Dubbelle wissel/wissel en één enkele schakeling

Wdzitman

  • #1
Zit met een issue,
Wil in mijn huis/trapopgang de volgende schakeling maken.

Begaande grond: Een enkele schakeling om de eerste verdieping aan en uit te doen.

Eerste verdieping: wissel/wissel (?) om eerste verdieping aan en uit te doen en om tweede verdieping aan en uit te doen.

Tweede verdieping: wissel/wissel om eerste en tweede verdieping aan en uit te doen.

Wordt langzaam gillend gek van alle schema's.
Wie helpt mij???
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het zijn gewoon 2 wisselschakelingen.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #3
BG wissel schakelaar twee maal zwart en 1 maal bruin. noem ik schakeling 1.
Verdiepping schakeling 1 kruisschakelaar twee maal zwart van beneden en twee maal zwart naar boven.(tijdens het trekken van de draden,de draden in 1 keer van bg via de schakelaar naar tweede verdiepping).
Dit is er voor om tijdens het afmonteren de draden niet te kruisen.
1 e verdieping schakeling 2. 1 maal bruin twee maal zwart dit is een hotelschakeling de schakelaar een wissel schakelaar
2 e verdieping schakeling 1 wisselschakelaar 2 maal zwart van schakelaar 1 e verdieping schakeling 1 en een zwarte naar lamp op 1e verdieping.
2e verdieping schakeling 2 wisselschakelaar met twee zwarte draden van 1 e verdieping en 1 zwarte draad naar lamp 2 e verdiepping.

een vrij grote tekening met overzichtelijk 1 e en 2 e en de bg

 

Wdzitman

  • #4
De draden zitten er al, maar de schakelaars waren er af gehaald doordat er gestuukt is. Nieuwe schakelaars gehaald en nu dus in de problemen.
Ik vermoed dat er gebruik was gemaakt van een draadbesparende schakeling omdat op de tweede verdieping de fase voor de begaande grond ook geschakeld werd, deze fase heb ik nu aan elkaar geknoopt.
Nu lukt het mij om met een hotelschakeling op de eerste verdieping en begaande grond te schakelen en visa versa, maar de tweede verdieping kom ik er even niet uit, want moet van deze verdieping de eerste verdieping kunnen schakelen.

Nieuwe draden trekken is voor mij geen optie omdat ik met een trekdraad vast loop, en het niet aan durf aan de bestaande draden te gaan trekken.
Verder kwam ik er achter dat de vorige bewoner of bij de bouw van het huis op de begaande grond de schakelaar eerst een geaard stopcontact is geweest welke vanuit een onvindbare centraaldoos is omgekat naar een schakelaar voor de verlichting.

De schakelaar was opgebouwd met een 0, fase en aarde draad...... alleen
Of de vorige bewoner had draad tekort????? maar waren gewoon schakeldraden.... nu maar zwart aan de aarde en o geknoopt omdat het gewoon schakeldraden zijn.
 

Black Knight

  • #5
Nul (blauw) en aarding (geelgroen) mogen nooit als fase- en of schakeldraad gebruikt worden !

Indien de draden niet vervangbaar zijn zou ik ze zeker omkleuren met krimpkous oid
 

Wdzitman

  • #6
Ik vermoed dat via de eerste verdieping de fase op de begaande grond omgeschakeld werd ( oude situatie)
 

Wdzitman

  • #7
Ja daar was ik ook al van op de hoogte.... daarom heb ik deze met krimpkous gekleurd.. Je moest eens weten wat ik allemaal in mij spookhuis ben tegen gekomen... heb de hele bovenverdieping gestript en opnieuw bekabeld. Zaten stopcontacten met tweelingdraad in de muur gestuukt. (lekker brandgevaarlijk) Stofzuiger op dat stopcontact en de hele draad brand je muur uit!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu