Dubbel geaard stopcontact; 't zal even lekker wezen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Onze bovenverdieping + zolder zit aangesloten op 1 groep in de meterkast. Onze wasdroger is tijdelijk naar zolder verhuist vanwege de kou buiten en hij niet wou draaien in ons niet geïsoleerde hokje. Echter zijn er op zolder weinig stopcontacten dus besloten een dubbel geaard stopcontact aan te gaan leggen.

Vanmiddag alle benodigdheden gekocht inclusief 2 dubbel geaarde stopcontacten (1 voor op voorraad :wink: ).

Ook direct maar 3 rolletjes installatiedraad gehaald 2.5mm kleurtjes bruin / blauw en groen/geel.

Nou heb ik vanmiddag eens even het nieuwe stopcontact open gemaakt en wat schetst mijn verbazing: de draden die gebruikt zijn om de 2 stopcontacten te verbinden zijn maar 1.3 mm dik.

Nou ben ik geen elektricien maar het lijkt mij niet gezond dat juist in het stopcontact dunnere draden worden gebuikt dan de draden die richting meterkast gaan. Dit ivm oververhitting / brand.

Volgens de verkopers was dit wel een goede, ik heb hier zo'n mijn twijfels bij. Kan iemand mij verstellen of het normaal is dat er 1.3mm dikke kabel gebruikt wordt om een stopcontact door te lussen?

Ik heb ook even mijn andere nieuwe stopcontact open gemaakt maar kan hier niet zien hoe beide contacten op elkaar aangesloten zitten omdat ze in een plastic behuizing zitten die verzegeld is. Dit was wel direct een duurder stopcontact dus misschien is het hiermee beter.

Graag jullie reacties :-)
 
1,5mm² is ruim voldoende voor de doorlussing.

Reden:
1 de ruimte waarin deze verbinding zit is brandvrij/vlamdovend.
2 1,5mm² mag tot een bepaalde kortsluitlengte 16A afgezekerd worden.
In een wcd kom je nooit aan die lengte.Dus geen enkel gevaar voor overbelasting
 
Het zal om draad gaan met een doorsnede van 1,5 mm². Dat is ongeveer 1,3 mm dik.
Het meeste schakelmateriaal dat je hier kunt kopen, komt uit Duitsland en daar is 1,5 mm² standaard. Ik zou me daar ook geen zorgen over maken, want de snoer van je wasdroger heeft ook geen dikkere aders.

Anders maak je van je installatiedraad nieuwe bruggen.
 
Alles heeft te maken met de lengte

Een kabel met een weerstand van 0,1 Ohm per meter zal op 100m en bij 230V als er 10 Ampere doorheen gaat zelf zo'n 10W soeperen.
Op 1m is dat nog maar 0,1W, op 10 cm nog maar 0,01W en op 3 cm dan nog maar 0,003W

Vandaar dat je zelfs door een stuk 0,5mm van 1m nog rustig 10A kunt jagen zonder dat dit direct problemen geeft. Ook na een paar minuut gaat het nog goed, daarna begint de kabel toch wat warm aan te voelen.

Een heel ander verhaal wordt het als je de kabel op de rol laat zitten. Door de spoel werking is een halfuurtje 5 A door een 1 kwadraat voldoende om flinke rookwolken te veroorzaken.

Dus als dat stukje kabel wat dunner is dan zal dat geen probleem geven, veel belangrijker is de aansluiting zelf dat die niet teveel overgangswerstand geeft.

suc6

Gerrit
 
Dat warm worden komt puur doordat de warmte niet weg kan in de rol.
De stroom door de fasedraad is gelijk aan die door de nuldraad. Aangezien deze indezelfde kabel zitten en op dezelfde manier opgerold zijn, zullen de magnetische velden veroorzaakt door deze stromen elkaar opheffen.
 
We zijn ons nu erg aan het verwijderen van het eigenlijke onderwerp, maar vooruit.

Ik geef je gelijk, dat het te maken heeft met dat de warmte niet weg kan. Maar dat verhaal van gelijk- en wisselstroom klopt niet. De reden waarom je in een kabelhaspel geen of nauwelijks auto-inductie hebt, ligt eraan dat de elektronen door twee leidingen die nagenoeg op dezelfde plek liggen (de blauwe en de zwarte ader) in tegengestelde richtingen lopen. Hierdoor krijg je twee magnetische velden die elkaar nagenoeg opheffen.
Auto-inductie in een spoel kun je sowieso alleen hebben met wisselstroom, omdat inductie wordt veroorzaakt door een verandering in een magnetisch veld. Met gelijkstroom krijg je nooit inductieve effecten, omdat het door gelijkstroom opgewekte magnetische veld steeds gelijk blijft (behalve op het moment dat je de spanning aan- of uitzet). Dat is ook de reden waarom een transformator alleen werkt met wisselspanning.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan