Dubbelpolige wissel vervangen door een serie schakelaar

Pieske86

  • #1
Ik zou graag spots als extra verlichting willen plaatsen. ik zou deze graag willen bedienen vanop mijn huidige schakelaar, zodat ik geen breekwerk moet doen.

momenteel zit er een dubbelpolige wisselschakelaar in. (bestaande lamp op 2 plaatsen te bedienen)

nu zou ik extra spots willen plaatsen met bediening aan 1 schakelaar, dus 1 schakelaar 2 lampen waarvan de een lamp op 2 plaatsen bediend wordt(huidige situatie)

kan ik de dubbelpolige wissel vervangen door een serie schakelaar? zoja hoe sluit ik dit dan aan?
 

Peter_H

  • #2
Je hebt nu dus twee schakelaars waarmee je één lichtpunt bedient? Weet je zeker dat het dubbelpolige wisselschakelaars zijn of misschien toch gewone (enkelpolige)?
Een enkelpolige wisselschakelaar heeft 3 aansluitpunten, met normaal gesproken 2 zwarte draden die naar de andere wisselschakelaar gaan en dan nog een bruine voor de voeding ofwel een zwarte die naar de lamp gaat.
Een dubbelpolige wisselschakelaar heeft 6 aansluitpunten, hiermee onderbreek je ook de nul. Dit wordt wel eens toegepast in vochtige ruimtes, zoals een badkamer of voor buitenverlichting.

Of bedoel je misschien een dubbele wisselschakelaar? Die heeft ook 6 aansluitpunten maar dan twee bedieningswipjes.
 

Bart_WRX

  • #3
Volgens mij bedoelt de topicstarter met de dubbel-polige schakelaar een wisselschakelaar ( hij zegt, lamp op 2 plaatsen aa/uit )

In dat geval kun je een serie-wisselschakelaar plaatsen.
 

Peter_H

  • #4
Dat vermoeden had ik ook al. Dan kan hij inderdaad de wisselschakelaar vervangen door een wissel/wissel schakelaar. Ik neem aan dat je dat bedoelt, de term serie-wisselschakelaar is nieuw voor mij.
Er moet wel een fasedraad aanwezig zijn bij de schakelaar die TS wil vervangen. Die zit meestal maar op één van beide wisselschakelaars.
 

Pieske86

  • #5
Heb het nagekeken, is dus 1 knop en de schaklaar is een enkelpolige wisselschakelaar

Bovenaan 4 aansluitingen waarvan 3 gebruikt

L aangesloten bruine draad
1 aangesloten zwarte draad
1' aangesloten grijze draad
0 geen draad

Kan ik dit dan zomaar vervangen naar een serieschakelaar om een extra lichtpunt toe te voegen en hoe moet ik dit schakelen

Mvg
 

Peter_H

  • #6
Wat je nodig hebt is een wissel/wissel schakelaar (geen serieschakelaar). Dit zijn eigenlijk twee schakelaars in één behuizing, hierop zitten zes aansluitpunten. Gebruik hiervan één helft om de bestaande draden aan te sluiten, op de zelfde manier als de op de huidige schakelaar.
Op de andere helft sluit je bruin aan op L en een nieuwe zwarte op één van de twee overgebleven aansluitingen (maakt niet uit welke).
Je hebt maar één bruine draad, dus deze zal je moeten doorlussen van de andere helft van de schakelaar als dat mogelijk is, anders een lasklem gebruiken. De nieuwe zwarte draad gaat naar je nieuwe lichtpunt en die moet je zelf aanleggen.

Dus bruin op L1 en L2
Oude zwarte op 1
Grijze op 1'
Nieuwe zwarte op 2 of 2'
Bovenstaande symbolen kunnen per merk verschillen. Stuur bij twijfel een foto van de nieuwe schakelaar (met aansluitpunten).

Succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu