Dubbel dampopenfolie?

M_i_R

  • #1
Bij onze verbouwing van een oude boeren (halfsteens)schuur gaan we straks aan de buitenzijde isoleren met een harde isolatie plaat (met daar overheen Felsdelen) en aan de binnenzijde met een dunne laag steenwol voor de akoestiek in een HSB wand. In de opbouw zit nu aan de warme zijde de dampremmende folie en aan de buitenzijde een anti resonantiedoek. Ik mis in de tekeningen een dampopenfolie en vraag me af of deze niet nog ergens erin moet.

ikzelf zat te denken om dit aan de achterzijde van de Hsb wand te maken zodat er iig geen vocht in de steenwol kan komen vanuit de bakstenen (condensatie en/of ander vocht) in plaats van helemaal aan de buitenzijde, aangezien de harde isolatieplaten tegen vocht kunnen. Of moeten we dan twee lagen dampopenfolie plaatsen?

mensen die dit ook eens gedaan hebben of goede adviezen hebben? Ik hoor graag jullie ideeën hierover!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dampopen folie is een (extra) regenjas. Als er regenwater door de laatste laag heen komt, wordt dat tegengehouden door de folie. Als je daar harde isolatieplaten hebt, houdt dat het water ook al tegen. Alleen bij aansluitingen is een stuk (dpc-)folie nodig. Wat bedoel je trouwens met felsdelen? Een metalen gevelbekleding is niet iets wat je zelf aanbrengt, het bedrijf die dat doet kan je precies vertellen wat er moet gebeuren.

Dampopen folie bij de hsb wand is dus niet nodig. Condensvocht komt van binnen, niet van buiten. Dus de dampremmende laag is het belangrijkst. Hou die laag intact, dus geen elektra erin. Isolatie in die wand doet trouwens niets voor de akoestiek van de ruimte.
 

M_i_R

  • #3
Dank voor de reactie! Dan laten we het folie daar achterwege. De felsdelen worden inderdaad aangebracht maar de rest van de muuropbouw doen we zelf dus daar heeft het betreffende bedrijf niet zo veel mee te maken.

maat betreft de isolatie kregen we het advies naast de harde isolatie plaat ook steen of glaswol langs de binnenzijde te plaatsen. Om het geluid (van buiten) te dempen. Waarom zou dit niets doen naar uw oordeel?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Voor geluid van buitenaf helpt de steenwol inderdaad, maar je had het over akoestiek. Daarmee wordt doorgaans het geluid binnenin een ruimte bedoeld (zoals echo), en daar heeft de wol eigenlijk geen invloed op als je het bedekt (met bijvoorbeeld gipsplaten).
 

MvanV

  • #5
De regel is van dampdicht naar dampopen werken. Steenwol tegen harde plaat ligt niet voor de hand .
Akoestiek kan je ook afvangen door een vloer- of muurkleed of wat absorberende elementen of meubels
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu