Dubbele schakelaar naar één halogeen dimmer

MJK

  • #1
Hallo,
Ik heb een dubbele wandschakelaar in de woonkamer om één lichtpunt boven de eettafel en één lichtpunt in het midden van de kamer aan of uit te zetten. Nu zit er er maar op één lichtpunt een halogeenlamp en op de andere geen (en hier zal ook geen lamp komen).

Ik heb een dimmer voor de halogeen lamp aangeschaft en wil de dubbele wandschakelaar door deze dimmer vervangen. Kan ik nu gewoon de bruine draad op op de dimmer aansluiten plus de zwarte draad die het lichtpunt naar de halogeenlamp bediend? Mijn idee was om het andere zwarte draad (die dus geen functie heeft) af te plakken met isolatietape en 'los' terug te duwen. Nu zie ik dat ik deze ook op de dimmer aan kan sluiten maar omdat er geen lamp aan hangt zal deze draad geen nut hebben. Wat is verstandiger, afplakken of gewoon op de dimmer aansluiten? Of wellicht een lasklemmetje (?) gebruiken voor het over gebleven draad?

Bedankt!
 

Fendtgek

  • #2
Lasklemmetje erop drukken, speel je altijd op zeker.
 

Aernout

  • #3
Isolatietape in een electrische installatie is in mijn ogen "not done".

Aansluiten kan, maar dan MOET je op het overgebleven lichtpunt een kroonsteentje monteren op zwart en blauw (er staat spanning op de draad als de dimmer aan staat).

Lasklemmetje er op en achter de dimmer in de doos vouwen, ben ook ik het roerend mee eens.

Let op het type dimmer! Niet elke dimmer is geschikt voor elk type belasting (halogeen, gloei, gewikkelde, of electronische trafo's ...) en let op het minimum en maximum aan te sluiten vermogen van de dimmer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu