Drukloze boiler aansluiten met inlaat combinatie?

Hijdoethetnog

  • #1
Beste Lezers, ik wil een kleine 5 liter drukloze onderbouw boiler van Bosch (model; Tronic 1500 TOR) aansluiten. Nu wordt aanbevolen om dit te doen met een speciale kraan, (model BZ13051 of de BZ13061) Dat zijn mengkranen met 3 aansluitingen om de overtollige waterdruk af te voeren via de kraan zelf. In de gebruiksaanwijzing staat dat de overtollige druk via de warm water kant wordt afgevoerd.

Kan ik in plaats van deze aanbevolen mengkraan ook een inlaatcombinatie gebruiken? Het watervat is van kunststof.
Ik kan nergens vinden wat de maximale druk is wat deze boiler kan hebben de maximale temperatuur van de boiler is 85 graden, maar ik ben van plan om deze op 60 graden te gebruiken. Is een inlaatcombinatie van 6 of 8 bar niet te hoog? Of kan ik een overstort ventiel gebruiken van 3 Bar?
Dank voor jullie meedenken,
Toine
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een drukloze boiler is normaal niet gemaakt op druk.
de speciale kraan laat koud water naar de boiler toevoeren en de boiler loopt dan "over" via de uitloop.
de boiler is dus altijd open richting de uitloop.
The small water heater is only suitable for use with an open (unpressurised) and a single tap connection. The warm water outlet is used for pressure compensation and may only be connected to suitable fittings (Order No BZ 13051 or BZ 13061 for undersink appliances or BZ 11113 for oversink appliances).
Alleen geschikt voor drukloos.
 

Hijdoethetnog

  • #3
Hallo Headhunter, dank voor jouw antwoord!

Het liefst wil ik die boiler voeden vanuit de warm tapwater leiding van de cv. Ik heb die drukloze boiler nog liggen vandaar. Maar jij ziet dus geen mogelijkheid om dat aan te sluiten met voeding vanuit de CV?

In dat geval zal ik de standaard oplossing met die drukloze mengkraan toepassen.
Bedankt en groet,
Toine
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Hou er rekening mee dat de boiler telkens een stoot koud water binnen krijgt, de c.v. ketel moet dicht in de buurt van de keuken zitten anders heeft het weinig zin een elektrische boiler toe te passen.
 

Hijdoethetnog

  • #5
The headhunter schreef:
Een drukloze boiler is normaal niet gemaakt op druk....

Uiteindelijk de drukloze boiler niet gebruikt. Maar ik zit toch nog met een vraag; In het heel kleine keukenkastje waar ik nu een Plieger hotfill boiler heb geïnstalleerd kon ik op geen enkele manier de inlaat combinatie hoger aanbrengen dan waar de overdruk afvoerslang lager de rioolafvoer in zou moeten gaan. (Ik zou anders een deel muur moeten gaan slopen)
Wat ik nu (als tijdelijke oplossing?) heb gedaan is een overdruk ventiel (van 6 bar) gebruikt in plaats van een inlaatcombinatie (van 8bar), omdat dat overdrukventiel geheel gesloten is (ik kan daar een slang op klemmen en dus hoger op de riool afvoer aansluiten omdat het geen open constructie is zoals een inlaatcombi. Is de oplossing met een overdrukventiel een verantwoorde definitieve oplossing, of kunnen er ongewenste situaties ontstaan? Zijn er gesloten inlaatcombinaties?

Dank voor het meedenken!
Toine
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
De meeste overdruk ventielen die gebruikt worden zijn niet waterdicht als ze openen.

Dan loopt mogelijk het water langs de knop alsnog naar buiten voordat het omhoog naar de afvoer verdwijnt.

Vr Gr
 

Hijdoethetnog

  • #7
Als de (verende)knop zelf niet waterdicht zou zijn als deze opent, dan kan ik dat dus zelf ook testen door die zelf open te daaien, zodat ie begint te lozen? klopt dat?

Dank!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Er moet een inlaatcombi tussen zitten, een overdruk ventiel loost wel maar er zit geen terugslagklep in, die is verplicht.
 

Hijdoethetnog

  • #9
@ Jan, die verplichte terugslag klep die zijn ook los verkrijgbaar zag ik en voor dat kastje klein genoeg. Mag ik zo´n klep dan apart in de waterleiding monteren dus vóór het overdrukventiel?

Dan nog steeds de vraag of ik de waterdichtheid van die knop kan testen door de knop van het veiligheidsventiel open te draaien?

Wederom dank.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Qua hoogte maakt vrijwel niets uit of er een inlaatcombinatie tussen worden gezet of een terugslagklep en overdrukventiel.
In beide gevallen moet er een afvoer onder.
Maak het gewoon origineel en blijf van het overdrukventiel af, die gaan bijna altijd lekken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu