Droogbouw vloerverwarming op 3 etages met 1 aanvoer

bdevr

  • #1
Na jaren zo nu en dan meegegluurd te hebben vandaag eindelijk lid geworden!

Ik wil een droogbouw vloerverwarmingsset installeren in een woning met 3 etages, 140m2, hoekhuis, jaren 50, houten vloeren. Als hoofdverwarming, alle radiatoren gaan er uit.
Ik wil constructieplaten plaatsen (18mm osb) op de kale balken, dan 2.5 cm EPS platen met hierin al verloop van leidingen uitgefreesd, 14mm pe-rt leidingen er in (16 mm is te dik voor de platen), van die metalen warmtelamellen, dan greenline fermacell 10mm en daarop 3mm multiplex met pvc vloer erbovenop. Lkker dun en toch stevig, zou de warmte goed door moeten geven.
Verdelers zonder pomp (anticiperend op toekomstige warmtepomp). CV op (max) 35 graden.
Op elke etage wil ik een verdeler plaatsen met beneden 5 of 6 groepen, boven 6, zolder 4 (kleiner volume door schuin dak + dak wordt zwaar geïsoleerd).

De EPS platen waarin de buizen moeten hebben 12.5 cm afstand tussen de buizen, dus dat zou zo'n 8meter buis per meter moeten zijn. Ik heb begrepen dat zonder extra pomp (alleen die van de CV/warmtepomp), de groepen niet te lang moeten zijn, zeker niet gezien het om 14mm buizen gaat. Als ik max 50 meter per groep wil gebruiken kan ik maar 6m2 dekken.
Echter, dan heb ik wel veel meer groepen nodig dan als ik bijvoorbeeld 80 meter gebruik.
Concrete vraag: Is het beter om meer kortere groepen te hebben of minder, maar wel langere? Wat is het effect van beiden mogelijkheden op de weerstand van het hele systeem?

Verder; lukt het om met 1 buis van 28 mm met aftakkingen van 22 mm naar iedere verdeler het hele huis te voorzien van vloerverwarming? Aan de andere kant van het huis heb ik geen plek waar een tweede buis mooi weggewerkt zou kunnen worden. CV toestellen hebben vaak een 22 mm aansluiting en een warmtepomp heeft vaak ook 'maar een 28 mm' aansluiting, waar al het water doorheen moet. Toch wordt vaker geadviseerd dat iedere verdeler een eigen aan- en afvoerleiding heeft. Is dit echt nodig?
Als 28 mm te weinig is, kan ik eventueel een 35 mm leiding installeren (lekker industrieel) met aftakkingen van 28 mm naar de verdelers.

nog relevant; spouwmuren van 5 cm worden geisoleerd (Rc zal 1.6-1.8 worden), vloer wordt zwaar gesioleerd (Rc 5 of hoger), dak volgens nieuwbouwnorm Rc6. Glas overal HR++. Ventilatie met zelfregulerende roosters. Energielabel C zal het worden (ivm hoekwoning groot geveloppervlak, wat juist matig geïsoleerd is).

Ik heb een link van het hele droogbouwpakket, het is goedkoop uit Duitsland. Alleen mag ik dat volgens mij mag ik dat niet zomaar plaatsen. Ik post het wel op verzoek (als dit toegestaan is).

Alvast dank voor het meedenken!
In de bijlage een schematische weergave.
plan huis_vloerverwarming.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit is opzich prima te doen ik zou alleen nooit kleinere buisdiameter adviseren dan 16mm, dit omdat je ce groepen dan zo rond de 60 meter kunt maken om de weerstand redelijk binnen de perken te houden en voldoende flow kunt genereren voor een laag temperatuur systeem.
Je moet immers een bepaalde capaciteit overbrengen en bij LTV is de flow groter om de zelfde hoeveelheid warmte te transporteren als bij een hoog temperatuur systeem.
Je hebt bij een ltv systeem zonder extra pompen dus meer groepen van pakweg 60 meter en dus een grotere verdeler.
Als je dan 14 mm neemt is dus meer weerstand per meter slang en worden de groepen nog korter en dus nog grotere verdelers tevens word de algehele installatie weerstand verhoogt waardoor een warmtepomp al snel flow problemen gaat geven
 

bdevr

  • #3
Dank voor je reactie!
Helaas is het pakket wat ik op het oog heb qua hoogte en prijs erg aantrekkelijk; materiaalkosten 140m2 +- 4000-4500 euro alleen het systeem. In totaal met dun fermacel en mdf eroverheen in totaal rond de 6000euro. Zou dan 40 euro per m2 zijn in totaal.

Ik heb gezocht naar verdelers die niet mengen, maar wel een pomp hebben, maar kom deze niet tegen. En sowieso zijn deze gesloten LT verdelers erg duur tov pomploze verdelers (+-500e tov 100-150e) en schiet het totaalprijskaartje zijn doel voorbij (dan kan ik misschien net zo goed dikke fermacellplaten nemen en die laten infrezen en daarna 16 mm PE-RT laten leggen met pomploze verdelers).

Bestaat er misschien een pomp die ik alleen op de zolder etage op de verdeler kan aansluiten? Zodat alleen de eerste 2 etages (100m2, +-12 groepen) door de CV/warmtepomp rondgepompt moeten worden? Misschien scheelt die ene etage eraf halen net genoeg zodat er geen flow problemen optreden?

Dank voor het meedenken!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
Geef liever nu een paar euros meer uit zodat je een goed functionerend systeem krijgt dan dat je naderhand allerei problemen moet oplossen
 

bdevr

  • #5
Ik verwacht dat we nu een lucht/water warmtepomp zullen laten installeren en wil overal vloerverwarming. In principe kom ik daardoor nooit boven de 35 graden qua aanvoertemperatuur en wil ik met en kleine delta T gaan werken; dus veel korte groepen met korte hoh afstand.
Een open verdeler met mengfunctie is dan ook niet handig (er zal niet gemengd hoeven worden).

Ik zou dan eigen gesloten (passieve) verdelers willen hebben, maar wel met pomp (zeker omdat het warmtepomp binnendeel in de kelder komt -> meer dan 7 meter opvoerhoogte tot aan verdeler op zolder).
Natuurlijk kan ik een pompje plaatsen op de aanvoerleiding direct voor de verdelers, maar dan heb ik een hydraulisch actief systeem met meerdere pompjes die aanzuigen en dat vindt de circulatiepomp in de warmtepomp mogelijk niet fijn.

Er moet echter wel een extra krachtbron zijn, ik kan niet verwachten dat de circulatiepomp van de warmtepomp 3 etages vloerverwarming rondpomp inclusief 7 meter hoogteverschil op de bovenste etage.

Iemand ideeën?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu