Dubbele voorzetwand, condensprobleem?

Thom88

  • #1
Om de dampremmer voor mijn isolatiepakket zo min mogelijk te doorbreken voor elektra of andere leidingen, dacht ik er aan om een dubbele voorzetwand te realiseren. Voor de eerste komt dan een damprem, en door de 2e, binnenste, kunnen dan leidingen getrokken worden. Om die ruimte niet te verspillen wilde ik ook daar isolatie aan toevoegen.

Nu liep ik wat te spelen met mijn dauwpunt berekeningen, en als de luchtvochtigheid en temperatuur wat aan de hoge kant worden binnen, plus het is extreem koud weer, dan is er een dauwpunt aanwezig in het binnenste isolatiepakket. Dit zal dan altijd wel zeer tijdelijk zijn. Nu is de vraag, is dat problematisch?

Afbeelding zegt meer dan dat stuk tekst hierboven:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Nee, als het koud buiten is, is het binnen nooit erg vochtig.

Prima oplossing dus.

Dampopen bouwen is overigens nog beter ;)
 

Thom88

  • #3
Dus in plaats van de 'dampdichte' folie van sd100, een klimaatfolie of lichter dampremmende folie gebruiken?

Ik heb wel zitten twijfelen of ik met houtvezelplaten zou gaan isoleren (of met PIR, maar dat leek me niets behalve dat het ruimte spaart). Voordeel is dat daar direct overheen gestuct kan worden volgens een Duitse fabrikant van deze platen die z'n hout verkrijgt uit het zwarte woud. Nadeel is de iets slechtere isolatiewaarde vs hoogwaardige glaswol producten.

Ook maken ze een 'flex' product wat wat wegheeft van minerale wol op basis van houtvezels.

Heb je ervaring met deze producten?

Edit: Bedankt voor het snelle antwoord! Helemaal niet aan gedacht dat het als het buiten -10 is natuurlijk nooit 20 graden wordt zonder de kachel flink te stoken :P
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het is bij dampopen bouwen iets ingewikkelder dan alleen maar een andere folie gebruiken. Uiteraard :) Onder andere een vochtregulerend isolatiemateriaal is dan essentieel. In dat artikel geven ze trouwens ook niet voor niets het advies er een deskundige (op het gebied van dampopen bouwen) bij te halen. Ik ken de basisprincipes, maar niet de details.

De biobased isolatiematerialen hebben best wat voordelen. Ze zijn veel gezonder, doordat ze vochtregulerend zijn en geen uitstoot hebben van gassen.
 

Thom88

  • #5
Ik heb nog wat meer gelezen over dampopen bouwen. Voor deze keer ga ik toch maar voor de dampdichte laag. Mijn dak is van bitumen en is toch al dampdicht, dus extra aandacht voor ventilatie zal altijd nodig blijven, en deze 12m2 muur die ik wil isoleren zal niet veel aan de vochthuishouding in het huis veranderen.

Wel staat er nog op de planning om een nieuwe geïsoleerde schuur / werkruimte te bouwen achterin de tuin. Daar zou ik in de hele constructie al (samen met de architect) rekening kunnen houden met de principes van het dampopen bouwen, en daar ga ik ook zeker naar kijken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu