Dubbele balk aan muur bevestigen

Jbklusser

 • #1
Beste klussers,

Ik wil een balklaag met trapgat maken t.b.v een vide op onze zolder met een overspanning van 5.40m. Ik heb deze laten berekenen door een constructeur, zijn voorstel is volgens mij een olifantsterke balkvloer, maar ik ga dit toch maar opvolgen. Zie plaatjes hieronder. De linker kant (bij balk 2) is het "open deel" van de vide (komt een wand met glas in). Ik heb een vraag over de bevestiging van de balken.

Het eerste idee was om een kantplank tegen de muren te bevestigen (kalkzandsteen) met chemisch ankers. Hieraan balkdragers tbv de dwarsbalken voor de overspanning bevestigen met gripankernagels. De kantplank wil ik alleen niet naar links voorbij balk 2 laten lopen, maar daar moet dus wel een dubbele balk gemonteerd worden die relatief veel kracht gaat opvangen, zie omcirkelde deel.

Mijn gedachten:
 • Een dubbele balkdrager bestaat volgens mij niet? Ik wou deze dus maar gebruiken: https://cdn.gyzs.nl/media/catalog/downloads/c7780f92b552831dd6cbd71244a82517.pdf
 • Als ik 2 balkdragers naast elkaar aan de uiterst linkse kant van de kantplank spijker, dan vrees ik dat hij gaat splijten.
 • Bij 2 naast elkaar geplaatste balkdragers direct aan de muur (zonder kantplank) vraag ik me af of de onderlinge gatafstand voldoende is bij gebruik van spreidankers in kalkzandsteen? --> kan ik beter chemisch anker + draadeind gebruiken? Dan zit er weer een moer in de weg in de balkdrager (daar zou ik dan kops een sparing voor in balk 2 moeten frezen).
 • Kan ik evt. balkschoenen direct tegen de muur schroeven met normale pluggen en M8 houtfretten? In de rug van de balkdrager zitten 3 gaten van 9mm. Alleen, voor zover ik heb kunnen nagaan zijn kunststof pluggen "officieel" niet voor dragende constructies bedoeld.
Ik heb 3 opties geschetst die in mij opkwamen. Zouden jullie kunnen meedenken hoe ik die dubbele balk het best aan de muur bevestig?

Alvast bedankt voor de adviezen!


vloerconstructie.jpg
balklaag_bevestiging balk.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Dubbel brede balkdragers zijn gewoon in de handel
  balkdrager dubbel_.jpg
   

  Jbklusser

  • #3
  Bedankt voor je snelle reactie, Rola! Dubbele balkdragers voor kopmaat 70x270 kan ik niet vinden. Heb je misschien een type/merk/link? Daarnaast zou ik het liefst balkdragers gebruiken zonder flenzen naar buiten (volgens mij zijn dat raveeldragers). De linker kant van de vide op het plaatje is de zichtkant en ik wil graag bereiken dat de kantplank daar niet doorloopt en dat er geen boutverbinding in het zicht zit.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Dubbel zonder flenzen bestaat niet, tenminste nooit gezien.
  Wordt de zijkant niet afgetimmerd? Dan zie je daar dus balk, zijkant plaat en aanzet hekwerk.
  Deze dubbele randbalk draagt 2,3 m2 vloer en moet deugdelijk bevestigd worden.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu