Droogtijd van hout ?

Karine

  • #1
Wij hebben een houten kast in de woonkamer(vorig jaar laten maken)en in de zomer gingen de deurtjes perfect dicht.

Nu sinds enkele weken in het hout blijkbaar gekrompen want de deurtjes sluiten niet meer omdat ze niet meer in het slot passen, de afstand deurtje slot is dus te groot geworden.

Ik heb al vernomen dat in meubelwinkels het hout gestoomd wordt zodat dit 100% droog of ook wel dood hout genoemd wordt.

Nu was mijn vraag hoelang dit trekken en uitzetten nog kan duren ?
 

renehi

  • #2
Is dit de 1e winter dat uw kast 'meemaakt'?
De krimp kan veroorzaakt worden dat de relatieve luchtvochtigheid in uw woonkamer een stuk lager is geworden door de gebruik van de C.V.. Uw huis wordt als het ware drooggestookt en ook het hout is hierdoor gaan werken.
 

Karine

  • #3
Dit is de eerste winter ja.

Ik stel me alleen de vraag of dit elke winter zo gaat zijn ?
 

Kloek77

  • #4
Ja. "dood" hout bestaat niet, het blijft altijd werken.
 

Kortman

  • #5
Karine,
Misschien is het slotje iets om te zetten,zodat hij weer sluit.
Een foto van het slotje en slotplaat,kunnen we even meekijken.
Ik denk niet,dat het hout gaat uitzetten tot oorspronkelijke staat.
 

Karine

  • #6
Maar waarom gebeurt dit dan niet met een kast die je in een meubelzaak koopt ?

Ik wil wel eens een foto plaatsen van het slotje maar zoals ik al zei heeft de kast altijd goed dicht gegaan tot de koude in begonnen.
 

Azijnpisser

  • #7
Kasten uit de meubelzaak zijn vrijwel altijd gefineerd MDF of spaanplaat. En dan heb je dat niet. Maar dan heb je ook geen massief houten kast...

Massief houten kasten moeten goed geconstrueerd worden, zodat je niet zoveel last hebt van het werken van het hout. Hout werkt vooral in de breedte, in de lengte valt het reuze mee. (overigens weet ik niet hoe jouw kast is geconstrueerd, dus daarover absoluut geen waardeoordeel).

Je kan proberen de luchtvochtigheid wat omhoog te brengen, bijvoorbeeld door waterbakjes aan de radiatoren te hangen.

Stomen van het hout is een proces om het hout mooi egaal te kleuren. Vooral beuken wordt gestoomd. Overigens wordt dit met ammoniak gedaan...
 

Karine

  • #8
Ga proberen de vochtigheid wat te verhogen, deze is nu tussen de 45 en 50.
 

Azijnpisser

  • #9
Dat mag tussen de 50 en 70 zijn. Als je een gecombineerde thermometer / hygrometer hebt, dan zit er een klein "vierkantje" waarin het "aangenaam" is.
 

Karine

  • #10
Bedankt voor info.
 

H@ns

  • #11
Karine schreef:
Ik heb al vernomen dat in meubelwinkels het hout gestoomd wordt zodat dit 100% droog of ook wel dood hout genoemd wordt.
Fabeltjes en verkoopzwets! want:
Nu was mijn vraag hoelang dit trekken en uitzetten nog kan duren?
Altijd, oneindig, het hele leven van je hout lang, for ever dus!
Azijnpisser schreef:
Stomen van het hout is een proces om het hout mooi egaal te kleuren. Vooral beuken wordt gestoomd. Overigens wordt dit met ammoniak gedaan...
Stomen bij beuken wordt gedaan om de eigenschappen te veranderen, de kleur wordt hierdoor wat rose maar dat is slechts een bij-effect.
Stomen wordt in het algemeen gedaan om het hout wat te stabiliseren, het werkt nog steeds maar meer regelmatig.

Voor stomen wordt nooit ammoniak gebruikt, dan is het namelijk roken, beitsen dus.

@Karine:
De kast is verkeerd geconstrueerd. Vraag nieuwe deurtjes die passend worden gemaakt op de romp (zoals het hoort) en van hout dat minimaal 14 dagen in huiskamer atmosfeer heeft mogen acclimatiseren.
 

Karine

  • #12
Ok, bedankt.
 

Stijndierckxsens

  • #13
Wat uit de reacties tot op heden niet genoeg naar voren komt, is dat hout weliswaar een materiaal is dat blijft "leven", maar met de tijd minder en minder.

Oude antieke meubelen mogen in de koude staan, in de zomer met open vensters dan weer goed opwarmen bij hoge luchtvochtigheid, de ontstane vervormingen zijn echter nooit merkbaar. De dueren sluiten goed en klemmen nooit.

Bij pas vervaardigde meubelen is die cyclische uitzetting en inkrimpingen echter meestal problematisch groot - zoals Karine schrijft (slotjes "pakken" niet meer).

De oorzaak is dat tegenwoordig in onze tijd alles snel moet gaan. De boom wordt gezaagd, en deze moet zo snel mogelijk geld opbrengen. Er worden planken van gezaagd die dan geforceerd (onnatuurlijk snel) in een droogkabine worden gedroogd (duur typisch een week).
Hiermee is dan inderdaad het meeste sap en water uit het hout weg.

Dit snel snel gedoe kan je niet vergelijken met de artisanale werkwijze en het engelengeduld dat vroeger werd gehanteerd door de schrijnwerkers. Tijd was goedkoop. De houten planken lagen jaren of tientallen jaren ergens op stapel onder een dak. De kast die van zulk hout wordt gemaakt - geloof me: daar moet je de sloten niet van liggen verstellen...
 

Kortman

  • #14
Stijn,
Je hebt helemaal gelijk :prima:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Stijndierckxsens schreef:
De oorzaak is dat tegenwoordig in onze tijd alles snel moet gaan.
Volgens mij is het, niets mag kosten. :wink:
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu