Rotan zitvlak van stoelen beter ondersteunen

DaanDaan

  • #1
Goedenavond!
20220821_223526.jpg


Ik lees de laatste tijd oude topics op dit forum, erg handig nu ik zelf wat meer aan het klussen ben. Nu heb ik een account aangemaakt omdat mijn specifieke vraag niet eerder gesteld is.


Wij hebben ene tijd geleden mooie teak houten stoelen gekocht met rotan zitvlakken. Ze zijn gemaakt in Indonesië en we vinden ze geweldig. Het enige nadeel: ze begonnen vlak na het kopen al door te zakken. Het rotan zitgedeelte wordt ondersteunt door kruislings gebonden rotan strengen die onder het zitvlak door een tunneltje in het hout heen zijn gestoken.

Het punt is echter dat deze strengetjes het gewicht niet houden (80kg zijn we max). Dit lijkt een constructiehfout, gelukkig was de verkoper het hiermee eens en zijn we gecompenseerd.

20220821_223530.jpg
20220821_223547.jpg
20220821_223552.jpg
20220821_223640.jpg

We willen de stoelen graag repareren want we vinden ze mooi.

Nu hebben wij een soortgelijke stoel die ook een rotan zitvlak heeft waarbij als ondersteuning gebruik wordt gemaakt van een soort touw welke is vastgezet met een soort klemmetjes.

Zie hier:
20220821_160838.jpg
20220821_160900.jpg
20220821_160906.jpg


Mijn vragen aan u:
1. Zou dit inderdaad een mooie oplossing zijn voor onze stoelen, of is er een betere oplossing (die redelijk makkelijk is).

2. Indien dit inderdaad een goede oplossing is: herkent iemand dit touw/koord en deze klemmetjes? Hoe heet zoiets en kun je dit in de bouwmarkt vinden?

Mijn dank is groot! 20220821_223634.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat zal zeker helpen. Je hebt statisch touw nodig (touw wat niet uittrekbaar is). Je moet dit strak opspannen. Montage kan met zelfgebogen beugeltjes (bv. een zadel of van een strip)

zadel.jpg
strip.jpg
 

DaanDaan

  • #3
Dank voor de reactie! Ik ben vandaag in de Karwei geweest en zag daar al meerdere soorten touw. Het touw van katoen lijkt niet statisch genoeg dan. Ik ga morgen nog eens kijken welke statisch genoeg is.
Wat betreft de montageband (ik ben echt nieuw op dit terrein) hoe bewerk je zoiets. Het oprollen zal me wel lukken met tangetjes. Maar hoe knip op zaag je dit spul door?

Ik zag deze vandaag bij karwei:

20220822_094512.jpg


Nogmaals dank
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
DaanDaan schreef:
Maar hoe knip op zaag je dit spul door?
Voor een paar stukjes gebruik je een ijzerzaag, waarbij je de te zagen materiaal in een bankschroef zet. Bekken van bankschroef beschermen met iets van aluminium of kunststof, zodat de galvanisatielaag er niet af gaat.

Moet je veel meer stukken knippen, dan is een metaalschaar (klik voor afbeeldingen) het aangewezen gereedschap. Heb je in allerlei soorten en maten, ik kan je niet zeggen welk model het meest geschikt is voor deze toepassing.

In beide gevallen kan het handig zijn een griptang te bezitten om de stukjes mee vast te houden terwijl je ze afbraamt tegen de (fijne) slijpsteen aan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Katoen is volgens mij altijd statisch. Het belangrijkste is om het strak in de beugeltjes te krijgen. Als het beugeltje goed past, kan je het licht vast schroeven, dan goed het touw aantrekken, en dan vastdraaien.

Buig die strip om iets wat rond is.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #6
Die montageband kun je met een goede zijkniptang ook gewoon doorknippen. Werkt een stuk sneller. Zeker als je door de gaten heen knipt waardoor de hoeveelheid materiaal die geknipt moet worden minder is.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Alleen krijg je dan allemaal vlijmscherpe randen, die je vervolgend weer op een of andere manier moet wegwerken.
En dat kost dan weer beduidend meer tijd dan dat je het met een blikschaar doet, want dan heb je alleen bramen.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
7

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu