Draaikast voor LCD TV

UniCache

  • #1
Voor mijn nieuwe huis ben ik een kast aan het ontwerpen waar ik mijn LCD tv in wil plaatsen. Om ruimte te besparen, en gewoon voor het leuke effect, wil ik de kast haaks op de muur zetten, met mijn bank er achter. Zodra ik geen tv kijk wil ik de kast kunnen wegdraaien naar de muur:



Aan de linkerkant komt dus een wiel, aan de rechterkant een ronde paal als scharnier. Nu kan de kast natuurlijk met de hand heen- en weer rollen, maar het zou nog mooier zijn als dit mechanisch kan (misschien zelfs met een afstandsbediening!?) Volgens mij zijn er twee opties, vanaf de wand een pneumatische stang om de kast in en uit te schuiven, of een servo op het wiel om de kast te bewegen.

Weet iemand wat voor materiaal ik voor dit draaimechanisme nodig zou hebben, en hebben jullie nog andere tips om deze kast op te pimpen?
 

Djonik

  • #2
Zoek een hifi zaak en koop zo een ophangbeugel, welk reeds aan jou eisen voldoet.

groet
dennis
 

UniCache

  • #3
Ophangbeugel? Het gaat mij om het mechanisme om de kast te laten draaien, de tv in de kast monteren kan ik zelf wel ;-)
 

Lichtpunt

  • #4
Iets met een automatische deuruitzetter (opener) mogelijk?
 

Millew

  • #5
Voor op het wiel:
een motor uit een rechts-links draaiende boormachine;
een motor uit een zonnescherm.

Afstandbediening zou ook goed mogelijk zijn. Er zijn tegenwoordig niet al te dure setjes te koop. Sloop daar uit wat je nodig hebt en bouw het in je eigen kast.
 

Djonik

  • #6
Tegenwoordig heb je ophangbeugels, welk je zelfs op afstand kunt bedienen.
Kost wat, maar alle waarde naar zijn geld.

groet
dennis
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Motor van een zonnescherm ?.
*wgb*
 

Millew

  • #8
Buismotor dan begrijpelijker?
 

Flat4ever

  • #9
Als ik jou was zou ik sowieso het draaipunt op een andere hoek plaatsen dan nu, en dan wel degene die bij de muur zit.
Het zou nu zelfs mogelijk zijn om met deurscharnieren of kastdeur scharnieren te werken? De motor waar over gesproken word is er eentje die in een buis verwerkt zit.
Jouw idee om het pneumatisch uit te voeren kan ik niet helemaal volgen... Wil je dan ook met een compressor gaan werken ofzo?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als je geen bezwaar hebt tegen een buis van vloer tot plafond zou ik een buis van een zonnescherm monteren aan de binnekant van de rechter zijkant met in die buis de motor van een zonnescherm en deze heel kort afstellen zodat deze een kwart slag maakt.
 

Jvsteenb

  • #11
Eerlijk gezegd begrijp ik niet zo goed waarom je dit wilt, maar dat is jouw zaak.

Het draaipunt bij de muur nemen is ws. inderdaad handiger. Een ondiepe kast weegt niet zo heel veel, en een moderne flatscreen ook niet, dus het draaipunt zou uitstekend met een paar mooie kogelpaumelles gemaakt kunnen worden. - aan 3 stuks kan een zware massieve hardhouten buitendeur hangen, en je zou er ook 5 toe kunnen passen?
Een (servo)motor die een schroefspil aandrijft, is een goede manier om het geheel te bewegen. Een automatische deuropener is ook een prima idee, de vraag is of je er een krijgen kunt die langzaam genoeg beweegt - het type dat in ziekenhuizen e.d. de deuren opent voor een spoedgevalletje, gooit ws. de helft van de inhoud uit je kast, onderwijl doorbrandend, omdat de belasting te hoog is. Ik zou me niet druk maken over een wiel aan de buitenkant - laat maar gerust wat ruimte, dat scheelt weer sporen op de vloer. Uiteindelijk heeft een deur ook geen steunwieltje.

Het hele idee is wel afhankelijk van het scharnierpunt - als je dat voor elkaar hebt, is de rest minder spannend. Stel je een enorm zware deur voor, en de uittrek/afschuif-krachten die er op het bovenste punt optreden. Je ontwerp staat of valt (letterlijk) met je ophangpunt.
In een GiBo wandje zou ik er eigenlijk niet aan beginnen. Is het een solide muur, dan kun je je idee ws. wel realiseren. Is de muur niet degelijk genoeg, dan zal het plafond uitkomst moeten bieden. De vloer moet dan uiteraard sterk genoeg zijn om e.e.a te kunnen dragen.


Succes met je idee!

vr. gr.

Job
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu