Dubbele wcd's plaatsen op 1 inbouwdoos

Bjeremiasse

  • #1
Ik wil mijn huidige stopcontacten vervangen voor nieuwe; het liefst een mooi modern kleurtje; antraciet, zwart, rvs of zilver.
Nu zie ik overal dat je losse wcd's moet aanschaffen en dan met een afdekraam voor 2 wcd's kan samenvoegen, maar ik heb dus maar 1 inbouwdoos, is er een oplossing of een leverancier die nog dit type dubbele wcd's levert?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Elke leverancier heeft de dubbelen wel in hun pakket, alleen niet in fancy kleurtjes of bijzondere uitvoeringen.
 

Lichtpunt

  • #3
Bij de bouwmarkt willen ze deze tweevoudige nog wel eens in kleuren hebben, maar je zal wel moeten zoeken.
 

Juerd

  • #4
Het vervelende van de meeste tweevoudige ra-wcd's voor op een enkele inbouwdoos is dat ze flink uitsteken om ruimte te maken voor de ra-stekkers. Zo'n bult aan de wand vind ik niet zo'n probleem in een slaap- of hobbykamer maar voor de huiskamer te lelijk.

Gelukkig vond ik bij een grote bouwmarkt van het merk Busch-Jaeger een tweevoudige ra-wcd voor op één inbouwdoos, die niet zo uitsteekt. Online heb ik 'm nergens kunnen vinden. ********** maar het resultaat mag er zijn. Helaas zijn die er niet in fancy kleurtjes. Wit en die standaard net-niet-wit (hoe heet die kleur?) waren de enige uitvoeringen.

Indien gewenst kan ik wel een foto'tje posten van het resultaat.


Tekst verwijderd, mod.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Ben wel benieuwd naar een fotootje want ik kan me nauwelijks voorstel dat het de bedoeling is iets dergelijks op die manier te monteren. MI horen inbouwdozen en schakelmateriaal een gesloten geheel te vormen.
 

GvdB

  • #6
Horen de wcd's die jij bedoelt niet op een ovale inbouwdoos??



[/url]
 

Juerd

  • #7
Dat is inderdaad het model dat ik heb. Ik had nog nooit gehoord van een ovale inbouwdoos. Maakt ook niet uit, want een inbouwdoos vervangen is helemaal niet nodig; ********** Natuurlijk levert een lelijk slagveld op, maar zodra het frontje van de wcd is geplaatst zie je daar niks meer van.

Het is zo'n 10 minuten werk per stuk. De draden kunnen gewoon blijven zitten.


Tekst verwijderd, mod.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Op dit forum worden fancy oplossingen, zoals het "aanpassen" van de inbouwdoos, verwijderd.
Hier wordt volgens de regels gewerkt.
 

Juerd

  • #9
Ik ben er niet van overtuigd dat dit tegen regels zou zijn. Kun je me wijzen op welke regel voorschrijft dat inbouwdozen niet aangepast mogen worden? Als je gelijk hebt, wil ik graag ook de details leren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Zie ook het antwoord van Sxnder.

Ik heb dat zo geleerd op cursus, de draden mogen geen contact maken met vreemde elementen buiten de inbouwdoos, dat lijkt me in dit geval duidelijk dat dit wel gebeurt.
 

Juerd

  • #11
De draden komen onmogelijk in contact met de muur omdat ze op hun plaats gehouden worden door de wandcontactdoos, waarvan het aansluitgedeelte volledig in on-aangetaste gedeelte van de inbouwdoos zit. Het is dus qua elektrische veiligheid hetzelfde als een normale dubbele wcd voor half-inbouw. Het enige verschil is dat deze iets dieper in de wand verzonken is.

Daarmee is 'ie overigens mechanisch wel veiliger: het steekt minder uit, waardoor de kans dat je het ergens mee raakt kleiner is, en als het ergens door geraakt wordt zijn de krachten die op de wandcontactdoos spelen kleiner door de kleinere hefboom. Bovendien kun je door de verzonken ligging van de plastic stopcontacten niet eens een mes vanaf de zijkant totaan de geleiders van de wcd steken, wat met een half-inbouw-wcd wel kan (uitgaande van een zachte muur).

Overigens geef je aan dat je het zo geleerd hebt op cursus. Vaak wordt in cursussen voor de veiligheidsmarge gewerkt met standaarden, en worden die gebracht als voorschrift terwijl ze dat lang niet altijd zijn. Het is heel begrijpelijk, want de echte regels zijn vaak saai en niet relevant voor het kunnen uitvoeren van het werk... :)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Sorry hoor maar dit is echt geleuter. Je hoort het materiaal te gebruiken waarvoor het ontworpen, gekeurd en geschikt is. De voorschriften speken in dit verband over deugdelijke montage. Je doet zo nl de vlamdovende eigenschappen van de inbouwdoos teniet.
 

Juerd

  • #13
Het zou voor het eerst zijn dat beton en latexverf zomaar vlam vatten. Niet elke oplossing is voor elk materiaal geschikt, maar dat is niets nieuws.

Een inbouwdoos is overigens niet vlamdovend. Hooguit -vertragend.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #14
Ik begrijp dat je je gelijk wilt halen, en dat het best kan zoals jij het gemaakt hebt.
Maar wij kunnen onmogelijk het advies geven om de inbouwdozen te slopen om er een niet passend soort schakel materiaal in te zetten.
Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen installatie.

Overigens als de woning APK er ooit door komt en een inspecteur ontdekt dit (freubelwerkje), dan is dat op zeker een afkeurpunt.
 

Juerd

  • #15
Het is geen kwestie van gelijk halen. Vooralsnog komt nog niemand met welke regel het zou zijn, die het aanpassen van inbouwdozen verbiedt, dus wie gelijk heeft is mij vooralsnog onduidelijk.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #16
Natuurlijk staat er in de NEN geen bepaling die stelt dat je geen stukken uit lasdozen mag zagen om niet passend schakelmateriaal te monteren. Wel wordt gesteld dat je eea ander op een duigdelijke manier moet monteren. Bepaling nummer heb ik nu niet bij de hand. Jouw montage wijze is niet duigdelijk.
 

Juerd

  • #17
Ik zou niet spreken over afwijkende montage, want het zit gewoon met de oorspronkelijke schroefjes in de oorspronkelijke inbouwdoos vast.

Overigens: als je een stuclaag hebt met daaroverheen een tegelwand, hoef je niets uit de muur of inbouwdoos te verwijderen; de afwerklagen lokaal verwijderen is dan genoeg. Dit was ik nog vergeten te vermelden.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #18
Wat een oeverloos gelul weer.
De TS is zo geschrokken dat die niet meer heeft gereageerd.
 

Lichtpunt

  • #19
Een voorschrift is dat inbouwcomponenten die onder het toepassingsgebied van de nen 1010 vallen, zoals schakelaars en contactdozen,
op een deugdelijke manier gemonteerd moeten worden in daartoe bestemde inbouwdozen.
Deze dozen zijn door een fabrikant ontwikkeld en gefabriceerd.
Deze dozen zijn gekeurd en onder garantie op de markt gebracht.
Omdat deze materialen gekeurd zijn mogen ze in deze orginele vorm toegepast worden, voor het doel waarvoor ze ontwikkeld zijn.
Als iemand zo slim wil zijn de helft van de doos weg te slopen, omdat persé zijn materiaal erinmoet passen??
Deze zgn.slimme oplossingen tref ik ook vaak aan in houten wandjes, desnoods zonder doos!!
Maar let wel, en verzekering en fabrikant zeggen hier aju paraplu tegen, want hier heeft weer zelf iemand lopen klooien.
Weer iemand die denkt slimmer te zijn dan de hele normbedenkers en de fabrikanten en de keuringsdiensten.
Het mag niet.Uit en over.
 

Juerd

  • #20
De helft van de doos? Niet overdrijven hoor :)

Overigens denk ik niet slimmer te zijn dan normbedenkers. Sterker nog, die hele norm zou ik zo onderhand wel eens willen lezen. Helaas is 'ie met 269 euro ver buiten het bereik van een klusser die wat wandcontactdoosjes wil vervangen. Zo'n prijsstelling maakt het erg aantrekkelijk om aan de slag te gaan zonder dat je de regels kent, want de regels leren kennen kost al snel veel meer dan je aanpassing op zich.

Overigens is het niet helemaal duidelijk of regels uit betaalde NEN-documenten wel wettelijk verplicht kunnen worden. Een rechter heeft al gezegd van niet, maar hoger beroep loopt nog (Knooble / Staat).

Los daarvan is deze specifieke norm, de 1010, voor bestaande bouw een aanbeveling en geen verplichting (Bouwbesluit 2003, Regeling Bouwbesluit 2003). Dat is geen vrijbrief voor prutswerk, maar je mag wel afwijken zolang je dezelfde veiligheid overhoudt.

Ik vind het goed dat dit forum veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Ik vind het ook heel goed dat in beginsel wordt uitgegaan van de NEN1010. Maar suggesties verwijderen vind ik wat ver gaan. Een waarschuwing dat deze oplossing afwijkt van de norm is misschien op zijn plaats. Aan de andere kant zal hopelijk iedereen wel kunnen bedenken dat zodra je dingen modificeert, je ineens zelf moet nadenken terwijl je normaliter op de kennis en kunde van de bedenkers van standaarden kunt vertrouwen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu