die ik daar kan zien zijn geisoleerd, er in kruipen om ze te bekijken lukt me niet echt, het is op sommige plaatsen maar 25 tot 30 cm.

De vloer is hout, dus als ik de woonkamer leegtrek en het parket er uit haal zou ik er van bovenaf bij kunnen, maar ja, da's wel een hoop gedoe....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu