Druppen in afvoer

Onlylefthands

  • #1
Ik heb al enige tijd last van een continu tikken. Volgens het installatiebedrijf dat vorig jaar een nieuwe HR-ketel op zolder heeft geplaatst, was er sprake van krimpende leidingen nadat de ketel aan het werk was geweest.

Het geluid is echter steeds meer toegenomen en is nu 24 uur per dag te horen. Ook is de frequentie toegenomen en is nu een tik (of meer per seconde.

Ik ben er inmiddels zelf achter gekomen dat het niet is wat men dacht. Ik ben de kruipruimte ingegaan omdat ik dacht dat het druppelen was. Dit bleek ook zo te zijn.

In de afvoerbuis die van zolder door de badkamer (in een koof)en door de meterkast (afgetimmerd) naar de afvoer in de kruipruimte loopt, valt telkens een druppel van een dusdanige hoogte dat het een goed hoorbare tik veroorzaakt. Als het heel stil in huis, hoor je de druppel in (een plasje) water wat in de liggende afvoerbuis lijkt te staan, terecht komen. Ik heb echt geen idee waar de druppel(s) het vandaan komt/komen.

Iemand enig idee?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Het water wat er naar beneden valt is codenswater van de ketel en waarschijnlijk de inlaatcombinatie van de boiler in de ketel.
Deze laat regelmatig even wat water gaan.
de oplossing is een 45 graden bocht plaatsen op de liggende leiding.
en de standleiding richting het riool.
de drup valt dan in de bocht en ketst af op de bocht.
 

Onlylefthands

  • #3
Je bedoelt in de kruipruimte? Er zit al een lichte bocht in de aansluiting op de liggende leiding maar wellicht te flauw?
Maar is dat normaal dat er sprake is van een constante drup? Onder het tikken van dit bericht heb ik al weer honderd tikken gehoord....
 

Kaajee

  • #4
Of de buis in de kruipruimte even goed inpakken met isolatie materiaal, wellicht helpt dat genoeg om het niet meer te horen (is wellicht iets makkelijker en sneller te realiseren en baat het niet het schaadt ook niet).
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #5
Als ik bij mij hoor dan hoor ik het regelmatig in de open verbinding lopen bij de ketel.
maar gaan er nog meer toestellen bad wc wastafel op die standleiding.
en zoals Kaajee zegt eerst isolatie proberen.
 

Onlylefthands

  • #6
Ik denk niet dat het helpt. Dan pak je maar een deel van de buis in. Het geluid verplaatst zich elders ook door de buis. In de badkamer op 1e verdieping is het ook zeer goed hoorbaar. Zelfs in de slaapkamer met alle deuren dicht. Echt heel vervelend.
 

Kaajee

  • #7
Even hardop (en complex :D ) meedenkend: je kunt een soort overloop putje maken bij de ketel (eerst definitief vaststellen dat het van de ketel komt).
Dan drupt het eerst in die vergaar bak en als die vol is stroomt het pas naar beneden. Dat in combinatie met zwak zwakke bochten en evt. die vergaar bak isoleren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Moet u de installatie regelmatig bijvullen ?
 

Onlylefthands

  • #9
Nee, dat is tot op heden niet nodig geweest.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #10
Even terug komend op mijn vragen.
Zijn er meer waterlozers op de vertikale buis.
Om te bepalen dat de ketel de boosdoener is moet u het volgende proberen.
Er zit meestal ter plaatste van de ketel een zwanehals of een ander soort syfon.
Bij de meeste syfons zit een dopje aan de onderkant die je er af kunt halen om de troep er uit te halen.
Als het mogelijk is dopje verwijderen en er een teiltje of emmer onderzetten.
Dit doe je om het water wat van de ketelkomt op te vangen.
Als dit kan zal er geen water van de ketel in het riool komen.
Dus als de ketel het druppen veroorzaakt, dan moet het iritante druppen stoppen.
Als de ketel de oorzaak van het druppen is,is het probleem niet zo verholpen.
Plaats zoals ik al eerder aangaf aan de onderzijde van de standleiding twee 45 graden bochten.
Doordat de druppels niet meer in het water vallen, zal u het niet meer horen.
Ik heb het bij mij in het pension ook gehad met een hangend toilet.
De buis waar hij op aangesloten zat stond ook water in.
Het laatste water wat er uit de afvoer in de horizontale buis viel hoorde je erg.
Twee bochten geplaatst en over,nu vallen de druppen op het kunststof.
 

Jkl

  • #11
U heeft een veel voorkomend en irritant probleem! Zoals u uit de reacties al kunt opmaken zijn er veel mogelijkheden! Als ik uw omschrijving goed lees zijn de problemen kortgeleden irritant geworden, u vermoed dat uw nieuwe ketel de veroorzaker is. Als uw ketel opwarmt dan kan deze water lozen, gedeeltelijk condens maar het kan ook ten gevolgen van het uitzetten van het water ten gevolge van de temperatuur stijging. Even controleren of het expansievat nog goed is. Dit doet u door op het vat te tikken, klinkt hij hol dan is deze nog goed, klinkt deze vol dan moet u hem vervangen.
Een ketel zal altijd, let wel een geringe hoeveelheid, water lozen. Meestal is deze waterlozing niet constant. Dus het is raadzaam om te controleren of de ketel wel de oorzaak is!

Een ander veelvoorkomend probleem bij verwarmingsradiatoren is: lucht!
Indien er lucht in de leidingen van uw systeem zit kan dat ook een tikkend geluid veroorzaken.
Dit is te verhelpen door uw systeem een aantal uren uit te schakelen, daardoor stopt de watercirculatie en kunt u de radiatoren ontluchten door even het ontluchtingskraantje op elke radiator open te draaien. Tevens staat op het hoogste punt van de standleiding vaak ook nog een ontluchtingskraantje, vergeet die niet!

U kunt ook eens controleren of er andere lozingsapparaten op de standleiding zijn aangesloten.
Let op lekkende toiletkraantjes en dergelijke.

Het probleem kan in het rioolsysteem zitten. Ik ben zelf een voorstander om een lange standleiding altijd uit het lood te zetten. Hiermee voorkom je het geluidsoverlast van vallend water. Want het water loopt dan altijd langs de buiswand naar beneden.
Dus als het riool de veroorzaker is dan zou ik u aanraden om de aansluiting waar het probleem wordt veroorzaakt zodanig aan te passen dat het geluidsoverlast daar wordt aangepast.

Ik hoop dat u wat aan deze tips heeft.
 

Onlylefthands

  • #12
Hartelijk dank voor uw reacties tot zover. Het installatiebedrijf dat de ketel heeft geplaatst is vandaag geweest. De boosdoener is de ketel zo lijkt het. De oplossing ligt hoogst waarschijnlijk in de aanpassing van de bochten van de standleiding. Gaat volgende week gebeuren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu