BramS schreef:
Mahonie (plus punt: is eenvoudig te verkrijgen) heeft inderdaad ongeveer de kleur welke we in gedachten hebben.
Mahonie voldoet prima (ik geloof dat het op het moment wel erg duur is; schaarste en olieprijzen i.v.m. transport)
Kijk ook eens naar: rode merantie, Afzelia, Bubinga (wel erg warrig), Yang (maar trekt nogal), Merbau, Makoré (stofkap op bij het zagen!), Basralocus en Locus.
BramS schreef:
Sapeli triplex: Als ik al een kleine radius aan de neus van de trede maak dan krijg ik het dwars hout te zien, toch? Tevens is mijn ervaring dat het op de hoeken (langs richting) niet zo sterk is omdat de top laag meestal zo dun is. Heb ik het mis? / zijn er verschillende kwaliteiten?
Ik weet dat het gebruikt wordt maar ik heb er m'n twijfels over. Zoals je al terecht opmerkt; het is maar een laagje fineer. dan is Sapeli ook nog eens vrij zacht. En inderdaad die triplex rand in het zicht lijkt me ook niet mooi.
BramS schreef:
De Kwartiers eigenschappen (reflextie).
Is deze reflextie storend of kan dit ook een mooi (= moetjevanhouden) effect hebben.
Kan. Het is eigenlijk meer dat de rechte lijnen, versterkt door de glansverschillen binnen één deel, optisch een storend "scheefachtig" effect kunnen veroorzaken. Juist omdat de trede trapeziumvormig is!
BramS schreef:
Op de link naar Mahonie schrijven ze over het drogen van Mahonie, dat het niet te snel mag. Bestaat er de kans dat ik slechte planken koop? Als ik deze bij een goed timmer bedrijf laat bestellen/maken/schaven.
Die kans is gering. (Eiken moet ook erg lang drogen..) als je FSC gekeurd hout koopt, wat bijna een morele verplichting is bij tropische soorten, is de kans vrijwel nihil.
BramS schreef:
Trapspinnen
Ik heb ze nog nooit gezien maar het zijn de metalen varianten van de moeder natuur versie. Het is iets van een plaat met daarop een aantal puntige stangen die je in de hoeken van de treden steekt en vervolgens vast zet op de plaat. Als je deze vervolgens op een plank zet kun je van punt naar punt de trede aftekenen.
Kopen! Netjes aftekenen is essentieel!!
BramS schreef:
Maar effe practisch
Ik heb al effe geGoogled en veel vraag gezien en geen echt antwoord om zo'n vrouw vriendelijk diertje op de kop te tikken.
Wilde er wel het fijne van weten en ging zoeken. Kwam er één tegen op marktplaats:
80 Euro
BramS schreef:
Ik ga het doen met kartonen stroken, 3-4cm, welke ik aan twee zijde aanpunt tot een trapezuim. Deze maak ik op lengte van hoek tot hoek en tik ik met twee spijkertjes vast. Als ik de trede rond ben snij ik een centrale plaat karton welke overlapt over alle stukjes en lijm ik vast. effe wachten, spijkertjes er uit en hoppa een copy van de trede.
BramS schreef:
De eerste trede.
Begrijp ik je goed: Voor vreemden is het geen enkel probleem. Voor de vaste bewoners met wasmand in de hand kan het de eerste paar weken gevaarlijk zijn, of blijft dit probleem? Als het een probleem is kan ik overwegen de eerste 3 trede te verwijderen en deze voorzien van de bekleding en juist (de afwijking verdeeld) terug plaatsen.
Je begreep het goed. Na het wennen geen probleem meer. Als ik jouw verhaal nu goed begrijp over geleidelijk laten wennen dan denk ik; nee dit is het probleem naar boven verplaatsen. Ik zou voor de "cold turkey" methode gaan.
BramS schreef:
De plankjes
Ik begrijp dat ik hout met de afmeting moet zoeken om de trede met 1 plank te bekleden. 1 plank maakt het wel makkelijker, maar loop ik dan niet het risico dat het hout met de tijd krom gaat trekken/scheuren. Of wordt dit voorkomen door het verlijmen op de oude tredes?
Ja. dus:
goed verlijmen betekend goed en blijvend vast. Omdat je langs over langs verlijmd (draadrichting trede en bekleding lopen paralel) heb je geen probleem met krimp en uitzetting.
BramS schreef:
Ik ken een paar meubelmakers/timmerbedrijven welke voor mij het hout kunnen voor bewerken. Is de gestelde 6mm voldoende? De tredes zijn ~280mm diep, wordt dat niet te breed/zwak voor zo'n dunne plank? (vandaar dat ik dacht aan meerdere dunne planken aan elkaar te verlijmen.)
[zie boven] Na verlijming is het één geheel met je bestaande trede. Het beste zou zijn om een PVAC (vloeistof dispersie lijm) te gebruiken maar vanwege de lijmresten en vuiligheid op de treden is dit niet meer mogelijk. Een goede kit (tixotrope lijm) geschikt voor eenzijdig poreuze oppervlakken is het beste alternatief. De "plankjes" zijn zwak
totdat ze stevig verlijmd op je trede zitten
BramS schreef:
Verbreden
Plankjes aan elkaar lijmen zou ik niet doen, hoewel het in kleine hoekjes misschien noodzakelijk wordt als je met de breedte niet uitkomt. Dit doe je dan in het werk zelf en niet van te voren!"
Wat gaat hier dan mis? Dit is toch de klassieke manier (elk tweede plankje draaien) op een vlak blijvende brede plank te maken uit een plank van een stam.
:D Haha, ik zie dat het metier van "l'ebenist" je niet geheel vreemd is. Wat je zegt klopt. Echter: hier gaat dat niet op omdat van te voren verbreden onmogelijk is vanwege de geringe dikte. [zie nogmaals het verhaal over lijmen hierboven] Als de delen eenmaal op de treden zitten heeft de verbreding volle kracht (in feite een soort parket leggen)
BramS schreef:
Methode
Ik heb al vele zaken gemaakt van hout (heb nog10 vingers :D ) en beschik over goed materiaal. Ik heb een machine met kogelgelagerde parallelgeleiding (loopt als een trein) ter beschikking en heb ook de mogelijk extra zaken op te bouwen. Ik weet dat het schulpen ("in de lengte richting van het hout zagen") lastig is onder een flauwe hoek zeker bij harder hout. Nu je aangeeft dat dit belangrijk is, zal ik hiervoor een hulp gereedschap (ik ben van huis uit mechanisch machine ontwerper/bouwer, dat zit wel goed) maken. Ook na deze kluns wil ik nog
mijn 10 vingers hebben.
BramS schreef:
...Ook na deze kluns wil ik nog...

Ik mag hopen dat dit ironisch bedoeld is
Ik heb er alle vertrouwen in!
BramS schreef:
"Zorg dat je de delen kunt klemmen. Hoe? Daar moet je zelf iets op verzinnen, één of ander stellage, gewichten, etc."
Ik denk aan gewichten. Ik heb voldoende staal tot mijn beschikking....
Niets aan toe te voegen...
BramS schreef:
"Bedenk wat voor trapneuzen je wilt en of deze in het werk meegelijmd moeten worden of dat ze later geplaatst worden. "
De trapneuzen ga ik mee lijmen en onder dubbel verstek zagen. (De naad op de buitenhoek) Deze wil ik wel vooraf gaan verlijmen, dat klemt het zaakje wat makkelijker.
OEF! lastig klusje... (dubbel verstek lijkt me niet nodig, het is gewoon 45 graden want de zijden lopen parallel)
Ik zou het zelf -koud op elkaar- recht doen. Een verstek staat snel open, zeker bij dit dunne hout. Klemmen wordt ook lastig, bedenk dat de "plankjes" best wat krom kunnen trekken nadat ze geschaafd zijn omdat ze nogal dun worden (en dus uit een dikker deel gehaald zijn)
Als je ze afwerkt met een radius van 6mm zie je niets meer van de overgang.
Mijn advies:
Eerst treden belijmen op de dikte kant, dan de treden zelf (trede"plankje" valt dus
over de diktekant, radius er aan frezen, hoekjes effe met een schuurpapiertje doen, klaar.
Misschien moet je uitzien naar een vullende lijm omdat de treden aan de diktekant mogelijk wat rond zijn gesleten.
Mocht het zo zijn dat de diktekanten gewoon echt rond zijn, van origine dus, dan zou ik er een halfronde lijst op plakken. (kun je dan ook laten maken) Dit geeft net iets meer stevigheid.
In dat geval éérst treden doen en dan de diktekanten met die halfronde lijst en een vullende lijm gebruiken. (
Poly
URethaan montagekit)
BramS schreef:
Extra vraag:
Op de meeste houten trappen zit een rubberen anti-sliprand. Deze zit normaal een 5-6 mm in de trede gefreesd. Is hier een ondiep alternatief voor?
2 of 3 mm aluminiumstrip? Je wilt dus èn een neus èn zo'n strip?!
Ik denk dat bovenstaande optie (halfronde lijst) alles dekt...
BramS schreef:
"De trapboom zou ik gewoon schilderen of beitsen." Is ook mijn idee
Mooi!!
Nu we toch zo uitgebreid bezig zijn [

]
Misschien is het leuk als je wat foto's plaatst van zowel het proces als het eindresultaat...
Dit is een weinig voorkomend klusje maar ik kan me voorstellen dat andere mensen enthousiast raken over dit topic en ook zoiets willen doen.
Dan zou dit een mooie referentie zijn!
Succes!