Dubbele ondervloer tbv geluidsdemping

martines

  • #1
Hallo,
Ik zou graag willen weten of het geluids dempende effect opgeteld kan worden bij evt. toepassing van een dubbele ondervloer bij laminaat op een betonvloer.

Dat ik daarover nadenk is omdat ik die resulterende dikte daarvan nodig ben ivm een wat golvende betonvloer.
Tevens is die demping dan ook wel een gunstig bijkomende factor als dit juist is en ik het zo zou gaan doen

Ik wil de 1e laag van de ondervloer dan in de lengterichting op de betonvloer leggen en dan de 2e laag in de breedte richting er bovenop, waarbij de platen met dubbelzijdig tape aan elkaar geplakt worden. daarbij lijkt mij de wrijvingsfactor tov elkaar dan gunstig uit te pakken, het geheel ligt opgesloten en verbonden met elkaar en bij het geluid van evt. harde schoenzolen of vallende voorwerp dan door de resterende luchtweerstand tussen de platen extra voor demping kunnen zorgen.

Klopt deze theorie?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Nee, deze theorie klopt niet. Ten eerste zegt de dikte van de ondervloer niet zoveel over de geluidsdemping. De groene ondervloerplaten dempen het geluid bijvoorbeeld weinig als ze onder laminaat liggen, terwijl ze wel veel dikker zijn dan veel andere ondervloeren.

Verder heb je kans dat de dubbele ondervloer teveel gaat veren. Daardoor gaat de laminaatvloer kraken en je hebt kans dat de verbindingen breken. Tenslotte versterk je door het aanbrengen van extra lagen de golven in de betonvloer.

Kortom, als de vloer onvoldoende vlak is, eerst egaliseren en daarna een geschikte ondervloer met de juiste geluiddemping toepassen.

Let bij de geluidsdemping ook op de verschillende db waardes die worden gebruikt. In Nederland moet je in de regel voldoen aan 10 db Llin geluidsreductie. In het buitenland wordt vaak de db Lw waarde gehanteerd en dat staat dus ook vaak op de verpakking. Het ongelukkige is dat 10 db Llin overeenkomt met ongeveer 21 db Lw. Koop je een ondervloer met een db Lw waarde van 20 db dan voldoe je dus meestal niet aan de eisen die worden gesteld in Nederland.

Overigens kan het prima zo zijn dat er in een appartementen gebouw een nog strengere norm geld. Een en ander is afhankelijk van wat in de splitsingsakte en evt het huishoudelijke reglement is opgenomen. Bij twijfel overleg met de VVE.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Naast de groene 7mm dikke platen, zijn er ook vergelijkbare platen van 10mm dik, meestal licht bruin en met een 21db waarde.
De groene zijn behoorlijk drukvast, 15 t/m2 kom ik ergens tegen, terwijl er 2 ton per m2 nodig is bij clicklaminaat. Dubbel kan mogelijk wel, maar gegevens kan ik er niet van vinden, dus geen zekerheid.

Verwacht niet veel van het kunnen opvangen van 3 mm oneffenheden. Dat gaat om kleine stukjes, zoals steentjes e.d., niet om golven.

Over decibel: 3 db verschil is een verdubbeling.
Hoe dat precies bij geluidisolatie zit weet ik niet, maar als dat hetzelfde werkt is het verschil tussen 18 en 21 dus veel.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Het verschil tussen de db Llin en de db Lw waardes zit vooral in de frequenties die gedempt worden. Bij de db Llin waarde worden ook de lage frequenties meegenomen. De waardes zijn dus niet vergelijkbaar.

Het voorbeeld dat Jackd aanhaalt met de 10mm platen met een 21 db waarde is een mooi voorbeeld. De 21 db waarde betreft een db Lw waarde, dus de geluidsreductie lijkt erg hoog. In de praktijk voldoe je met deze platen op de valreep aan de de 10 db Llin eis die in de meeste appartementengebouwen van toepassing is. Commercieel is het natuurlijk handig om uit te gaan van de db Lw waarde, die is namelijk altijd hoger.

Db waardes zijn logaritmisch, dus elke 3 db is in principe een verdubbeling van het geluid. Echter zoals uit het verschil uit de db Llin en db Lw waardes al blijkt, is dit niet het hele verhaal. Er moet ook gekeken worden welke frequenties er worden meegenomen.

Als je met een dikke ondervloer oneffenheden wil opvangen, gaat dat alleen met een ondervloer met een lage dichtheid, zodat deze indrukbaar is. Helaas geeft teveel vering in de ondergrond problemen met het laminaat, dus de mogelijkheden om uit te vlakken met een ondervloer zijn beperkt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Inderdaad oppassen met teveel ondervloer leggen. We komen hier op het forum toch geregeld mensen tegen die een verende of krakende laminaatvloer hebben dankzij een extra ondervloer.
 
  • Like
Waarderingen: Mn22

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Bij de 7 mm groene: Voeringdikte 6 mm - 22 mm
De 10 mm bruine: Voeringdikte10 mm - 10 mm

Dat lees ik als dat de groene platen 3 dik gelegd kunnen worden.
Met de meeste ondervloeren kan dat zeker niet. De groene platen zijn dan ook veel drukvaster dan de meeste.

Maarja, allemaal niet zo belangrijk, want die golven verdwijnen er niet door.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu