Dubbele laag stucplaten bij 'aftimmering' zolder?

Jeroen68

  • #1
Voor isolatie van de binnenzijde van het dak wil ik houtvezelisolatie gebruiken. Af te werken met gipsplaten en uiteindelijk stucwerk.

Normaal zou ik underlayment of mdf plaat onder de stucplaten hebben aangebracht voor sterkte. Ben echter allergisch voor de lijm in die platen en ben gestopt ze te gebruiken.

Ik breng regel werk (2x2 of 2x3) aan om de 40cm. En wilde dan twee lagen stuc platen aanbrengen voor de stevigheid. Gebeurt dit wel eens? Zijn er andere suggesties?

Wat ook mooi zou zijn is plaatmateriaal op basis van de witte houtlijm. Dat is namelijk weer een prima product. Maar MDF, OSB en underlayment zijn in ieder geval op basis van superchemische lijmsoorten.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Plaatmateriaal op basis van witte houtlijm en dan vervolgens stucwerk kan je wel vergeten. Dat moeten gipsplaten worden als je met stucwerk wilt werken.

Ik denk dat 2 gipslagen voor de stevigheid wat overdone is. Het wordt alleen gedaan ivm brandwerendheid van houten verdiepingsvloeren en stalen draagbalken.

Als je je regelwerk op 30 HOH bevestigd en daar (in de lengterichting) 12,5 mm gipsplaten tegenaan zet je een voldoende sterk geheel krijgt. Zeker als je ook nog 2-3tjes gaat gebruiken (niet gebruikelijk als regelwerk voor een dak, maar het kan).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
2 normale gipslagen maakt het niet sterker, het wordt juist lastiger om een (hollewand)plug te gebruiken. Als je het sterker wil hebben, gebruik dan gipsvezelplaat.

Je kan ook opmeten waar de rachels zitten (22x50 is een veel gebruikte maat) en als je iets wilt ophangen daar rekening mee houden.
 

Jeroen68

  • #4
OK. Ik laat het idee van meer gips gewoon varen. Slim plannen waar iets opgehangen wordt moet zeker lukken.

Over het dak, dat is van net voor 1900 met flinke maten: Horizontale 'balken' zijn 16cm hoog, de schuine die dat weer ondersteunen zijn 20 hoog en vallen 10cm in die horizontale. De vakken die daardoor ontstaan zijn rond 1.5 hoog en zeker zo breed. Is 22x50mm voldoende om dat te overspannen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Anderhalve meter is te doen, maar dan wel rachels om de 30cm (bij gipsplaten van 60cm). Misschien één maatje dikkere rachels gebruiken: 25 of 28mm, weet niet wat de standaardmaten zijn).
 

Jeroen68

  • #6
Dank je!

Dan een korte volg vraag. De isolatie die ik wil gebruiken zijn platen. Deze zijn 60cm breed en 10cm dik. Hoe zorg ik dat mijn 'rachels' om de 30cm daarin vallen?

Het is een ingewikkelde kap met 3 grote vlakken, drie dakkappelen en een torentje. Dus veel zaag- en paswerk wordt het sowieso. Maar daarbij zou ik wel een handig systeem willen hebben voor de rachels en de ongeveer twee maal zo brede en zeker ook dikkere isolatieplaten.
 

Tiho

  • #7
Ik heb latten van 33 x 97 genomen. Deze liggen bij de bouwmarkt. Deze gemonteerd tussen de gordingen met een tussenmaat van 58,5 cm zodat de isolatie er goed inzit.

De naden afgetaped en dwars hierover rachels om de 30 cm geschroeft.
 

Jeroen68

  • #8
Ahh, de rachels komen dus op de balkjes. Dus je hebt dan 2cm luchtlaag extra? De harde isolatie deukt niet in?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Tis maar net of je de gipsplaten tussen of op de balken plaatst en of de isolatie achter of tussen de rachels moet komen.

Normaal plaats je rachels vóór de isolatie langs. Dus dat levert een luchtspouw op waar bv. elektraleidingen kunnen lopen.

 

Jeroen68

  • #10
Plaatje zegt alles! Dank je!

Ik probeer de gordingen in het zicht te laten dus de platen komen ertussen. En probeer iedere cm te winnen.

Het probleem van de harde platen krijg ik dit weekend. Als ik twee muren ga isoleren met PIR platen. Ik maak zo even foto's. Ook daar het probleem van het niet verliezen van ruimte voor de isolatieplaten door het aanbrengen van rachels.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Zorg er wel voor dat de ruimte achter de platen (dus aan de kant van de pannen) goed naar buiten kan ventileren zonder dat er regenwater in kan komen.

Er is ook bij de bouwmaterialenhandel een systeem verkrijgbaar met strips die je tussen de balken zet waar je vervolgens de isolatie-platen tussen klemt. Maar over het algemeen is steen- of glaswol eenvoudiger te plaatsen achter rachelwerk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu